4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yeni havaalanı tartışma yarattı

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, Mersin'in Tarsus ilçesinde yapılması planlanan "Uluslararası Çukurova Havaalanı"nın atıl kalacak bir seçim yatırımı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin kaynakları israf edilmemeli" dedi.

Erbatur, yaptığı açıklamada, havaalanının, hem sanayi hem de ulaşım açısından önemli bir bölgede bulunan Adana'dan taşınmasının mantıklı bir düşünce olmadığını ifade ederek, havaalanı yapılması planlanan bölgenin de uygun bir yer olmadığını savundu.

"Tarsus, havaalanı için uygun bir yer değil, zaten Adana'da bir havaalanı var" diyen Erbatur, Adana Havaalanı'nın kapasitesinin daha da artırılabileceğini ifade etti.
Havaalanının Tarsus'a taşınmasının hangi amaca hizmet ettiğinin de belli olmadığını savunan Erbatur, "Eğer turizm açısından Mersin'e bir havaalanı yapılması düşünülüyorsa, bunun Silifke'den öteye yapılması gerekiyor. Yani Gazipaşa ile Anamur-Silifke arasındaki bölge turizm bölgesi, o bölgedeki ulaşım da son derece zor, kötü bir yol var. Mersin'e bir havaalanı yapılması gerekiyorsa bunun mutlaka Erdemli'den öteye, Gazipaşa'dan bu tarafa yapılması gerekiyor. Esas doğru olan bu" dedi.

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kumkuyu beldesinde bir yat limanı yapıldığını, bu yat limanının şu anda çalıştırılamadığını vurgulayan Erbatur, "Bu yat limanının çalıştırılması için oraya yakın bir havaalanının yapılması gerekiyor. Bu yat limanı boş duruyor. Onu yapmıyorsunuz, onun yerine ne için yapıldığı belli olmayan, sadece atıl kalacak bir seçim yatırımı için herhangi bir verimlilik araştırması yapılmadan havaalanının Tarsus'a çekilmek istenmesi son derece yanlış. Son derece siyasi bir karar. Buna hepimizin 'hayır' demesi lazım. Bunu herkese anlatmamız lazım. Hiç doğru birşey değil" diye konuştu.

Adana ile Tarsus arasındaki mesafenin yarım saat olduğunu belirten Erbatur, şunları söyledi:
"İstanbul'daki havaalanına baktığınızda Yeşilköy'den Sarıyer'e gitmeniz zaten 45 dakika sürüyor. O zaman Sarıyer'e de mi bir havaalanı yapacağız? Bu son derece mantıksız bir yaklaşım. Türkiye'nin kaynaklarının israf edilmemesi gerekiyor. Yani eğer bir istihdam yaratılması isteniyorsa, bir fabrika yapmak Adana'daki tarımı geliştirmek, Mersin'deki tarımı geliştirmek, bioteknolojiye yönelmek, teknolojik tarımı teşvik etmek varken, havaalanı yapmak son derece manasız bir şey. Adana ve Mersin tarım açısından son derece önemli iki kent. Bu iki kentte bioteknolojik tarım yatırımı yaptığınızda korkunç bir getirisi olur bunun. Ve bu birçok insana iş kapısı açar. Yani insanlara çalışacak, iş sağlayacak, para kazanacak bir şey lazım. Bunu yapmak varken neden böyle bir şey yapılıyor. Bu gösterişten başka birşey değil."

"Milletvekili olarak havaalanına gider, yatarım, otururum, havaalanını taşıtmam" diyen Erbatur, "Havaalanı Adana için son derece önemli bir konu. Kesinlikle Adanalıların ve hatta Mersinlilerin buna karşı çıkması lazım. Mersin iline de bir getirisi yok bunun. Mersin'e bir getiri isteniyorsa Kumkuyu'daki yat limanına yakın bir yere havaalanı yapsınlar, turizme hizmet etsin. Ama bunu yapmıyorsunuz, ne amaçla Tarsus? Bu anlaşılmış birşey değil" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 16:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?