4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yeni yıla ekmek kuyruğunda girdiler

Adana'da dar gelirli vatandaşlar yeni yılı ucuz ekmek kuyruğunda karşıladı.


Dar gelirli halkın yoğun olarak yaşadığı Yenibey, Barbaros, Hürriyet, Dağlıoğlu, Gülbahçesi, Meydan, Şakirpaşa, Ova, Onur, 19 Mayıs ve Anadolu Mahallelerinde, Büyükşehir Belediyesi Ekmek Büfeleri'nin önünde 2009'un ilk saatlerinde yine aynı manzara hakimdi. Halk, ucuz ekmek alabilmek için saatler öncesinden büfelerin önüne gelerek sıraya girmeye başladı. Hava sıcaklığının eksi 2 dereceye kadar düştüğü kentte, ekmek kuyruğunda bekleyen vatandaşlar ısınabilmek için tenekede yaktıkları ateşin etrafında bir
araya geliyor. Sırada bekleyenlerin bir çoğu işsiz ve kirada oturuyor. Tarlada ya da inşaatlarda 15-20 TL yevmiye ile çalışanlar da kazandıklarının yarısını ekmeğe veriyor. Uzun bekleyişin ardından gelen ekmek aracıyla birlikte sırada da hareketmlilik göze çarpıyor. Bazıları ihtiyacı olan ekmeği alamadığı için tekrar sıraya giriyor.
Seyyar satıcılık yapan 58 yaşndaki İsmail Güler, ayda 150 TL'yi zor kazandığını belirterek, "Günlük 3 TL ekmek parası kazanıyorum başka bir şey kazanamıyorum. 5 çocuğum var. Yılbaşı biz fakir adamı ne etkiler ki. Hiçbir şey yok emin ol ki. Ancak çocukları okutmak zorundayız." dedi.
Yine seyyar satıcılık yapan 39 yaşındaki İkram İbiş, "Ekmek için soğukta saat 04.00'dan beri bekliyoruz. İş, güç yok, hiçbir şey yok. 2-3 saat burada bekliyoruz. 10-15 TL ekmeğe veriyoruz. Seyyar satıcıyım ama iş yok. Soğukta mecburen beklemek zorundayız." şeklinde konuştu. İbiş, ısınmak için de yoldan kağıt toplayıp yaktıklarını belirtti.


Emekli olan Mahir Gök (68) ise soğukta beklemenin zor olduğunu ifade ederek, "Bizi bu hale getirenler utansın. Ben günde 10 tane ekmek alıyorum. Piyasayı düşünürsen 7 TL, Belediye'den alırsak 1.5-2 TL. Aradaki fark bu." dedi. Geliniyle birlikte ekmek sırasına giren Besime Uçar (70) da her gün bu şekilde beklediklerini dile getirdi. Uçar'ın gelini ise "İş yok, güç yok, mecburen buraya geliyoruz. Soğuk donuyoruz zaten. Bazen yarım saat, bazen bir saat, bazen de 3 saat bekliyoruz, ama almadan gitmiyoruz. Ev uzak olduğu için iki kişi geliyoruz. Günde 10 tane ekmek alıyoruz." diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2009 Perşembe 11:16:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?