2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Yatırımcılar Çukurova'ya yönleniyor

Yeni Zelanda Büyükelçisi Hamish Cooper, daha çok İstanbul, Çanakkale ve Marmaris gibi turistik yörelerde yatırım yapan Yeni Zelandalı iş adamlarının, bundan böyle Çukurova'da da yatırım yapmaya teşvik edileceklerini söyledi.

Yatırım olanaklarının araştırılması amacıyla geldiği Adana'da, Ticaret Odası'nı ziyaret eden Yeni Zelanda Büyükelçisi Hamish Cooper, ATO Meclis Başkanı Behiç Pakyürek, Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Kıvanç, Mehmet Şahbaz, Genel Sekreter Ahmet Nevruz ile Çukurova'nın yatırım ve ticaret imkanlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Çukurova'nın ekonomik potansiyelinin ve yatırım imkanlarının tanıtımına ilişkin ATO sunumunun ardından konuşan Büyükelçi Hamish Cooper ülkesinin tarihi, coğrafi ve ekonomik durumuna ilişkin bilgiler verdi.
Türkiye ile ülkesinin ticari ilişkilerinin olması gereken potansiyelin oldukça altında bulunduğunu söyleyen Büyükelçi Cooper, Yeni Zelandalı iş adamlarının şimdiye kadar hiç bilmedikleri Adana'daki ekonomik potansiyeli yerinde görmeleri ve harekete geçirmeleriyle ticaretin katlanabileceğini kaydetti.

Adana'daki incelemelerini de bu kapsamda gerçekleştirdiğini kaydeden Cooper sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adana'nın jeopolitik bakımdan büyük öneme sahip olduğu ortada. Türkiye'de uygun iş ortakları ve iş imkanları arayan Yeni Zelanda firmaları, Adana üzerinden Ortadoğu pazarına açılma olanağı da bulabilirler. Bu anlamda elverişli avantajlar sunan bölgenizin potansiyelinin değerlendirilebilmesine yönelik çalışmalarımızın sonuç vereceğine inanıyorum. Adana'da işbirliği yapabileceğimiz çok önemli konular var. Örneğin, bölgenizdeki tarım ve hayvancılık konusunda işbirliği yapıp, ortak yatırımlara soyunabiliriz. İki ülke arasındaki ticaretin gelişmemesinin temel etkeninin iki ülkenin birbirlerini yeterince tanımamasının oluşturduğuna inanıyorum. Görevimiz bu eksikliğin tamamlanmasına yönelik olmalıdır. Her iki ülke için de ortak menfaatlerin geliştirilmesini sağlamamız gerektiği düşüncesindeyim" dedi.

ATO Meclis Başkanı Behiç Pakyürek ve Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş da bu ziyareti, Adana ile Yeni Zelanda arasındaki ticaretin başlangıcı ve gelişmesi yönünde iyi bir adım olarak değerlendirdiklerini bildirdiler.
Adana ve Çukurova'nın yatırım ve ticaret bakımından avantajlarını anlatan Pakyürek ve Baş, şu görüşleri dile getirdiler:

"Günümüz küresel ticaretinde rekabet şartları gün geçtikçe ağırlaştığından, ülkeler arasındaki küresel ve bölgesel işbirlikleri giderek daha da artan bir önem kazanmaktadır. 2006 yılında Financial Times Dergisi tarafından Avrupa'nın yatırım ortamı bakımından en iyi bölgesi seçilen Adana, Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'nin devreye girmesiyle özellikle enerji sektöründe ciddi bir güç oluşturacaktır. Geleceğin petrol ve enerjide olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan Adana bir enerji koridoru olarak gelecekte tüm dünyada adından söz ettirecektir. Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde başta rafineri olmak üzere çok sayıda yatırımın hazırlığı yapılıyor. Yeni Zelanda'yı da yatırımlarıyla bölgemizde görmek istiyoruz. Adana ve Çukurova, deniz, hava ve karayolu ulaşımı bakımından son derece uygun bir coğrafyada yer almakta, organize sanayi ve serbest bölgeleriyle yerli ve yabancı yatırımcılara yatırım bakımından önemli fırsatlar sunmaktadır. Adana Ticaret Odası olarak iki ülke arasındaki ekonomik ve dostluk ilişkilerinin artış göstermesi konusunda üzerimize düşen tüm görevleri layıkıyla yerine getirme arzusundayız."

Pakyürek ve Baş, Büyükelçi Hamish Cooper ve Yeni Zelandalı işadamlarını 12- 13 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek 3. Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu'na da davet ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 14:51:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?