4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Zere'ye af isteyenlere 11 bin TL ceza

GÜLER ZERE'YE AF İSTEYENLERE 11 BİN TL CEZA

Adana Demirspor ile İtalya'nın Livorno takımı arasında oynanan "Irkçılığa ve Endüstriyel Futbola Karşı Dostluk Maçı"nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedilen kanser hastası hükümlü Güler Zere için pankart açan 10 gence 11 bin 200 TL ceza verildi.

Adana İl Spor Güvenlik Kurulu, "5149 Sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna" dayanarak 4 Eylül 2009 günü Adana Demirspor ile Livorno arasında oynanan dostluk maçında Türkçe ve İngilizce "Güler Zere Ölmesin" pankartının yasanın 23. maddesi olan "spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyaset ayrımcılığa yönelik söz sarf edilmesi veya bu mahiyette afiş veya pankartların müsabaka alanını veya yakın çevresine asılması

yasaktır" maddesine aykırı olduğu için 10 kişiye toplam 11 bin 200 TL para cezası verdi. Kurul, cezayı Güler Zere pankartı açılmasını gerekçe göstermesine karşın, ceza alanlardan bir kişinin ile Deniz Gezmiş'in resminin bulunduğu "Devrimci Öğrenciler Birliği" imzalı pankart açtığı ortaya çıktı. Ayrıca "Güler Zere"nin serbest bırakılması için pankart asan öğrenciler bin 11 bin TL para cezasına çarptırıldığı günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Zere'yi affederek tahliye edilmesini sağladı.

Cezaya alanlardan Emirhan Özcan (25), "Bursaspor-Diyarbakırspor maçında yaşananlara ilişkin olarak, ırkçılığa dair hiçbir işlem yapılmıyor. Biz 'Güler Zere ölmesin' dedik diye ırkçılıkla suçlanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, önceki gün Güler Zere'ye ilişkin yaptığı açıklamada, 'konuya ilgisiz kalamazdık' dedi. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımız gibi konuya kayıtsız kalmadık ama para cezası verdiler. Üstelik Cumhurbaşkanı Zere'yi affetti. Ben işsizim. Bu cezayı ödemeyeceğim. Kararın iptali içinde hukuksal mücadelemizi başlattık" dedi.

Güler Zere pankartına maçın 70'inci dakikasında müdahale edildiğini belirten Mehmet Bıldırcın (45), "Maçın 70'inci dakikasına kadar ses çıkartılmayan pankarta birden müdahale ettiler. Önce özel güvenlik elemanları geldi. Kaldırmayacağımızı söyledik. Ardından sivil polisler geldi. Valinin emniyet müdürünün pankarttan rahatsız olduğunu ileri sürerek üzerimize saldırdılar. Birçok arkadaşımızı hastanelik edercesine dövdüler. Biz demokratik bir hakkımızı kullandık ama anti demokratik bir uygulama ile karşılaştık. Para cezasını kesinlikle ödemeyeceğiz" diye konuştu.

Maçta, üzerinde Devrimci Öğrenciler Birliği imzalı Deniz Gezmiş posteri açmasına karşın, Güler Zere pankartı açmış gibi gösterilerek diğer 9 kişi bin 120 lira para cezasına çarptırılan Niğde Üniversitesi öğrencisi Serkan Acıbucu (25), "Bu ceza ile ilgili olarak Niğde'den Adana'ya gelirken polis tarafından alıkoyuldum. Cezayı tebliğ ettiler. Bu yüzden otobüsümü kaçırdım. Ben ve arkadaşlarım Deniş Gezmiş posteri açmamıza rağmen bana Güler Zere pankartından dolayı ceza verdiler. Bu cezanın, polis tarafından gayrı ciddi bir şekilde verildiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

Güler Zere pankartı açanlar arasında yer almasına karşın, para cezası verilmeyen Mahmut Kara, "Çoğumuz Adana Demirspor'un taraftarıyız. Her maçına geliriz. Livorno maçı öncesi Adana Demirspor Taraftarlar Derneği, sosyalist kuruluşları ziyaret ederek maça davet ettiler. Bizde 2 metrelik pankartı, özel güvenlik görevlilerinin kontrolünden geçerek içeriye girdirdik. Bunu polis de gördü. Sonradan bilinçli bir şekilde müdahale edildi. Bu pankartla ilgisi olmayan kişilere dahi ceza kesildi. Polisin hazırladığı listeye göre ceza kesildi" dedi.

Emrah Eskibal (25) ise yaşananların bir komedi olduğunu, pankartı içeriye güvenlik görevlilerinin aldığını, çok sayıda pankart açıldığını belirterek, cezayı kesinlikle ödemeyeceklerini kaydetti.

GÜLER ZERE'YE AF İSTEYENLERE 11 BİN TL CEZA
GÜLER ZERE'YE AF İSTEYENLERE 11 BİN TL CEZA
GÜLER ZERE'YE AF İSTEYENLERE 11 BİN TL CEZA
İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2009 Cumartesi 11:22:01
Güncelleme :7 Kasım 2009 Cumartesi 11:39:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?