4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yatırımlar küresel krize takıldı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesiyle yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelen Doğu Akdeniz'de, tüm dünyayı etkileyen küresel kriz nedeniyle yaprak kımıldamıyor.

Siyasetin yerel seçimlere odaklanması nedeniyle tedirginliği artan bölge iş dünyası, yatırımları canlandıracak reformlar bekliyor.


Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, bölge iş dünyasını heyecanlandıran yatırım planlarının, tüm dünya piyasalarını sarsan küresel mali krize takıldığını söyledi. Küresel krizden dolayı yaşanan ekonomik durgunluğun, Doğu Akdeniz Havzası'ndaki yatırımları yavaşlattığının altını çizen Onatça, "Azeri ve Hazar Denizi petrolünü Türkiye ve Gürcistan üzerinden dünyaya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı Adana'nın Ceyhan ilçesindeki hareketlilik nedeniyle bölgemizin yıldızı yeniden parlamıştı. Enerjide yerli-yabancı dev yatırımların konuşlanacağı bir bölge haline gelecekti. Herkes merakla bekliyordu. Bölge iş dünyasında da bir heyecan vardı. Ancak, bakıyoruz ki ekonomik kriz ve belirsizlikler, yatırımların askıya alınmasına neden oldu" dedi.


BTC Petrol Boru Hattı'nın faaliyete geçmesiyle birlikte bölgeye rafinerinin yanı sıra otomotiv yan sanayi, gemi inşa sanayi gibi birçok sektörden yatırımların yapılmasını beklemelerine karşın bugüne kadar herhangi bir somut adım atılmadığını ifade eden Onatça, "Bunlar hep söylemlerde kaldı. 4 yıldır hiçbir şey yapılmadı. Üstelik enerji, özellikle rafineri yatırımları konusunda ne olup bittiği konusunda bilgi sahibi de değiliz. Büyük ölçekli yatırımlar, planlama ve programlama gerektiriyordur ancak, şu ana kadar somut olarak bir tesisin kurulduğunu veya proje aşamasına geldiğini duymadık" diye konuştu.


Rölantiye alınan başta enerji sektöründeki dev ölçekli yatırımların teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Onatça, "Bölgemizin gelişmeye açık ve yatırım için cazip bir bölge olduğunu yine iddia ediyoruz" dedi.


Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru ise, BTC Petrol Boru Hattı'yla dünya pazarlarına petrol sevk eden Ceyhan'da bir süre öncesine kadar hemen her gün yerli ve yabancı yatırımcıların inceleme yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Özellikle de enerji yatırımcıları. Ancak, hem belirsizlikler hem de kriz nedeniyle ne gelen var ne de giden var. Yatırımlar adeta dondu. Rafineri veya diğer yatırımlar için bir kazma vurulmuş değil. Bu süreç, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle de bir süre daha donacak gibi görünüyor. Yatırımları canlandıracak reformlar bekliyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 11:15:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?