2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Yüreğir Hal Kompleksi'ne yıkım kararı!

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde 1993 yılından itibaren faaliyet gösteren Hal Kompleksi'nin Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla yıkılacak olması esnafın tepkisine neden oldu.

Hal esnafı, komplekste biraraya gelerek basın toplantısı düzenleyip sorunlarını anlattı. Halin içinde yer alan 17 dükkanın 1993 yılında satıldığını geri kalanların ise kiraya verildiğini belirten eski Yüreğir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hacı Yüksekyayla, o tarihten bu yana halde faaliyet gösteren esnafın 3 yıllık dilimler halinde kira sözleşmesi de yaptığını ifade etti.

73 dükkanın tamamının vergiye tabi olduğunu, belediyenin de giren ve çıkan mallara karşılık rüsumunu aldığını belirten Yüksekyayla, "Belediye ile yıllığı 2 bin YTL'den 3 yıllık kira sözleşmesini yeni yaptık. 1993'te Yüreğir'in nüfusu 200 bin iken bugün 500 bine dayanmıştır. Halin kapatılması Yüreğir'in kazanımının yok edilmesidir. Bizler hal esnafı olarak kapatılma kararının ardında art niyet olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Belediye yönetiminden kimsenin kendileri ile mecliste karar almadan önce görüşmediğine dikkat çeken Yüksekyayla, Vedat Dalokay Hal Kompleksi'nde onlarca iş yerinin boş durduğunu, Yüreğir'deki hal esnafına buradan yer gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

İki halden birini satarak bazı esnafı mutlu etmenin, diğerini kapatarak da bazı esnafı mağdur etmenin çözümsüzlük ortaya çıkaracağını savunan Yüksekyayla, "Eğer haller satılıp özelleştirilecekse Yüreğir Hal Kompleksi de buradaki esnafa satılsın. Vedat Dalokay'daki iş yerlerinin oradaki esnafa satılacağını ve paranın metro inşaatında harcanacağını duyduk. Biz çözümsüzlükten değil çözümden yanayız. Belediye yönetimi görüşme talebimizi bile geri çevirdi" diye konuştu.

Günlük ortalama 200 ton yaş sebze ve meyvenin giriş-çıkış yaptığı Yüreğir Hal Kompleksi'nde yaklaşık 500 kişi çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi Meclisi geçen pazartesi günü yaptığı olağan toplantısında Yüreğir Hal Kompleksi'nin kapatılması ve yıkılması yönünde karar almıştı. Oturuma başkanlık eden Meclis Başkanvekili Mustafa Tuncel, Adana'ya hale kaçak yollardan mal girişi yapıldığını ve 2 halin Adana için fazla olduğunu belirterek, "Hal kapatıldıktan sonra burası metro hattında hem bir depolama alanı hem de manevra alanı olacak. Buraya çarşılar yapılacak, minibüs ve otobüslerin durak yeri olacak" demişti.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 13:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?