4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ziraat mühendislerinden eylem!

Adana'da ziraat mühendisleri, bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışıyla ilgili Tarım Bakanlığı'nın uygulamalarını protesto ederek bir günlük kepenk kapatma eyleminde bulundu.

Sabah işyerlerinin kepenklerini kapatan yaklaşık 100 ziraat mühendisi ortak bir basın açıklaması düzenledi. Grup adına konuşan eski Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Tarım Bakanlığı'nın reçeteli tarım ilacı satışı konusunda plansız, aceleci ve yanlış adımlarla sektörde bir kaos oluşturulduğunu öne sürdü.

Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik Taslağıyla ilgili bakanlığa yazı gönderdiklerini belirten Barut, yönetmeliğin ziraat mühendislerinin görüşlerine başvurulmadan yayınlandığını dile getirdi.

Yönetmelikle birlikte kamuda çalışan teknisyen-teknikerlere reçete yazma yetkisi tanındığını anlatan Barut, "Ziraat mühendislerinin bitki koruma ürünü reçetesi yazma yetkisi, girecekleri sınavda başarılı olma zorunluluğuna bağlandı. Yasa, tüzük ve bilime aykırı bu yönetmeliğin 21 adet düzenlemesinin iptali için Ziraat Mühendisleri Odası olarak 23 Şubat 2009 tarihinde Danıştay nezninde dava açtık" dedi.

"Mesleğimizin icrasında sahip olmak zorunda olduğumuz tek unsur Ziraat Mühendisliği diplomasıdır" diyen Barut, konuşmasına şöyle devam etti:
"Şimdi soruyoruz. Veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı Taslağı'nın 13 ve 14. maddeleriyle veteriner tıbbi ürünlerinin toptan ve perakende satışını ve uygulanmasını veteriner hekimlere özgüleyen ve aynı taslağın 11. maddesiyle sadece veteriner hekimlerin herhangi bir sınava tabi olmadan muayenehane, klinik ve poliklinik açabileceğine ilişkin düzenleme getiren bakanlık sıra zirai mücadele bayilerine gelince ilkokul mezunlarının, okuryazarların ilaç satmasına, kamuda çalışan tekniker-teknisyenlerin reçete yazmasına göz yummaktadır. Ziraat Mühendislerinin bayii olmasını ve reçete yazmasını sınava tabi tutmaktadır." x

Reçete yönetmeliğinin şuan ki serbest ticaret kanununa aykırı olduğunu kaydeden Barut, "Herhangi bir köyde tarım yapan üretici, ürününe ilaç almak için, il ve ilçe müdürlüğüne gidip masa başında reçete yazdırmak için hangi masraflara ve nasıl katlanacak. Bunun yanında, hastalık ve zararlı teşhisi yapılmadan masa başında yazılan reçete ve uygulanmanın kontrol edilemediği ortamlarda, gıda güvenliğini nasıl sağlayacak" dedi.

Barut, yapılan kepenk kapatma eyleminin şimdilik 1 günle sınırlı olduğunu, ilerleyen zamanda yönetmelikte değişiklikler yapılmaması durumunda eylemi uzun süreli Türkiye çapında yapacaklarını sözlerine ekledi. Ziraat mühendisleri kepenklerini kapattıkları iş yerlerine "Mesleğim onurum, onurumu çiğnetmem" yazılı broşürler astılar.
 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 16:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?