4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yerleşim yerlerini teğet geçmiş!

Adana'da motor arızası nedeniyle İncirlik Hava Üssü yakınındaki boş araziye zorunlu iniş yapan eğitim uçağının yerleşim yerlerini teğet geçtiği, deneyimli pilotun olası bir faciayı önlediği belirtildi.

Eğitmen pilot Yakup Çarkçı (51) ile pilot adayı Yaşar Alper Kobak (34), özel bir uçuş okuluna ait Piper PA30 tipi TC-FAN kuyruk tescilli uçakla eğitim uçuşu için Adana Havalimanı'ndan kalkış yaptı.

Uçak, kısa süre sonra merkez Sarıçam ilçesi Cumhuriyet Mahallesi İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı yakınlarında motor arızası verdi. Pilot Çarkçı, yaklaşık 250 metre yükseklikte yaşanan arıza sonucu Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evlere zarar vermemek için manevralar yaparak zorunlu iniş için açık alana yöneldi.

Boş araziye sert iniş yaptığı öğrenilen uçak, yaklaşık 400 metre sürüklendikten sonra evlere 200 metre kala durabildi. Sert inişin etkisiyle gövdesi ikiye ayrılan uçakta hafif yaralanan Çarkçı ve Kobak, mahalle sakinlerinin yardımıyla önce Batıkent Tıp Merkezi'ne, oradan da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Pilot Yakup Çarkçı'nın özel uçuş okulunun müdürü olduğu ve eğitmen olarak görev yaptığı öğrenilirken, 14.900 saatten fazla uçuş deneyimine sahip olduğu bildirildi. Çarkçı'nın, pilotluk kariyerine Türk Hava Kurumu'nda öğretmen pilot olarak başladığı, uzun yıllar ilaçlama pilotluğu gerçekleştirdiği ve Cessna 150, 152, 172 ve Piper PA-30 uçuşları gerçekleştirdiği belirtildi.

Büyük bir tehlike atlatan mahalle sakinleri, pilotun mahallenin üzerinde inişe geçen uçağı boş araziye yönlendirerek evlerin üzerine düşmesini önlediğini ifade etti. Mahallede birçok kişinin damlarda yattığını belirten kadınlar, gürültüyle birlikte uyandıklarını kaydederek, "Uçak evlerin üzerine düşebilirdi. Böyle bir şey çok tehlikeli olurdu. Büyük can kaybı yaşanırdı" dedi.

Uçağın araziye inişini gördüğünü belirten 10 yaşındaki Ömer Faruk Köse ise, "Sabah erken saatte uyanmıştım. Önce uçağın sesini duydum, sonra uçak evlerin üzerinden geçerek araziye indi ve sürüklenmeye başladı. Uçak biraz sürüklendikten sonra etrafında toz bulutu oluştu. Sonra babam uçağa doğru koşarak uçağın camını kırdı ve pilotları dışarıya çıkardı. Pilotlardan birinin burnu kanıyordu. Diğerinin ise çenesinde çizikler vardı. Babam ikisini de önce evimize götürdü ve ambulansın gelmesini bekledi.

Ambulans gelmeyince de bir araçla özel hastaneye kaldırdı" dedi.
Çocuklardan 12 yaşındaki Oğuzhan Uçak da Köse'nin söylediklerini doğrulayarak, "Uçak evlerin yanından geçti. Arazide sürüklenerek gitti ve parçalara ayrıldı. Ben de evimizin damından olayı izledim" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 17:46:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?