2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Yüzme havuzlarına dikkat!

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete, sıcakların artmasıyla birlikte serinlemek veya belediyelerin açtığı kurslarda yüzme öğrenmek için kullanılan yüzme havuzlarının, birçok kişinin ortak kullanım alanı olarak bazı hastalıkları da beraberinde getirdiğini bildirdi.

Dr. Mete, yaptığı açıklamada, bu tür havuzların kabul edilebileceği kapasitenin çok üzerinde kişinin kullanımı dolayısıyla hijyenin bozulabileceğinin belirterek, "Havuzun büyüklüğü, düzenli olarak temizlenmesi, içine klor gibi anti bakteriyel maddelerin katılması bunun devamlılığının olması ve bakteriyel durumunun sürekli değerlendirilmesi gerekir" dedi.

İnsan çıkartıları ile kirlenen ve uygun dezenfeksiyon yapılmayan havuzlar aracılığıyla pek çok hastalığın bulaşabileceğine dikkat çeken Mete, yeterince temiz olmayan havuzların mide, bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolu, kulak, sinüs, göz, cilt enfeksiyonları, idrar yolu, tifo, Hepatit A-E, ishal, kanama, sarılık hastalığına davetiye çıkardığını ifade etti.

Özellikle virüslü dışkı ile kirlenmiş enfekte sular yoluyla bulaşan Hepatit-A virüsünün yazın riskli bir durum oluşturduğunu belirten Mete, "Çünkü insandan insana bulaşan bu hastalıkta, hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan 2 hafta önce hastalar virüsü yaymaya başlar ve ortalama 4-6 hatta, hatta bazı durumlarda 4-5 ay süre ile virüs yaymaya devam ediyor. Özellikle çocuklarda belirti vermeden geçirildiği için hastalığın yayılmasını engellemek mümkün olmuyor. Bunun için yazın çocuklara yüzme ağırlıklı eğitim alacaklara Hepatit A ve B aşılarının yapılmış olması gerekiyor" diye konuştu.

Havuzlarda aşırı klorlamaya bağlı gözde batma-yanma görülebileceğini ve kornea tabakalarındaki hücrelerin zarar görülebileceğini işaret eden Mete, "Özellikle havuzlarda aşırı yoğunluğa bağlı ciddi sağlık sorunları doğabilir. Havuz sefası veya yüzme öğretelim derken bunlar hastane cefasına dönüşmesin" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 16:10:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?