4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yaşlıları duygulandıran hediye

Adana'da huzurevi sakinleri arasında düzenlenen şiir ve anı yarışmasında dereceye girenlere verilen "nostaljik radyo" yaşlıları eski günlerine götürerek duygulandırdı.

Adana Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ile Adana Huzurevi'nde kalan yaşlılar arasında "Anı ve Şiir" yarışması düzenledi. Yarışmada dereceye girenlere Vali İlhan Atış'ın da katıldığı törenle ödülleri verildi. Organizasyonda konuşan Vali Atış, böyle günlerin yaşam sevinçlerini artırdığını vurguladı. Atış, "Sizler, katılımlarınızla yarışmaya anlam koydunuz. Allah hepinize uzun ömürler versin." dedi.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Çetin, Adana Huzurevi Müdürü Nurdan Avcı Kama, Seyhan Belediyesi Huzurevi Müdürü Hamza Dönmez'den oluşan yarışma jürisi dört dalda ödül dağıttı. Düz yazı kategorisinde; Nevzat Everest, Mümin Derici, Kazım Özen, Nedime Sözüdüz, şiirde; A. İhsan Fettahlıoğlu, Abidin Bozkurt, Hasan Çalışkan, Örnek Kadın Yaşam Hikayesi dalında; Lütfiye Görgün, Meral Girici ve Neriman Çıtak dereceye girdi. Ayrıca Turan Cemal Görgün ise jüri özel ödülüne layık görüldü.

Huzurevi Müdürü Nurdan Avcı Kama, daha önce Yetiştirme Yurdu çocukları arasında gerçekleştirdikleri yarışmadan ilham alarak yaşlılar arasında da yarışma yaptıklarını söyledi. Kurum sakinlerinin tek tek dinlenerek, anıları kaleme alındığını ve jürinin ciddi bir değerlendirmeden geçirdiğini dile getiren Kama, "Amacımız yaşlılarımızın yaşanmışlıklarını diğer kuşaklara aktarabilmektir. Her biri birer bilge ve tecrübe abidesi olan bu insanların anılarını kayıt altına aldık. İnanıyoruz ki güzel şeyler ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Yarışmanın sponsorluğunu yapan TRT ise yarışmada dereceye girenlere "nostaljik radyo" hediyesi verdi. Bu hediye yarışmada dereceye giren yaşlıları gençlik yıllarına götürerek duygulu anların yaşanmasına neden oldu.
Örnek Kadın Yaşam Hikayesi dalında ödül alan ve 13 yıldır Adana Huzurevi'nde kalan 79 yaşındaki Meral Girici "Hayattan bir iz" başlıklı eseriyle ödül kazandı.

Girici, kendisinin bir radyo hastası olduğunu hayatında dönüm noktalarında radyonun çok önemli bir yeri olduğunu kaydetti. Girici, bundan 13 yıl önce radyo dinlerken Adana Huzurevi'nin reklamını öğrenerek huzurevine yerleşmeye karar verdiğini belirterek, "Adana Huzurevi'ne radyo sayesinde yerleştim. Bugün ise girdiğim yarışmada çok istediğim ve bir türlü alamadığım nostaljik radyoyu aldım. Ben bu yarışmaya TRT Radyo'da girmek istiyordum ama telefon açmasını bilmediğim için yarışmaya giremiyordum. Ancak şimdi hem yarışmaya girdim hem de radyom olduğu için çok mutluyum" dedi.

13 yıldır huzurevinde barınan Girici, yaşına rağmen etrafına pozitif enerji dağıtıyor. Kurumda tiyatro ile tanıştıktan sonra Düğün ve Oyun, Romeo ve Juliet, Hababam Sınıfı, Şalvar Davası, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi filmlerde rol alan Girici, öyküsünde anlattığı gibi hayatı da bir oyun sahnesi olarak gördüğünün altını çizerek, "Benim hayatım acı ile doluydu. Anılarımda bunları yazdım. Eşim benimle evlendikten sonra 3 çocuğum varken üzerime kadın getirdi. Ben de çocuklarımı alarak evden ayrıldım. İş buldum çalıştım ve çocuklarımı bugünlere getirdim. Anılarımda bunları anlattım. Benim hikayem biraz acıklı oldu" diye konuştu.
Annesini yalnız bırakmayan Selma Büyükkardeş annesinin kazandığı nostaljik radyo ile fotoğraf çektirdi.

Yine Örnek Bir Kadın Yaşam Hikayesi dalında ödül alan Lütfiye Görgün (65) nostaljik radyo kazandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Ben 1941 yılında Şanlıurfa'da dünyaya geldim. Babam küçük yaşta öldü. Annem ise 'kızlar okumaz kötü yola düşer' diye beni okutmak istemedi. Ancak ben okumak istedim. Annem bir gün beni döverken kaçtım. Kaçtığım sırada bir okul müdürü ile çarpıştım. Bundan sonra hayatım değişti. Ben okumadım ama kötü yola düşmedim. Hayatımı da okuyamayan insanlara özellikle kızlara adadım. Son 20 yılda binlerce kız çocuğuna yardımcı oldum. Ben anılarımda bunları yazdım" diye konuştu.

Örnek Bir Kadın Yaşam Hikayesi'nde ödül alan bir başka yaşlı ise Neriman Çıtak da (80), 10 yıldır kaldığı huzurevinde huzur bulduğunu anlatarak, "Eserimde Atatürk'ü gördüğüm anları anlattım. 6 yaşında Atatürk'ün çakmak çakmak çakan gözlerin gördüm. 10. yıl marşından önce Adana'ya gelişinde yaşadığım güzel günleri anlattım. Atatürk'e doyamadığımı anlattım" dedi.

Şiir dalında birinci olan A. İhsan Fettahlıoğlu ve Abidin Bozkurt'ta duygulu anlar yaşadı. İki yaşlı da ayağa kalkamadığı için ödülünü Adana Valisi İlhan Atış'ın elinden oturarak aldı. Abidin Bozkurt, 99 yaşında olduğunu Fransızların Adan işgalini, Ermenilerin yaptığı katliamları hatırladığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 11:23:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?