3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

'Yumurtalık, Tuzla olmasın'

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, dünyanın en önemli enerji terminaline dönüşen Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'nin, Yumurtalık'ı; kimin, hangi sektörde yatırım yaptığı net olarak bilinmeyen karmaşık bir yapıya doğru sürüklediğini bildirdi.

Baş, yaptığı açıklamada, BTC'nin kurulmasıyla tüm dünyanın gözünü çevirdiği Yumurtalık'ın, plansızlığa kurban gitmesi konusunda ciddi endişeler taşıdığını söyledi.

Bölgede, önemli derecede bilgi ve haber kirliliğinin yanı sıra çelişkiler yaşandığına dikkat çeken Baş, "Yayın organlarında sürekli Yumurtalık bölgesine, tersane, rafineri, petro kimya tesisleri gibi büyük yatırımları yapılacağına ilişkin haberler yer alıyor. Yatırımların içeriğine ilişkin bilgilere ise ne yazık ki ulaşılamıyor" dedi.

Bölgenin ekonomisine yön veren Ticaret, Sanayi, Ticaret Borsası ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının gelişmeleri sadece basından izlediğine işaret eden Baş, Yumurtalık'ın gelişimine ilişkin endişelerini şöyle dile getirdi: "Adana Ticaret Odası olarak, yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcılarla sürekli diyalog halindeyiz. Bu diyaloglarımızda, doğal olarak bölgemize yatırım çağrısında bulunuyoruz. Bu yatırım çağrısına Yumurtalık bölgesini eklemekte güçlük çekiyoruz. Çünkü ortada net bilgi yok. Bu bilgi
eksikliği, bölgenin sınır komşuları olan Hatay, Osmaniye, Ceyhan ve Kadirli'deki oda ve sivil toplum örgütleri için de geçerli."

Yumurtalık bölgesinin sağlıklı gelişebilmesi için öncelikle bir master planı olması gerektiğini anlatan Baş, şöyle konuştu: "Bu planda, kurulacak tesislerin sektörlere göre dağılımı ve sayısı ne kadar istihdam sağlayacakları, istihdam edilecek çalışanların hangi eğitimden geçmiş olmaları ya da hangi eğitimi almaları gerektiğine kadar tümünün yer alması gerekmektedir. Bölgenin, yapılan yatırımların ardından tam kapasiteyle çalışması durumunda çevre ve insan sağlığına vereceği zararlardan, alınması gereken önlemlere kadar tüm ayrıntıların belirlenmiş olması şarttır."

Baş, Yumurtalık sahillerinin, Bakanlar Kurulu Kararı ile "Turizm Bölgesi" ilan edildiğini de anımsattığı açıklamasında, "Bir yandan sanayi bölgesi hazırlığı diğer yandan da turizme yönelik çalışmalar. İkisinin bir arada yürütüldüğü örnek, dünyanın hiç bir köşesinde yok. Tercihinizi ya sanayiden ya da turizmden yana yapacaksınız. Yurt dışından gelen turist, petrol tankeri ya da arıtılmış da olsa sanayi atıklarının bulunduğu denizde yüzmek, güneşlenmek istemez" diye konuştu.

Şaban Baş, açıklamasının son bölümünde, Doğu Akdeniz Bölgesi'nin yatırım-istihdam gibi sorunlarını ortadan kaldırabilecek tarihi fırsat konumundaki BTC'nin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini, önlem alınmadığı taktirde plansız, kontrolsüz ve sağlıksız üretimden dolayı sürekli gündemde olan İstanbul'daki Tuzla tersaneleri örneğine dönüşebileceği endişesini yaşadığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 10:08:52
Güncelleme :7 Ağustos 2008 Perşembe 10:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERDOĞAN AYDOĞAN IP: 78.165.254.xxx Tarih : 7.08.2008 20:25:39

Akdenizin bu şirin ilçesine rafineri ve tersane yapılmasına şiddetle karşı çıkılması gerekiyor bence.korkarım kocaeli dilovası gibi olur sonu.yumurtalığı yaşanmaz bir hale getirecektir bu rafineriler.termik santralle beraber verecek olduğu çevre tahribatı ve halk sağlığının nekadar tehlike altında olduğunu hesap etmeye uzman olmak gerekmiyor herhalde.tuzla ve dilovası ortada.yumurtalık turizm ile kalkınmalıdır.