4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yeni polislere işkence uyarısı!

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yeni polislerin son teknoloji ile yetiştiğini, bu nedenle hata yapma lükslerinin olmadığını belirterek, "Teşkilatın prensipleri doğrultusunda neden ne olursa olsun insana işkence ve kötü muamele yapılamaz. Polis zanlı varsa yakalar, adalete teslim eder" dedi.

Adana'da Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksek Okulu'nun mezuniyet töreninde konuşan Bakan Atalay, Türkiye genelinde 24 PMYO'da 6 bin 405 öğrencinin diploma heyecanı yaşadığını belirtti. Atalay, kendilerinin Adana ve Hatay'da yapılacak diploma törenine katılma imkanı bulduklarını ve diğer törenlere de arkadaşlarının katılarak yeni polis ve ailelerini yalnız bırakmadığını kaydetti.

Atalay, son dönemlerde Türk polisinin yeni stratejiler geliştirerek, teknolojiye ayak uydurarak, üniversite mezunlarını polis teşkilatına alarak, bayan sayısını artırarak suç oranlarını düşürdüklerini ifade ederek, "Türkiye genelinde 2008 Ocak-Mayıs ve 2009 Ocak-Mayıs oranlarına göre mala ve kişiye karşı uygulanan suçlarda çok büyük oranda düşüş vardır. Adana'da aynı şekilde bir düşüş var. Özellikle polislerin gece gündüz demeden fedakar çalışmaları sonucunda önemli düşüşler yaşandı" diye konuştu.

Bakan Atalay, son günlerde Türkiye'nin güvenilir bir ülke olmadığı konusunda basında bazı haberlerin çıktığına dikkat çekerek, Türkiye'nin AB ülkeleri arasında en güvenilir ülke olduğunu vurguladı. Aatlay, şunları söyledi:

"Türkiye özellikle son yıllarda en güvenilir ülkeler arasına girmiştir. Türkiye AB ülkeleri arasında en güvenilir ülkedir. Bunlar istatiksel olarak ortaya çıkmıştır. Bu araştırmaları yapanlar bunlardan anlayan kişilerdir. Üstelik Türkiye yurt dışından gelen turistler konusunda Avrupa'da en güvenilir ülkedir. Kimse Türkiye'nin güvenirliliğinden şüphe etmesin. Türkiye çok güvenli bir ülkedir."
Türkiye'deki güvenliği MOBESE ile de artırdıklarını anlatan Atalay, göreve geldiği 2007 yılının ortalarında sadece İstanbul'da olan MOBESE'nin 1.5 yılda 60 ile ulaştığını, turistik 30 ilçeye de kurulduğunu, Adana'ya da kurulduğunu kaydetti.

"YENİ POLİS MEMURLARI SIFIR HATA İLE ÇALIŞMAK ZORUNDADIR"

Bakan Atalay, yeni polis memurlarının yeni teknoloji ile mesleğe hazırlandığını ve bu nedenle sıfır hata ilkesiyle çalışmak zorunda olduklarını belirterek, "Yeni polisin hata yapma lüksü yoktur. Sıfır tolerans prensibini iyi uygulamalıdır. Siz değerli arkadaşlar, şunu ifade etmek istiyorum. Son yıllarda polis eğitimine verdiğimiz önemle sıfır hata ile yetiştirildiniz. Sıfır hata ilkesi bunun için çok önemli. Ve siz artık bunu uygulama aşamasına geçeceksiniz. Mesleğinizi uygularken sıfır hata yapmak zorundasınız. Özellikle yeni mezun olan polis memurunun hata yapma lüksü artık yoktur" şeklinde konuştu.

Polisin görevinin vatandaşın huzur ve güvenliğinin sağlanması olduğunu, polisin bir zanlı varsa onu yakalayıp adalete teslim etmekle görevli olduğunu hatırlatan Atalay, yeni mezun polisleri işkence konusunda da uyararak şöyle devam etti:

"Hiçbir sebep insanımıza kötü muameleyi ve işkenceyi gerektirmez. Zanlı varsa, suç işlemişse yakalanıp adalete teslim edilir. Uluslararası insan hakları örgütleri ve Batı kamuoyunun üzerinde durduğu işkence ve insana kötü muamelenin üzerinde bakanlık olarak kararlılıkla duruyoruz. İşkence ve kötü muameleye sıfır tolerans tanıyoruz. En önemli hizmet felsefemiz; suç ve suçlu ile mücadelede hak ve özgürlükleri güvence altına alan, insan haklarına saygılı bir şekilde vatandaşın güvenliğini sağlamaktır.Yeni mezun polislerden bu politikalara uymanızı ve uygulamanızı istiyorum. Türkiye bir hukuk devletidir. Bu çerçevede olayları çözmemiz gerektiğini bilmeliyiz."

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ise, Türkiye'nin çoğu ilinde polislerin diploma heyecanı yaşadığını, kendisinin 7 yıl kaldığı Adana'da diploma törenine katılmasının çok anlamlı olduğunu belirtti. Köksal, Türkiye'de son günlerde suç oranlarında düşüş yaşandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından ilk 10'a giren polislere Bakan Atalay diplomalarını verdi. Okul birincisi, yaş kütüğüne plaket çaktı. Daha sonra polisler tören yürüyüşü gerçekleştirdi. Mezuniyet töreninde çocuklarının sevincine ortak olan aileler duygulu anlar yaşarken, aşırı sıcaktan dolayı baygınlık geçirenler oldu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 13:45:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?