4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yoksula kömür kazığı!

FAKİRİN KÖMÜRÜ EKSİK ÇIKIYOR

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından ihale edilen ve Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün tespit ettiği fakir ailelere dağıtılan 25 kilogramlık torba kömürler kilolarca eksik çıkıyor. Adana'da iki ailenin tarttığı kömür torbaları 16 ile 24 kilo arasında değişiyor.

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde oturan, İlkare ve Akçınar ailelerine, fakir oldukları için muhtarlıktan çağrılarak Seyhan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kömür dağıtım merkezinden 20 torba kömür verildi.

Aileler kömür torbalarının hafif olduğunu hissederek eve geldikten sonra kömürleri tek tek tarttı. Ancak kömür torbalarının hiçbiri 25 kilogram gelmedi. Kömürler 16 ile 24 kilogram değişen ağırlıklarda çıktı. Geçtiğimiz günlerde de Özkan Yalanca adlı bir vatandaşın da tarttığı kömür torbaları kilolarca eksik çıkmıştı.

Hatice İlkare ile Hatice Akçınar da(41) daha önce kömür torbaları 25 kilogramdan az çıkan aileleri televizyondan izlediği için eve getirdiği kömür torbalarını tarttı. 20 torba kömürün 16 ile 24 kilo arasında değiştiğini belirten Akçınar, "Bu kömürü devlet fakirlere veriyor. Kömürü alanların zaten parası olmadığı için buradan kömür alıyor. Ama verilen kömürler hem az hem de toz şeklinde. Hadi Adana sıcak bir memleket soğuk yerdeki insanlar bu kömürle bir kışı geçiremez'' dedi.

"Resmen devlet dolandırılıyor'' iddiasında bulunan Akçınar, "Buna bir çözüm bulsunlar. Bizim mahallede herkesin kömürü eksik çıkıyor" diye konuştu.

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürü Aziz Yıldırım ise yaptığı açıklamada, kömür ihalesinin genel müdürlükleri tarafında yapılmadığını, ihaleyi ve kömür torbalamayı tamamen Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) yaptığını söyledi. Yıldırım, genel müdürlüklerinin kömür işinde sadece fakirleri tespit etme ve verilen kömürleri onlara ulaştırma işini yaptığını kaydetti.

Fakir ailelere 2002 yılından bu yana kömür dağıtıldığını belirten Yıldırım, her aileye 500 kilogram kömür dağıtıldığını, torbaların da 25 kilogram olduğu için toplam 20 torba kömür verildiğini ifade etti. Torbaların eksik ya da fazla olabileceğini vurgulayan Yıldırım, "Biz kömürü ton itibariyle alıyoruz. Devletin dolandırılması söz konusu değil. Devletin kandırılması paranın peşkeş çekilmesi söz konusu değil. Onlarca kişiye kömür veriliyor. Kömür torbaları tek tek tartılmıyor. Vatandaşın eğer kömür

torbası 25 kilogramdan az geliyorsa, vatandaşa 460 kilogram kömür veriliyor demektir. Bunu önlemek için ben vakıflara '23-24 torba kömür verin' diyorum. Eğer vatandaş torbayı tartıyor ve eksik çıkıyorsa vakfa başvursun ne kadar kömür eksikse onu alsın. Ben vakıfları arayıp uyardım zaten. Bizim kimseyi kandırdığımız yok. Torbalamayı zaten özel firmalar yapıyor. Bizim yaptığımız sadece fakiri tespit etmektir" şeklinde konuştu.

FAKİRİN KÖMÜRÜ EKSİK ÇIKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2009 Pazar 10:30:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?