1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Yarım asırlık hayal gerçek oldu

YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, inandıkları yolda yürümeye devam edeceklerini belirterek, "Kamu özel sektör işbirliğinde Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. Türkiye isterse çaba ve gayret edip de yapamayacağı ve ulaşamayacağı hiçbir hedef yok" dedi.

Sanko Holding bünyesinde yer alan Yedigöze Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından inşa edilen; 'Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin resmi açılışı, Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi. Adana'nın Aladağ ve İmamoğlu ilçeleri arasında Seyhan Nehri üzerinde sulama ve enerji amaçlı olarak projelendirilen Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin açılışında Başbakan Erdoğan'a; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da eşlik etti.

Törende konuşan Erdoğan, bugün sadece bir baraj ve hidroelektrik santrali açılışı gerçekleştirmediklerine dikkat çekerek, bölgenin yarım asırlık hayalini gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

"SU AKAR TÜRK BAKAR DİYE BİR ŞEY YOK 'SU AKAR TÜRK YAPAR' VAR"

Yaklaşık 500 milyar dolarlık bir yatırımla uygulamaya koyan gücün, Türk milletinin gücü olduğunu kaydeden Erdoğan, Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin, Türk milletinin inandığı ve azmettiği zaman neleri yapabileceğini de ortaya koyduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bu eser, neresinden bakarsanız bakın gurur verici ve örnek bir yatırım. Ülkeye hizmet, millete hizmet işte budur. 'Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde'. İşte bu sözün eyleme döküldüğü yer de burasıdır.

Sanko Holding tarafından ortaya konulan bu yatırım, 'Artık su akar Türk bakar' sözünü de değiştirdi. 'Su akar, Türk yapar' sözü artık dillerde. Allah'ın bize verdiği her türlü nimeti insan için değerlendireceğiz. Çünkü her şey insan için, her şey. Bizim hayatımız bu. Bu ülkenin, bu milletin hayallerini gerçeğe dönüştüren herkese teşekkür ediyorum. Bu ülkede taş üstüne taş koyanın başımızın üstünde yeri var" dedi.

Muhalefeti de sert bir dille eleştiren Başbakan Erdoğan, Elazığ'da yer alan ve Türkiye'nin en büyük barajları arasında gösterilen Keban Barajı'nın inşa edildiği dönemde muhalefetin söz konusu yatırıma karşı çıktığını dile getirdi.

"BİR ŞEY YAPMADIKLARI GİBİ YAPILAN HER İŞİ DE KARALIYORLAR"

Erdoğan, "CHP zihniyeti Keban yapıldığında ne diyordu biliyor musunuz? 'Bu kadar büyük barajı ne yapacaksınız?' diye işi yokuşa sürmeye çalışıyorlardı. Bunlar bu şekilde her şeye karşı çıktılar. Bunların ülkeyi büyütmek, geliştirmek, ileriye taşımak gibi bir niyeti yok. Eğer olsaydı atılan her adımın, her yatırımın önünde durmazlardı. Bunların Türkiye'yi büyütmek gibi bir derdi yok. Bunların, bu milletin evladına aşkı yok. Ülkenin enerji ihtiyacı yıllardır ortadır. Bunlar yıllar önce bu ülkede iktidar

olmadılar mı? Tek partili iktidardan tutun da, ara sıra girdikleri koalisyon hükümetlerine bir bakın. Enerjide ikide bir kazık yemiyor muyduk? Eğer Türkiye ekonomisini güçlendirmek, istihdam gibi dertleri olsaydı enerji ihtiyacının farkına varırlardı ama öyle bir niyetleri yok. Şimdi çıkıp; 'Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde insan yok' diyebilirler. Burada insan var mı var. Ama bunların gözleri var görmez, dilleri var hakkı söylemez, kulakları var gerçekleri hiçbir zaman duymaz. Değerli

kardeşlerim, bunların hedefi yok. Yılar boyunca bu ülkede yatırım yapmadılar, yapılmak istenileni de engellediler. Şimdi bu zihniyet devam ediyor. Yapılan her işi karalıyor, kulp takıyorlar. Yapılan her işi Anayasa Mahkemesi'ne götürüyorlar. Ve oraya götürmek suretiyle iptal ettirmek istiyorlar. Bu zihniyet bu nedenle Türkiye'de tek başına iktidar olamıyor" ifadesini kullandı.

"ONLARIN TÜRK İNSANINA OLDUĞU GİBİ KENDİLERİNE DE GÜVENİ YOK"

'Kanal İstanbul Projesi' ile ilgili olarak yapılan eleştirilere de yanıt veren Erdoğan, konuşmasını da şöyle sürdürdü:

"Bunlar, 'Kanal İstanbul Projesi'ne nasıl bir karalama yaparız, nasıl bu projenin de önüne geçeriz' diye kafayı buna taktılar. Boğaz Köprüsü'ne, Keban Barajı'na nasıl karşı çıktıysalar buna da öyle karşı çıkıyorlar. Merhum Menderes, Vatan Caddesi'ni yaptığında 'Vatan Caddesi'ne uçak mı indireceksiniz?' diye karşı çıktılar. İşte bunlar böyle. Bugün sadece İstanbul için değil, Türkiye açısından da son derece önemli bir projeyi lüzumsuz gösterebilmenin çaba ve gayreti içindeler. Biz bunlara aldanmayacağız.

Bu engelleme ve karalamaları umursamayacağız. İnandığımız yolda yürümeye devam edeceğiz. Kamu özel sektör işbirliğinde Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. Geçilen 8.5 yılda Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığı hep birlikte gördük. Gördük ki, Türkiye isterse çaba ve gayret edip de yapamayacağı ve ulaşamayacağı hiçbir hedef yok. Biz diyoruz ki, Türkiye dünyanın en büyük 10. büyük ekonomisi olabilir, 500 milyar dolar ihracat yapabilir, 2 milyar dolar milli gelir sahibi olabilir. Türkiye, işçisi

köylüsü, kadınıyla erkeğiyle bu hedefleri gerçeğe dönüştürebilir. Bizim 2023 hedeflerimize karşı çıkanlar, bunun uygulanamayacağını savunanların, sadece ülkemize ve milletimize değil, kendilerine de güveni yok."

"BU ÜLKE İÇİN KİM PROJE ÜRETİRSE ONUN ARKASINDA DURURUZ"

Türkiye'ye ve Türk insanına güvendiklerinin altını çizen Erdoğan, "Bugüne kadar bizi hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Hamdolsun, milletimiz bir gün desteğini bizden çekmedi. Biz kendimize güveniyoruz. Hamdolsun çıktığımız hizmet yolunda alnımızın akıyla bugünlere geldik. Geleceğe doğru da emin adımlarla yürüyoruz. Aşılamayacak hiçbir engel yok. Dün Amasya'da söyledim. Biz Ferhat gibi dağları dele dele size geleceğiz. Ferhat gibi dağları deliyor muyuz? Ferhat kime aşıktı?

Tabi ki Şirin'e. Şirin'in babası Ferhat'a öyle bir şey söyledi ki kızından vazgeçsin. Şu dağları del su getir ki, kızımı sana vereyim. Ve Ferhat kerpiçle dağı delmeye başladı ve sordular Ferhat'a; Bununla dağ delinir mi? Onun cevabı çok önemliydi; 'Çoğu gitti azı kaldı'. Ve Ferhat o dağları deldi ve suyu getirdi. Biz de İstanbul'a belediye başkanı olduğumda İstanbul'un suyu yoktu ve CHP'den almıştık belediyeyi. Susuz İstanbul, ne sefalet. İstanbul'u bilenler hatırlar o dönemi. 180 kilometreden Trakya'dan su

getirdik. Dağları delerek. Niye? Aşk öyle bir şeydir ki her şeyi yaptırır. Millet Şirin, biz Ferhat. Aşılamayacak hiçbir engel yok. Bu ülkenin akıl, feraset, vicdan sahibi herkes yapılanları görüyor, yapmak istediğimizi da alıyor. Bu ülke için proje kimden gelirse gelsin arkasında duracağız. Enerji kalkınmanın en temel altyapısını oluşturuyor. İktidarımızda enerji seferberliği başlattık" ifadesini kullandı.

"ENERJİ YATIRIMLARIYLA TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNİ SAĞLIYORUZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Türkiye'nin büyümesini sağlayacak olan enerji yatırımlarının artarak tamamlanabilmesi çaba ve gayreti içinde olduklarını vurguladı. Dünyanın büyüdüğünü ve Türkiye'nin ise dünyadan daha hızlı bir büyüme hızı içinde olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Türkiye, bu büyüme hızıyla dünyanın en büyük 26. ekonomisiyken bugün dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline geldi. Büyümeyi özel sektör eliyle, yerli ve yenilenebilir kaynaklarla sağlamaya çalıştık. Özel

sektörünüz ve gerçek yatırımcının bu noktada önünü açtık. Türkiye'nin büyümesini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yapacağız" dedi. Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, beraberindeki bakanlarla birlikte 'Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin açılışını gerçekleştirdi.

Erdoğan, daha sonra tesisleri gezerken, korumalar da çocuklara çeşitli oyuncaklar dağıttı. Erdoğan, buradaki incelemelerinin ardından halkın arasına karışıp, onların sorun ve sıkıntılarını dinledi. Sümeyye Erdoğan da babası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Adana programında eşlik ederek, o da vatandaşlarla el sıkışıp hatıra fotoğrafı çektirdi, sorun ve sıkıntıları dinledi.

600 BİN EVİN BİR YILLIK ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK

Temeli 2007 yılında atılan ve 320 MW kurulu güce sahip olan; 'Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali' ile birlikte yıllık ortalama bir milyar kWh-Saat enerji üretilmesi hedefleniyor. 500 milyar dolarlık bir yatırımla bin 250 günlük bir çalışmanın ardından hayata geçirilen tesiste üretilecek olan enerjiyle birlikte yaklaşık 600 bin evin yıllık enerji ihtiyacının karşılanabileceğinin altı çiziliyor. Aynı zamanda da sulama amaçlı hizmete sunulan proje bölgede; 'Çukurova'nın GAP'ı olarak anılıyor. Sanibey

Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile birlikte İmamoğlu Ovası'nda yaklaşık 75 bin dönümlük bir alanın sulanması öngörülüyor.

TESİSLE BİRLİKTE 50 BİN KİŞİYE İSTİHDAM OLUŞTURULACAK

Projenin yapımı aşamasında bin 500 kişinin istihdam edildiği bu rakamın da tesislerin tam kapasiteyle hizmete girmesiyle birlikte yaklaşık 50 bine ulaşacağına dikkat çekiliyor. Toplam rezervuar hacmi 643 milyon metreküp olan tesisin rezervuar alanın 14.3 kilometre olduğu bilgisi verilirken, Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile birlikte ayrıca yıllık ortalama 620 bin tonluk karbondioksitin atmosfere salınmadan enerji üretileceği vurgulanıyor. Söz konusu tesisten elde edilecek yıllık enerji

üretiminin, fosil yakıtlardan sağlanması halinde atmosfere salınacak karbondioksitin yok edilebilmesi için bir milyon 900 bin ağaca gereksinim duyulacağının altı çiziliyor.

YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEK OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2011 Perşembe 16:50:04
Güncelleme :5 Mayıs 2011 Perşembe 19:19:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m.diyap çiçek IP: 94.121.67.xxx Tarih : 21.06.2013 21:17:00

chp zihniyeti kısacası kur,andan rahatsız olan  nasıl TÜRKİYENİN BUYUMESİNİ İSTER  KISACASI ALLAH SİZE HİDAYET ETSİN