4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Zeytinde Sulama' paneli

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, son 10 yıl içerisinde Türkiye'de dikilen zeytin ağacı sayısında yüzde 66, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde ise yüzde 300'lük artış olduğunu belirtti.


Doğu Akdeniz Zeytin Birliği tarafından Tarım İl Müdürlüğü'nde düzenlenen "Zeytinde Sulama" panelinin açılış konuşmasını yapan DAZB Başkanı Mehmet Güler, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde hızla çoğalan zeytinciliğin gelişmesi ve bunun ekonomiye pozitif olarak yansıması için gayret ettiklerini belirtti.


Güler, son 10 yıl içerisinde Türkiye'de dikilen zeytin ağacı sayısında yüzde 66'lık artış olduğunu, bölgede ise bu oranın yüzde 300'e ulaştığını vurguladı. Artan ağaç sayısının sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimine etkisinin 3-5 yıl içerisinde görüleceğini kaydeden Güler, "Üretiminin değerlendirilmesi için çok kısa bir süre var.

Bu dar zamanında yatırımların olmaması halinde muhtelif sıkıntılar kapıya dayanacaktır. Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti döneminde kurulan Çukurova Kalkınma Ajansı desteklerinden yararlanarak kendi tesislerini kuracaktır. Bu süre içerisinde özel sektörde devreye girecek ve bölgemiz zeytinde önemli bir merkez haline gelecektir" dedi.


Zeytincilikte en önemli sorunun periyodisite (var-yok yılı) olduğuna dikkat çeken Güler, dünya pazarında sürekliliğin önemli olduğunu belirtti. Güler, şöyle konuştu:
"Sulama, diğer tedbirler ile birlikte uygulandığında her yıl önemli mahsul alınması için önemli bir faktördür. Damla sulama ise dünyada en çok rağbet edilen sistemdir."


Açılış konuşmasının ardından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Kara, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Acar ve Ziraat Mühendisi Müge Koç'un konuşmacı olarak katıldığı "Zeytinde Sulama" konulu panele geçildi.

İha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 13:20:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?