2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Yüzbaşının 15 yıl hapsi istendi

Adana'dan, merkez Yüreğir ilçesine bağlı İncirlik beldesindeki İncirlik Üssüne giderken otomobiliyle yaptığı kazada 2 kişinin ölümüne neden olan ABD'li yüzbaşının yargılanmasına yeniden başlanacak.

Kazadan sonra bir kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle önce Asliye Ceza Mahkemesinde hakkında dava açılan, ardından yaralı diğer kişinin de hayatını kaybetmesiyle 4. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilen Yüzbaşı Sean Richard Lovest'in (32) yargılanması, yasal zeminin hazırlanması için durdurulmuştu.

Mahkeme heyeti, Kuzey Atlantik Anlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne Dair Sözleşme (NATO/SOFA) uyarınca Türkiye'de mevcut NATO kuruluşlarında ve Müşterek Savunma Tesislerinde görev yapmak üzere gelen kuvvet mensuplarının görevleri sırasında karışacakları adli olaylarda kendi askeri mahkemelerince yargılanmasıyla ilgili maddeleri göz önüne alarak Yüzbaşı Lovest'in olay sırasındaki durumunu sorgulamaya başladı.

Ağır Ceza Mahkemesinden gönderilen yazının ardından Yargıtay Başsavcılığı, Lovest'in durumuyla ilgili soruyu Genelkurmay Başkanlığına yöneltti. Genelkurmay Başkanlığının 10. Tanker Üs Komutanlığı ile yaptığı yazışmalar sonucu Yüzbaşı Lovest'in kaza sırasında izinli olduğunun belirlendi. Bunun üzerine NATO/SOFA antlaşması uyarınca Yüzbaşı Lovest'in yargılanabileceği bilgisi Yargıtay tarafından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Bunun üzerine, Yüzbaşı Lovest'in yargılanması için ''bilinçli taksirle öldürme'' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yeniden dava açıldı. Kazayla ilgili duruşmaların Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edeceği belirtildi.

Lovest'in kullandığı 01 TF 213 plakalı otomobil refüje çarpıp karşı şeride geçmiş ve Turgay Köksal'ın kullandığı 01 NV 109 plakalı otomobille çarpışmıştı. Çarpışmanın etkisiyle 01 NV 109 plakalı otomobilde bulunan Hasan Yetiş hayatını kaybetmiş, Yüzbaşı Lovest ile Turgay Köksal yaralanmıştı. Köksal, bir süre sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 15:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?