30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Zeka geriliği erken tanıyla önleniyor

Adana İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, fenilketonürinin erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen kalıtsal bir hastalık olduğunu bildirdi.

Çatak, ''Uluslararası Fenilketonüri Günleri'' dolayısıyla yaptığı açıklamada, Adana'da 2006 yılında 32 bin 250 çocuğun topuğundan kan alındığını ve 5 çocuğun teşhisinin konulduğunu ifade etti. Fenilketonürinin anne ve babadan hasta genlerin çocuğa aktarılmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ifade eden Çatak, şunları söyledi:

''Bu hastalıkla doğan çocuklar protein metabolizmasında rol alan bir enzimin eksikliği nedeniyle, proteinli gıdalarla beslendiklerinde kan ve vücut sıvılarında fenilalanin denen bir maddenin seviyesi yükselir. Bu madde beyin hücrelerini harap ederek çocuğun ileri derecede zeka özürlü olmasına neden olur. İlk aylarda sağlıklı bebeklerden ayırt edilemeyen bu bebekler 5. ve 6. aylardan sonra oturma, yürüme, konuşma gibi becerileri kazanamazlar, beyin gelişmeleri normal olmadığından başları küçük kalır ve sık sık havale geçirebilirler."

Erken tanı ve tedaviyle zeka geriliğinin tamamen önlenebileceğini belirten Çatak, "Tedavisinde amaç, fenilalanin seviyesinin kan ve vücut sıvılarında normal sınırlarda kalmasını sağlamaktır. Bu nedenle hastalık tespit edilen bebeklere hızla ulaşılmakta tedavide fenilalanin içermeyen özel mamalar kullanılmaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2007 Pazartesi 20:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?