29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Yedigöze Barajı'nda ilk adım

Adana'nın İmamoğlu ile Aladağ ilçe sınırlarından geçen Seyhan Nehri üzerinde kurulacak Yedigöze Hidroelektrik Santrali ve Sulama Barajı'nın inşaatına başlanması için nehir yatağını değiştirecek tünelin yapımına başlandı.

İmamoğlu Belediye Başkanı Talat Sırkıntı, ilçe halkının yıllardır süregelen rüyası olan Yedigöze Barajı'nın yapımına başlanmasının bölgedeki verimli arazilere can suyu getirirken, çiftçilerin gelirlerini de önemli ölçüde artıracağını söyledi. Sırkıntı, baraj inşaatının devam edeceği yaklaşık 5 yıllık süreçte de yöredeki işsiz gençlere de iş imkanı sağlanacağını belirtti.

Aladağ Belediye Başkanı Yusuf Yıldız da, 48 ay süreli yap-işlet-devret modeliyle yapılan barajın, Seyhan Nehri üzerinde kurulan en büyük barajlardan bir tanesi olacağına dikkat çekerken, baraj ihalesini alan Sanko Holding'in de, nehir yatağını değiştirecek tünelin yapımına başlamasının sevindirici olduğunu belirtti.

Baraj çevresindeki arazilerle ilgili kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü, müracaat eden her vatandaşın pazarlığını yaparak parasını aldığını ifade eden Yıldız,"Baraj için şu anda gövde oluşturmak için mevcut ırmak yatağının değiştirilmesi lazım. Onun için şu anda tünel kazılıyor. Zannediyorum bir yıl içinde tünel inşaatı bitirilerek suyun yatağı değiştirilecek ve 2008'de baraj gövdesi inşaatına başlanacak" diye konuştu.

Baraj inşaatının başladığı Eğner ve çevresinde orman tıraşlama çalışmalarının da devam ettiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:
"Yedigöze ile birlikte Eğner'i Eğner yapan su kaynakları tamamen baraj gölü içinde kalacak. Üzülüyoruz, Eğner gibi bir mesire yerine kaybediyoruz. Seviniyoruz, yeni yapılacak barajın çevresinde balıkçılıktan tutun, mesire yerlerinin oluşması, yeni işyerlerinin açılmasına kadar kazançlar olacak. Bu yönde Akören beldesi oldukça karlı çıkacak. Kıraç arazilerinde suyla verimli topraklara dönüşecek. İşçi konusunda Aladağ'ın beklentileri var. Ancak, gövde çalışmaları olmadığı için işçi alımı henüz yok. İşsiz gençlerimizden çok yoğun bir talep var. Yaklaşık 300 - 400 kişinin buradan iş sahibi olması Aladağ için çok büyük kazanç olacak. Barajla birlikte gelirlerimiz de artacak"

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 12:07:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nazlı gül IP: 88.254.183.xxx Tarih : 17.08.2007 14:13:47
hepimize hayırlı olsun.fakat insanlar daha bilinçli olmalı.çöl olmuş bir türkiye yi kimsbe istemez degil mi