3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Yeşil kartta eve teslim dönemi

Adana'da Seyhan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, kuyrukları önlemek amacıyla 27 bin 470 kişinin yeşil kartını kargoyla teslim etti.

Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, yaptığı açıklamada, Adana genelinde 319 bin 262 yoksul vatandaşın yeşil karta sahip olduğunu söyledi. 2 milyon nüfuslu Adana'da 319 bin 262 yeşil kartlının nüfusun yüzde 15'ne tekabül ettiğini vurgulayan Develi, "Adana'da 3'ü merkez olmak üzere toplam 13 ilçedeki yoksul vatandaşlar yeşil kart hizmetinden faydalanmaktadır. Seyhan'da 1 milyon insandan 105 bin 427 kişi yeşil kart kullanırken, bu rakam nüfusun yüzde 10.45'ne tekabül ediyor. Yüreğir'de 522 bin 265 kişiden 78 bin 44 kişi yeşil kart kullanıyor. Bu da nüfusun yüzde 14'ünü oluşturuyor" dedi.

Yeşil kartın nüfusa göre en çok kullanıldığı ilçenin Saimbeyli olduğuna dikkat çeken Develi, "Saimbeyli ilçesinde 17 bin 775 kişiden 9 bin 831'i yeşil kart kullanıyor. Bu da nüfusun yüzde 55'ni oluşturuyor. Saimbeyli'den sonra 19 bin 486 nüfuslu Feke'de 9 bin 83 kişi yeşil kart kullanıyor. Bu da nüfusun yüzde 46'sını oluşturuyor. Üçüncü sırayı ise yüzde 37.94 ile Tufanbeyli ilçesi alıyor. Tufanbeyli'de 18 bin 279 olan nüfusun 6 bin 936'sı yeşil kart kullanıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin dört bir yanında yeşil kart büroları önünde uzun kuyruklar oluştuğunu vurgulayan Develi, şunları söyledi: "Kapıları henüz açılmamış kaymakamlık binaları önünde yoksulluk, sosyal güvencesizlik, kaçak çalıştırılma, işsizlik ve bürokrasinin bıktırdığı hayatlar sıraya giriyor. Sadece yeşil kart onaylarının çıkıp çıkmadığını öğrenebilmek için insanlar günler boyunca sıra bekliyordu. Vatandaşların bu çilesine son vermek için bir ilke imza attık. Yeni kart almak ya da vizesini yeniletmek isteyenler sadece muhtara imzalattıkları başvuru evrakını yeşil kart bürosuna teslim edip evine dönüyor. Geri kalan bütün işlemler büro tarafından yaptırıldıktan sonra kart almaya hak kazananların sağlık karneleri, bir ya da en geç 3 hafta içinde kargoyla evlerine gönderiliyor."

Yeşil karta sahip olma prosedürünün vatandaş için eziyete dönüştüğünü belirten Develi, "2008 Eylül ayında başlayan kargo uygulaması ile vatandaş rahat bir nefes aldı. Vatandaşlar önce müracaat için, sonra da defalarca çıkıp çıkmadığını sormak, son olarak da kartını almak için büroya geliyordu. Bu süreçte ekmek paralarını ulaşıma harcıyorlardı. Bu duruma son vermek için adrese teslim uygulaması başlatıldı. Eylül ayından bu yana 27 bin 470 kişinin yeşil kartı kargoyla sahiplerine teslim edildi."

Kaymakam Develi, vatandaşın da bu uygulamadan çok memnun kaldığını, kuyruk eziyetinden kurtulduğu için devlete minnettar olduğunu ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 11:14:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?