4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yeşil kartlı diş hizmeti alamıyor

Türkiye'de yaklaşık 9.5 milyon yeşil kartlı, 3 yıldır hizmet veren ağız ve diş sağlığı merkezlerinde sadece diş çektirebiliyor.

Diş Hekimi Hasan Yaman, Sağlık Bakanlığı'nın 3 yıl önce uygulamaya koyduğu ağız ve diş sağlığı merkezlerinin hem yeşil kartlı vatandaşları hem de özel muayenesi olan diş hekimlerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Yaman, Türkiye'de bulunan yaklaşık 9.5 milyon yeşil kartlının devletin vatandaşa ucuz hizmet vermek için açtığı ağız ve diş sağlığı merkezlerinden faydalanamadığını belirterek, "Yeşil kartlı vatandaşlar bu merkezlerde sadece diş çektirebiliyor. Bunun dışında hiçbir hizmet alamıyor. Yeşil kartı
olan vatandaş, zaten hiçbir geliri olmayan bir kesimi oluşturuyor. Buna hizmet verilmeyecekte kime hizmet verilecek" dedi.

Ağız ve diş sağlığı merkezleri nedeniyle Türkiye'de sayıları 20 bin, Adana'da ise 550 civarında olan diş hekimlerinin zor durumda olduğunu söyleyen Yaman, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı'nın uygulamakta olduğu projeler maalesef diş hekimlerini derinden yaralamıştır. Öğrenim süreci oldukça zor, sıkıntılı ve maddi olarak da külfetli olan diş hekimliği fakültelerini bitirerek mezun olan diş hekimlerinin hayata dair beklentileri yok denecek hale gelmiştir. Diş hekimleri devletten kayırmacılık istememektedir. Tam tersine diş hekiminin muayenehanesinde devletle rekabeti isteniyorsa, bu rekabetin eşit şartlarda olmasını istemesi kadar doğal bir şey olamaz. Bugün hemen her yerde özelleştirmeler savunulurken ve özelleştirmeler yapılırken sadece diş tedavisi hizmetlerinde devletleştirme yapılmaktadır."

İnsan vücudunun bir bütün olduğunu ve tüm organların birbiri ile bağlantılı olduğunu kaydeden Yaman, "Göz, kulak, burun, kalp yani tüm vücut organları ve sistemlerinin tedavisinde dışarıdan hizmet alan devlet, diş tedavisinde muayenehanelerden hizmet almamaktadır. Halbuki tüm dünya sağlık örgütlerinin de kabul ettiği gibi diş tedavi hizmetleri en iyi muayenehanelerden ya da birkaç diş hekiminin oluşturduğu birimlerden verilmektedir. Muayenehanelerden alınmayan hizmet, şimdi yeni oluşturulan ağız diş sağlığı merkezlerinden vatandaşa verilmeye çalışılmaktadır" diye konuştu.

Son 3 yıl içerisinde Adana'da kapanan muayenehane sayısının yaklaşık 70 olduğuna dikkat çeken Yaman, şöyle devam etti:

"Merkezlerde çalışan diş hekimleri büyük bir hasta yığılması ile karşı karşıyadır. Bu diş hekimleri etik olmayan prim sistemiyle çalıştırılmakta, günde 6-8 hastaya bakması gerekirken çok daha fazla hastaya bakmak zorunda kalmaktadır. Bu yoğunlukta çalışmanın, yapılan tedavilerin ne kadar sağlıklı olduğunu durup düşünmemiz gerekir. Birde bu merkezlerde ek ücret alınabilecek işlere ağırlık verildiği için garibanın, fakirin fukaranın, yeşil kartlıların dişleri yapılmamaktadır. Amaç vatandaşa hizmet ise devletin açtığı ağız diş sağlığı merkezlerinde yeşil kartlılara neden hizmet verilmemektedir. Yeşil kartlılar diş çekimi dışında dişleriyle ilgili bir hizmet alamamaktadır. Yani devlet eline yeşil kart verdiği vatandaşına 'Her yerine bakarım ama dişine bakmam' demektedir."

Hasan Yaman, serbest çalışan diş hekimi muayenehanesinde vergi ödeyen, istihdam yaratan, devletin hiçbir desteğinden yararlanmadan hayat mücadelesini sürdüren birimler olduğunu ifade ederek, kayırmaca ya da kollama istemediklerini, adalet istediklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 11:32:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?