4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yeni doğanlara işitme taraması

Sağlık Bakanlığı tarafından aralarında Adana'nın da bulunduğu 76 ildeki 176 kurumda yenidoğan işitme taraması ünitelerinin kurulduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili ilk eğitimi gerçekleştirdiği Adana'da 9 merkezde tarama yapılmaya başlanacağı bildirildi.

Yenidoğan işitme taraması uygulayıcı eğitiminin ilki Adana Hekimevi'nde verildi. Sağlık Bakanlığı Ana ve Çocuk Sağlığı (AÇSAP) Genel Müdürlüğü Yenidoğan İşitme Tarama Program Sorumlusu Dr. Hilal Bolat, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Halil Avcı İşitme Engelliler Müdürü Doç. Dr. Ülkü Tuncer, Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman, Odyometrist Elif Kırat, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Yalçın Çöktü ve Odyolog Rasim Şahin tarafından; kursa katılan 30 doktor, hemşire ve sağlık personeline iki gün süreyle eğitim verildi.

Sağlık Bakanlığı Ana ve Çocuk Sağlığı (AÇSAP) Genel Müdürlüğü Yenidoğan İşitme Tarama Program Sorumlusu Dr. Hilal Bolat, İşitme kabiliyetinin, çocuğun o lisana özgü sesleri oluşturarak konuşmasını gerçekleştiren ve bozan en önemli faktör olduğunu ifade etti. Dr. Hilal Bolat şöyle konuştu:

"İşitme kaybı ile doğan ya da doğumdan sonra (yenidoğan ya da süt çocukluğu çağında) işitme kaybına sebep olabilecek bir travma, hastalık veya ilaca maruz kalan çocuklar, eğer işitme kaybı zamanında teşhis edilmez ve rehabilitasyon programlarına alınmazsa psikolojik ve sosyal gelişmeleri yetersiz olur ve ilerleyen yıllarda eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kalırlar. Bu durumda da bu çocuk sadece 'işitme kaybı olan bir insan' olmaktan çıkar ve 'psikolojik sorunları olan, sosyal hayatla uyumsuz bir özürlü' haline gelir. Toplumda üretken bir birey olarak yerini alamaz ve hayatı boyunca sosyal güvenlik kuruluşlarının özel desteğine ihtiyaç duyan bir birey durumuna düşer" dedi.

Doğuştan işitme kayıplarının ülkemizde çoğunlukla 3 yaş civarında teşhis edildiğine dikkat çeken Bolat, işitme engeli ile erken teşhis yöntemleri hakkında bilgi yetersizliği ve erken teşhis sağlayan teknolojilerin yaygın olmamasının teşhis yaşını geciktirdiğini kaydetti.

İşitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacı ile işitme taramalarının gerçekleştirilmesi, kesin teşhis, işitme cihazı uygulaması ve gerekli rehabilitasyon çalışmalarının yapılmasını sağlamak üzere Bakanlıkça başlatılan "Yenidoğan İşitme Taraması Programı" ile hastanelerde doğan her yenidoğana, daha taburcu olmadan işitme taraması testlerinin uygulanabildiğini ifade eden Bolat, program kapsamında, 76 ilin hastanelerinin yer aldığı Bakanlığa bağlı 176 kurumda, yenidoğan işitme taraması ünitelerinin kurulmasının tamamlandığını ve işitme taramasına başlandığını söyledi.

Dr. Hilal Bolat, doğumevi ve birçok devlet hastanesinde, bebeğin doğduğu ilk günlerde uygulanabilen basit, ucuz ve uygulaması çok kolay testler ile yenidoğan döneminde işitme engelini teşhis edebilme olanağı bulunduğunu belirterek, "Bu önemli halk sağlığı sorununun çözümü için, Bakanlığımız ülke düzeyinde toplumun yenidoğan işitme taraması konusunda bilinçlendirilmesini ve söz konusu programın doğum yapılan tüm hastanelerimize yaygınlaştırılmasını planlamaktadır" diye konuştu.

Adana'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok yenidoğan işitme taraması uygulayıcı eğitimlerinin yapıldığı önemli bir merkez olduğuna da dikkat çeken Dr. Hilal Bolat, ilk yenidoğan işitme taraması uygulayıcı eğitiminin Adana'da yapıldığını, bu eğitim sonunda Adana'da 9 merkezde tarama yapılmaya başlanacağını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 11:37:51
Güncelleme :9 Mayıs 2009 Cumartesi 11:42:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?