4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Zihinsel engelliler ilgi bekliyor

Adana'da düzenlenen "Zihinsel engelli çocukların eğitimleri konusunda farkındalık yaratma" konulu seminere konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. İskender Özgür, katılımın düşük olmasına tepki göstererek, "Burada defile olsaydı yer yerinden oynardı" dedi.

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Adana Şubesi tarafından Seyhan Otel'de düzenlenen seminerde, toplumdaki engelli çocukların eğitimi, yaşadıkları sorunlar ve çevresel faktörler ele alındı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen, bilimsel araştırmalara göre her 100 çocuktan birinde zeka geriliği yaşandığını söyledi. Zihinsel problemlerin temelinde genetik faktörlerden kaynaklanan akraba evliliklerinin olduğunu belirten Bilgen, "Bazı ülkelerde üstün ırk yaratmak için bu çocuklar toplumdan soyutlanıyor" dedi.

Küçük yaşlarda meydana gelen epilepsi ve sara nöbeti gibi rahatsızlıklarda mutlaka uzman görüşünün alınması gerektiğini kaydeden Bilgen, "Bu insanların bir ruh hali var. Şiddetli öfkelenmeler, huzursuzluklar ve içine kapanma gibi problemler oluyor. Bunların tedavisi mümkün. Çocuklarımıza sevgi göstermeliyiz, çünkü onlar sezi yoluyla her şeyi anlarlar" diye konuştu.

Hayatta herkesin değerli olmak için yaşadığını ifade eden Bilgen, "Bazen baba, annelere yardımcı olmayabiliyor. Bu toplantıda babalar ve anneler eşit olmalıydı. Fakat burada annelerin ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Bu durum annelerin zihinsel engelli çocuklara karşı daha ilgili olduklarını gösteriyor" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. İskender Özgür ise, seminere katılımın az olmasını eleştirerek, "Burada defile olsaydı yer yerinden oynardı. Toplumsal duyarlılık sorunu var. Adana'da engelli çocuklarımızın okul öncesi eğitimi için okul var mı, maalesef yok. Bir toplumun uygarlık düzeyi fertlere verdiği eğitim ve sağlık hizmetleriyle ölçülür" dedi.

Doğum öncesi ve sonrası yaşanan bazı sorunların zihinsel engele yol açabileceğini de kaydeden Dr. Özgür, "Bu sadece ailenin sorunu değildir. Çocukların ulaşabilecekleri en üst sınıra kadar eğitim verilmesi gerekir. Türkiye'de engellilere karşı olumsuz tavırlar sergileniyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 19:35:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?