1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Yarım asırlık özlem sona eriyor

YARIM ASIRLIK ÖZLEM SONA ERİYOR

SANKO Holding tarafından, Adana’nın İmamoğlu ve Aladağ ilçeleri arasında inşa edilen Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali, yarın (5 Mayıs,

Perşembe) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen açılacak.

Temeli 2007 Temmuz ayında atılan Sanibey Barajı ve HES, kurulu güç ve baraj gövde hacmi bakımından “dünya rekoru” denilebilecek sürede, 1250 günde tamamlanarak üretime geçildi.

Kurulu gücü 320 MW olan Sanibey Barajı ve HES, yılda, yaklaşık bir milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Diğer bir ifade ile 600 bin evin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak.

Proje bedeli 500 milyon dolar olan Sanibey Barajı ve HES’in gerçekleşme aşamasında ortalama 1500 kişi istihdam edildi. Planlama ve proje başta olmak üzere tüm işlemleri yüzde 100 Türk mühendis ve firmalarınca gerçekleştirildi.

Çukurova'da yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen, 50 bin kişiye istihdam kapısı açacak, elektrik üretimi ve sulama amaçlı Sanibey Barajı ve HES, bu anlamda Türkiye’nin gururu.

ÇUKUROVA’NIN GAP’I

Yarım asırlık özlemi sona erdiren proje kapsamında İmamoğlu Ovası’nda 750 bin dönüm alan sulanabilecek. Bu anlamda bölgede ikinci bir Çukurova oluşacak. Ya da Çukurova’nın GAP’ı.

Rezervuar hacmi 643 milyon metreküp, rezervuar alanı 14.3 kilometrekare olan Sanibey Barajı ve HES sayesinde, yılda 620 bin ton karbondioksit atmosfere salınmadan enerji üretilecek.

Bu tesisten elde edilecek yıllık enerji üretimi, fosil yakıtlardan sağlanmış olsaydı, atmosfere salınacak karbondioksitin yok edilebilmesi için bir milyon 900 bin ağaca gereksinim duyulacağı hesaplanıyor.

“SU AKAR, TÜRK YAPAR”

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, enerji sektöründe yoğunlaştıklarını ve bu kapsamda daha önce rüzgar enerjisi santrali ve HES’leri üretime geçirdiklerini söyledi.

Enerji ihtiyacının kesintisiz, kaliteli, güvenilir, ekonomik ve çevreyi mümkün olan en az düzeyde etkileyecek şekilde karşılanması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir enerji üretimi yapan hidroelektrik santrallerin büyük önem taşıdığını anımsatan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Bu anlayışla gerçekleştirilen Sanibey Barajı ve HES, ülkemizdeki önemli projelerden birisi. Özel sektörün bu alanda yaptığı en büyük proje. Bu proje ile toprak suya kavuşurken yöre insanının yarım asra yaklaşan beklentisi de sona erecek. ’Su akar Türk bakar’ anlayışı geride kaldı, artık ‘Su Akar Türk Yapar’ denilecek. Dağlardaki rüzgarın esintisini, nehirlerdeki suyun serinliğini enerji olarak evlere, işyerlerine, yaşam alanlarına getiriyoruz. Daima temel ve gerekli ürün ve hizmetlere yatırım yapan ve toplum çıkarına olmayan hiç bir faaliyette bulunmamaya azami özen gösteren SANKO, ülkemizin enerji ve sulama sektöründeki en önemli yatırımlarından olan Sanibey Barajı ve HES’i inşa etmenin gurur ve onurunu taşımaktadır.”

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2011 Çarşamba 12:43:00
Güncelleme :4 Mayıs 2011 Çarşamba 13:06:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?