4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yolculara kadınlara emanet

Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Müdürlüğü, yeni hizmete soktuğu 70 toplu taşıma aracında görevlendirmek üzere 107 kadın şoför daha aldı. Adanalıları artık 132 kadın sürücü taşıyor.

Belediye otobüsü sayısını 229'a çıkaran Adana Büyükşehir Belediyesi, Aralık ayında ihaleyle alınan 70 ilave otobüste görevlendirilmek üzere sınavla 107 kadın şoför aldı. 50 kadın şoförün başvurusu ise gerekli incelemeden sonra belli olacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmeleri Müdür Yardımcısı Zeki Eker, yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'de ilklere imza attıklarını, bunlardan birinin de kadın şoför uygulaması olduğunu söyledi. 1990'lı yıllardan beri uyguladıkları kadın şoför alımını sürdürdüklerini belirten Eker, "Kadın şoförler otobüslerimizi hor kullanmıyor. Şehir estetiğine katkıda bulunuyor. Vatandaşlara nazik davranıyor. Yolcular arasında karmaşa olmuyor. Otobüslerimizi kadın şoförlerin kullanması her açıdan olumlu. Bu nedenle mevcut otobüs filomuza ilave edilen 70 otobüsün tamamına kadın şoför aldık" dedi.

229 otobüsün toplam 432 şoförü bulunduğunu, bunun 132'sinin kadın şoför olduğunu kaydeden Eker, bundan sonra da alınacak şoförlerin kadın olacağını sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediyesi otobüsünde şoförlük yapan 30 yaşındaki Fadime Mercin ise, araç kullanmayı çok sevdiği için bu mesleği seçtiğini söyledi. Bayan sürücülerin insanlara karşı daha duyarlı davrandığını ifade eden Mercin, "Severek yaptığım için şoförlük mesleği bana zor gelmiyor. Bu işi 10 yıldır yapan arkadaşlarımız var. Bu kadınlarımızın şoförlük mesleğini erkeklerden daha iyi yaptığının en büyük kanıtıdır. Kadınlar erkeklerden daha iyi yapıyor bu işi. Kadınlar ayrıca kullandığı arabasına kendi gibi iyi ve temiz bakıyor. İnsanlara karşı daha nazik davranıyor. Ayrıca vatandaşlar da 'sizlerle gurur duyuyoruz, sizlerle övünüyoruz' diyorlar. Bu cümleler çok hoşumuza gidiyor. İşe motive olmamızı sağlıyor" diye konuştu.

Trafikte erkek sürücüler tarafından horlandıklarını da vurgulayan Mercin, "Erkek sürücüler 'elinizin hamuruyla burada ne işiniz var. Gidin evinizde yemeğinizi yapın' diye tepki gösteriyorlar. 'Erkek işine karışmayın' diyorlar. Ama ben onları dinlemeyip işime bakıyorum. Çünkü yolcular bizden çok memnun. Biraz zorlansam da sevdiğim mesleği yaptığım için çok mutluyum" dedi.

5 yıldır Adana Büyükşehir Belediyesi otobüsünde şoförlük yapan 2 çocuk annesi Nursel Kutlutuğ da, hem ev işi hem de şoförlük yapmanın çok zor olduğunu belirterek, "Kocam olmasa ben bu işi yapamam. Ancak kocam bana çok yardımcı olduğu için günde 8 saat çalışarak şoförlük yapabiliyorum" şeklinde konuştu.

Kadın oldukları için trafikte çok zorluk çektiklerini söyleyen Kutlutuğ, "İşimin çok zor yanları var ama severek yaptığım için katlanıyorum. Sonuçta erkek işi yapıyoruz. Bazı erkek arkadaşlar destek veriyor, ama bazıları da trafikte bizi istemiyor. Bunun yanı sıra vatandaşlar çok nazik ve titiz olduğumuz için bizi çok seviyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 15:49:34
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 16:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?