4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yerel tarihçiler Adana'da buluşacak

Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği “1909 Yılında Adana'da ne Oldu" konulu “Yerel Tarihçiler Buluşması” 26 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek.
 

Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Tarihçi Cezmi Yurtsever, yaptığı açıklamada, Ermenistan ve işbirliği halindeki Diaspora çevrelerinin 2009 yılını, "1909 Adana Olaylarını" dünya kamuoyuna tanıtma yılı olarak ilan ettiğini belirterek, "1909 yılında yaşanan Adana’daki Türk-Ermeni İç Savaş olayını tek yanlı yorumlayarak Türk ordusunu katliamcı olarak tanıtacaklar. Bu konuda ellerinde bulunan misyoner arşiv belgelerini ve fotoğraflarını kullanacaklar. Türkiye’nin 1909 Adana olaylarından dolayı tazminat ödemesi gerektiği tezini savunacaklar" dedi.

Bu gelişmelere seyirci kalamayacaklarını belirten Yurtsever, "Yerel tarihçiler olarak bir araya gelip elimizdeki bütün belgeleri farklı açılardan konuları yorumlayarak halkımıza sunacağız ve bilgilendirmiş olacağız. Özetle söylemek gerekirse yaşanmış olayların tek yanlı yorumlanması sonucu dedelerimize 'katil' diyenlere karşı verilecek cevabımız olacaktır" diye konuştu.

26 Nisan Pazar günü Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi'nde saat 14.00'de gerçekleştirilecek “Yerel Tarihçiler Buluşması”nda Dr. Nejat Yaycıoğlu "Adana Amerikan Misyoner Okulu Müdürü Chembers’in Anılarında Adana Olayları", Ahmet Kaytancı "İğtişaşın Haçin-Saimbeyli’ye Yansımaları ve Teberdar Mehmet Efendi Olayı", Yusuf Delikoca "1909 Adana Olayları, İdamlar ve Kibaroğulları Ağıdı", Kadir Arslan "Erzin Olayları ve Müftü’nün İdam Edilmesi", Cezmi Yurtsever "Ermeni Diasporası 1909 Adana Olayları Dosyasını Neden Gündeme Getiriyor" konularında konuşacak.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 12:08:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?