3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Yeşil kartlar evlere teslim

Türkiye'nin dört bir yanında yeşil kart şubelerinin önünde uzun kuyruklar var. Kapıları henüz açılmamış kaymakamlık binaları önünde yoksulluk, sosyal güvencesizlik, kaçak çalıştırılma, işsizlik ve bürokrasinin bıktırdığı hayatlar sıraya giriyor.

Sadece yeşil kart onaylarının çıkıp çıkmadığını öğrenebilmek için insanlar günlerce sıra bekliyor. Vatandaşların bu çilesine son veren Seyhan Kaymakamlığı bir ilke imza atıyor. Yeni kart almak ya da vizesini yeniletmek isteyenler sadece muhtara imzalattıkları başvuru evrakını yeşil kart bürosuna teslim edip evine dönüyor. Geri kalan bütün işlemler büro tarafından yaptırıldıktan sonra kartlar, bir ya da en geç 3 hafta içinde kargoyla evlerine gönderiliyor.

Yeşil kart prosedürünün vatandaş için eziyete dönüştüğünü belirten Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, "Vatandaşlar önce müracaat için, sonra da defalarca çıkıp çıkmadığını sormak, son olarak da kartını almak için büroya geliyor." diyor. İhtiyaç sahibi insanların ekmek paralarını ulaşıma harcadıklarına dikkat çeken Develi, büroya kadar gelemeyecek durumda olanlar ve kimsesizlerin ciddi yığılma oluşturduğunu anlatıyor. Bu duruma son vermek için yeni bir çalışma başlattıklarını ifade eden kaymakam, karneleri vatandaşların evlerine kadar götürdüklerini kaydediyor. Yeşil kart bürosuna haftalık 500-800 dosya geldiğini aktaran kaymakam Develi, "İlçemizde 106 bin 412 yeşil kartlı var. Bu uygulamaya geçeli 3 hafta oldu. Türkiye'de ilk kez biz karneleri vatandaşın ayağına götürüyoruz. Hem büro önündeki yığılmayı önledik hem de vatandaşın eziyet çekmesini. Aldığımız tepkiler çok olumlu." diye konuştu.

Eşinin kartı ayağına kadar gelen İhsan Elçi, bir hafta önce müracaatta bulunduğunu belirterek, "Kartımın adresime geleceğini söylediklerinde inanmamıştım. Kuryeyi karşımda görünce şaşırdım. Vesile olanlardan Allah razı olsun." dedi.

Kartı adresine teslim edilenlerden biri de çalışamayacak kadar hasta olan Abdurrahman Toprak. Daha önce büro önünde günlerce beklediğini aktaran Toprak, "Bir haftada kartıma kavuştum. Çok güzel bir uygulama." ifadelerini kullandı.

Zaman
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 15:07:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?