4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yoksulun bayramlığı 2. elden

Adana'da kullanılmış malzemelerin satıldığı bitpazarı bayramlık almak isteyen fakir vatandaşların mekanı oldu. Maddi imkanı iyi olmayan çoğu vatandaş, çocuklarını bitpazarından bayramlık alarak sevindirdi.

Çocuklarının Ramazan Bayramı'na yeni bayramlıklarıyla girmelerini isteyen aileler, alışveriş için keselerine uygun yer ararken dar gelirli ailelerin adresi ise kullanılmış kıyafetlerin satıldığı bitpazarı oldu. Yıkılan bit pazarının bulunduğu bölgedeki metro köprüsünün altında kurulan pazara gösterilen ilgi büyük alışveriş merkezlerini aratmadı.

Genelde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Adana'ya göç eden aileler maddi durumları iyi olmadığı için mağaza yerine yol ortasına dökülen ikinci el giysiler arasında seçim yapmak zorunda kaldı. Dar gelirli vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ikinci el giysi piyasasında fiyatlar ayakkabılarda 5 TL, kıyafetlerde ise 1ile 5 TL arasında değişti. Fiyatlar düşük olunca satılan ürün ikinci elde olsa bitpazarına nur yağdı. Satıcılar bayram öncesi iyi alışveriş yaptığı için memnun kaldı.

Ekonomik durumlarının yetersiz olmasından dolayı, çocuklarına kullanılmış kıyafet almak zorunda kaldıklarını söyleyen 11 çocuk babası Hüseyin Yiğit (52), "Gönül isterdi çocuklarıma yeni yeni kıyafetler alayım. Ama gücümüz ancak buna yetiyor. Zaten hepsine bayramlık da alamıyorum. En küçüklerine alabiliyorum. Durumumuzu bildikleri için çocuklarda bunu anlayışla karşılıyor, karşılamak zorunda kalıyor. Ben hayatımı tablacılık yaparak kazanıyorum. Evde şuanda 9 çocuk bir hanım bir de ben tam 11 kişi varız. Bunların hepsine bayramlık alacak olsam evin yolunu bulamam. Ama çocuklara giyilmiş bayramlık alıyorum. Böyle yapmak istemezdim ama mecburum." dedi.

Babası ile birlikte kendisine kıyafet beğenmek için bitpazarına gelen 12 yaşındaki Halime Yiğit ise bugüne kadar mağazadan alınan bir bayramlık giymediğini ya büyüklerinin kıyafetini ya da ikinci el bayraklık giydiğini anlatarak, "Alışverişimizi ya buradan yapıyoruz ya da evimizin önünden geçen seyyar tabladan alıyoruz. Ben de, güzel bir mağazadan giyinmek isterdim. Ama babamın parası olmadığı için en iyi ikinci eli bayramlık olarak alıyorum" diye konuştu.

Bitpazarına gelen 7 çocuklu Vahdettin Kıpçak ise, bahçıvan olarak çalıştığını 9 kişilik ailesinin hepsine bayramlık almak istediğini ancak gücünün yetmediğine dikkat çekerek, "Çocuklarımın birine iyi bir mağazadan bayramlık alsam diğerlerine alamıyorum. Bu nedenle bitpazarından bayramlık alıyorum. Fakirliğin gözü kör olsun. Buna mecburuz. Aslında ikinci elden bayramlık olmaz. Ama yeni kıyafet olduğu için çocuklara alıyoruz. Çocuklarımız her bayrama buruk giriyor" diye konuştu. Nergis Kıpçak ise giyilmiş olsa da bayramlığı olduğu için mutlu olduğunu söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2009 Cumartesi 12:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?