3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Yüzlerce tesis Beyaz Yıldız alacak!

Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) JohnsonDiversey, Electrolux ve Grundfos desteğiyle hayata geçirdiği "Beyaz Yıldız” projesinin çevreye ve turizm sektörüne sağlayacağı katkılar konusunda turistik tesis sahiplerinin bilgilendirilmesi amacıyla yapılan tanıtım toplantılarının sonuncusu Adana’da gerçekleştirildi.

Çukurova Otelciler Birliği Başkanı (ÇUKTOB) Tayyar Zaimoğlu, Zaimoğlu Oteli’ndeki toplantıda yaptığı konuşmada, turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınmasını hedefleyen proje hayata geçirildiğinde turizm işletmelerinde Elmalı Barajı su rezervinin yaklaşık 3 katı su tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Projeyle tesislerin, misafirlerinin konforundan taviz vermeden, onların da bu çevresel duyarlılığa katılımcı olmalarının sağlanmasının amaçlandığını ifade eden Zaimoğlu, "Gerekli kriteri yerine getiren işletmeler ‘Beyaz Yıldız’ almaya hak kazanacak olup, 'Beyaz Yıldız' projesine katılan turizm işletmeleri, sürdürülebilir bir çevrenin sağlanmasına katkıda bulunmakla kalmayıp, artan müşteri memnuniyeti sonuçlarıyla birlikte ekonomik kazanımlar da sağlayacaklar” dedi.

Bilinçli tüketim ve uluslararası standartlara uygun çalışmalarla sadece turizm sektöründe ortalama su ve enerji tüketiminde, yüzde 25’lerden yüzde 90’lara kadar oranlarda tasarruf edebilme olanağı yaratılabileceğinin altını çizen Zaimoğlu, "Bu da işletmeler için yüz binlerce dolar, ülkemiz genel tüketimi ve kaynaklarının korunması paralelinde yüz milyonlarca tasarruf demektir. Umuyorum ki 2010 yılında yüzlerce tesisimiz TÜROFED Beyaz Yıldız Sertifikası’nı gururla duvarlarına asmış olacaktır” diye konuştu.

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ise, Türkiye’nin geleceğinde turizm sektörünün önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.
“Sektör her geçen yıl büyüyor. Türkiye genelinde bugün 1 milyon yatağa ulaştık. Hızla da yatak sayısı ve yatırımlar artıyor" diyen Arık, turizm sektörünün sınır tanımadığını vurguladı. Arık, Çukurova Bölgesi’nin de gelecekte turizmde önemli bir yöre olacağını kaydetti.
JohnsonDiversey Consulting İş Geliştirme Uzmanı İrfan Tümer de, sektöre, çevreye ve ülke ekonomisine çok önemli artılar getirecek "Beyaz Yıldız" projesine katılan turistik işletmelerin, proje kriterlerini yerine getirdikleri takdirde, yarattıkları farklılık ile Türk turizminin imajına olumlu katkılarda bulunacaklarını ifade etti.
Electrolux Genel Müdürü Semih Orcan ise, otellerde enerjinin en yoğun olarak kullanıldığı alanların mutfak ve çamaşırhaneler olduğunu belirterek, bir otel mutfağında enerji tüketiminin 125 bin dolardan 250 bin dolara kadar çıkabildiğini söyledi.
Adana Vali Yardımcısı Haluk Sezen'in de katıldığı tanıtım toplantısı, çok sayıda turistik tesis sahibini bir araya getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 21:14:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?