3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Yumurtalık'a 5 tersane yatırımı

Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne kurulacak 5 tersaneden birinin inşaat çalışmaları devam ederken, diğer 4 firmanın da yatırımlarına başlayacağı bildirildi.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, Akbaşoğlu Denizcilik Grubu'na bağlı Akdeniz Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde 80 bin metrekare alan üzerinde tersane kurmak için başlattığı inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

30 milyon dolara mal olması beklenen tersanenin yıl sonuna doğru tamamlanmasının planlandığını kaydeden Duru, tersanede yılda 7 bin ile 15 bin ton arasında 6 geminin inşa edileceğini, gemilerin bakım ve onarımlarının yapılacağını ve yaklaşık 500 kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Bunun dışında henüz yatırıma başlamayan ancak, serbest bölge yönetimi ile sözleşme imzalayan firmaların da bulunduğunu belirten Duru, bunlar arasında Tersan Gemicilik, Hisarlı Denizcilik, Med Marine ve eski Beşiktaş Kulübü yöneticisi İhsan Kalkavan'ın sahibi olduğu Beşiktaş Denizcilik Grubu'nun yer aldığını ayrıca yat yapmak üzere Palyat Denizcilik adlı bir firmanın da yer kiraladığını vurguladı.

İstanbul merkezli Tersan Tersanecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 250 dönüm alan üzerine kurulacak tersane için ilk etapta 30 milyon dolarlık yatırım yapacağını, tersanenin başlangıçta taşeronlar dahil 600'e yakın kişiye istihdam sağlayacağını ve tersanede ilk etapta yılda iki gemi üretileceğini söyleyen Duru, tersanenin bu yılın sonlarında temelinin atılmasının planlandığını kaydetti.

Hisarlı Denizcilik tarafından da serbest bölgede tersane kurulmak üzere 46 bin metrekare alanın kiralandığı ifade eden Ali Duru, "İstanbul'da kurulu Med Marine Denizcilik de Yumurtalık'a tersane kurmak için 400 dönümlük bir alan kiraladı. Yaklaşık 100 milyon dolar tutarındaki yatırımla kuracakları tersanede yılda 80-100 geminin bakım ve onarımını yapacaklar. Tersanenin yıl sonuna doğru temelinin atılması planlanıyor. İlk etapta 2 bin kişiyi istihdam edilmesi bekleniyor.

Diğer taraftan eski Beşiktaş Kulübü yöneticisi İhsan Kalkavan'ın sahibi olduğu Beşiktaş Denizcilik Grubu da serbest bölgede kurmayı planladığı tersanenin inşaatına yakın bir zamanda başlayacak. Dolayısıyla 30 ila 100 milyon dolar arasında değişen yatırım tutarlarıyla Yumurtalık, tersane yatırımlarını çekiyor" diye konuştu.

Tuzla Tersanesi'ndeki firmaların iç içe olduğunu, sıkıntı ve sorunlarının da giderek arttığını belirten Duru, "Biz bu firmaları Yumurtalık'a yatırıma davet ediyoruz. Yumurtalık'ta yatırım yapacak çok geniş alanlar var. Gelmeleri halinde onlara her türlü desteği sunmaya da hazırız. Nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik bölümler açıyoruz. Ceyhan Meslek Lisesi'ne denizcilik, gemi bakım ve onarımı üzerine bölümler açtık. Şimdi bu bölümleri Ceyhan Meslek Yüksek Okulu'nda da açacak, ileriye doğru da mühendislik fakültesi kurulmasını sağlayacağız. Bu yönlü çalışmalarımız sürüyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 10:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?