3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

'Yüzde 50 Kadın Aday' kampanyası

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der), Adana Şube Başkanı Nurseli Taşlıel, seçimlerde kadınların aday gösterilmediğini ve unutulduğunu belirterek, "Erkek demokrasi değil, gerçek demokrasi için mücadele ediyoruz" dedi.

Taşlıel, 29 Mart Yerel Seçimleri öncesi başlattıkları "Gerçek Demokrasi İçin Yüzde 50 Kadın Aday" kampanyası dolayısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında, Başbakan Erdoğan, muhalefet liderleri Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli ile yan yana gülerken bir fotoğrafının kullanıldığı ve üzerinde, liderlerin "Üçümüz de Aynı Fikirdeyiz! Hedefimiz Yerel Yönetimlerde Yüzde 50 Kadın Aday!" ifadeleri yer alan afişi astı.

Taşlıel, yerel seçimler için hazırlanan kampanyada, Baykal, Erdoğan ve Bahçeli'yi yan yana getirerek, onlara "Siyasette yüzde 50 kadın kotası olmasında hemfikiriz" dedirterek kadınların duymak istediklerini dillendirmiş olduklarını söyledi.

Türkiye'de 18 şehirde bin 376 açık hava panosunda yer alacak afişlerdeki uyarı notuysa, Baykal, Bahçeli ve Erdoğan'ın kadın adayları desteklemekte değil, görmezden gelmekte hemfikir olduklarına işaret edildiğini belirten Taşlıel, "Bu ilan yerel yönetimlerde yüzde 1'lik kadın oranına isyan eden ve siyasette görev almak isteyen kadınların isyanının hayal ürünüdür" dedi.

Türkiye'de kadın nüfusunun yüzde 50 olmasına rağmen, parlamentoda, belediye meclislerinde, il genel meclisinde kadının temsil edilme oranının yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Taşlıel, şunları kaydetti:

"2004'ün seçim sonuçlarına göre Türkiye'de sadece 1 kadın il belediye başkanı, 80 erkek belediye başkanı var. Toplam 3 bin 207 erkek ve sadece 18 kadın belediye başkanı var. 33 bin 678 erkek belediye meclis üyesi varken kadın belediye meclis üyelerinin sayısı 799. 3 bin 152 erkek il genel meclis üyesi sayısı yanında kadınların sayısı 56."

Nüfusun yüzde 50'sinin yüzde 1'le temsil edilmesinin utanç verici olduğunu ifade eden Taşlıel, kadınların aday gösterilmediğini, kadınların unutulduğunu, erkek demokrasi değil, gerçek demokrasi için mücadele ettiklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 14:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?