2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

YTL'den TL'ye geçiliyor

Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Coşar, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, muhasebe kayıtlarının Türk Lirası ve kuruş üzerinden yapılacağını bildirdi.


Coşar, yazılı açıklamasında, işletmelerin, kullanmakta oldukları bazı matbu fatura veya fatura yerine geçen belgelerde tutarın yazı ile belirtildiği bölümde yer alan YTL ve YKr ibarelerindeki "Y" harfinin üstünü çizmek suretiyle eski belgelerini kullanmaya devam edebileceklerini kaydetti.


Maliye Bakanlığınca özel hesap dönemi tayin edilen mükelleflerin, 1 Ocak 2009 tarihden itibaren normal vergilendirme dönemine sahip diğer mükellefler gibi muhabese kayıtlarını Türk Lirası ve kuruş üzerinden yapacağını ifade eden Coşar, YTL ve YKr üzerinden yapılmış olunan muhabese kayıtları neticesinde elde edilen 31 Aralık 2008 tarihli geçici mizanda yer alan hesaplardaki para birimlerinin, 1 Ocak 2009 tarihi itibari ile Türk Lirası ve kuruş olarak düzeltileceğini vurguladı.


Bilanço esası dışında serbest meslek kazancı ve işletme hesabı esasına göre defter tutan diğer mükelleflerin de 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Türk Lirası ve kuruş para birimine göre defter tutacaklarını aktaran Coşar, şunları kaydetti:
"1 Ocak 2009 tarihinden itibaren düzenlenecek tüm belgeler, Türk Lirası ve kuruş üzerinden olacaktır. 2008 yılı vergilendirme dönemine ilişkin olmakla birlikte, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra verilecek KDV, muhtasar, geçici vergi ve kurumlar vergisi gibi beyannameler ile belgelerin düzenlenmesinde Türk Lirası ve kuruş para birimi esas alınacak ve söz konusu beyannameler ve belgeler Türk Lirası ve kuruş üzerinden düzenlenecektir. 2008 mali yılı işlemlerine ilişkin olarak düzenlenen, ancak 1 Ocak 2009 tarihinden sonra verilmesi gereken (Gelir ve kurumlar vegisi beyannameleri ekinde yer alan) mali tablolarda kullanılacak para birimi Türk Lirası va kuruş olacaktır."

İha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 18:21:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?