5
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Türkiye'de 11 milyon telefon yasadışı kullanılıyor

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan, Türkiye'de 11 milyon kayıp, kaçak ve çalıntı cep telefonu bulunduğu, bunun yaklaşık değerinin de 3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) tarafından düzenlenen "Temiz toplum, temiz sektör" Adana Şube Toplantısı'nda konuşan Doç. Dr. Alkan, Türkiye'de 30 milyon cep telefonu kullanıcısı, 40 milyonu aşkın da cep telefonu bulunduğuna işaret ederek, "Bunun yaklaşık 10 - 11 milyon adedinin de kayıp, kaçak ve çalıntı cep telefonu olduğu tahmin ediliyor. Problemin bundan sonra yaşanmaması noktasında yapılması gerekenlerin en iyi şekilde yapılabilmesi hem de Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde yaklaşık 10 trilyon yatırımla gerçekleştirmeye çalıştığımız veri tabanında Türkiye'ye giren bütün cihazları kayıt altına almak suretiyle bundan sonraki süreçte, ülkeye yasal yollarla girmeyen cihazların sistemde kullanılmasının önüne geçilebilmek için son derece gelişmiş ve teknolojik bir altyapıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Artık bundan sonra vatandaşlarımız böyle bir mağduriyetle karşı karşıya kalmayacaktır" dedi.

Bundan sonra kayıp, kaçak, çalıntı telefonlarını kullananlar ve kullandırmaya yönelenler artık bu cihazları hiçbir şekilde kullanamayacak ve kullandırtamayacaklarını belirten Başkan Alkan, "Dolayısıyla kayıt altında olmayan hiçbir cihaz sistemde dolaşamayacak, sisteme girdiği andan itibaren, yani yasal olmayan bir cihaza sim kartını taktığınız zaman 3 GSM operatörü sistemi tarafından bu cihazlar bloke edilecek ve cihaz kullanılamayacak. Aynı şekilde sisteme girmiş olan bu cihazlar her ne sebeple olursa olsun, sim kartı cihazı girdiği andan itibaren o sim kartının sahibi bizim bilgi ihbar merkezi kanalıyla tespit edilecek, bu cihazı kullanan her kim olursa olsun yasal süreç başlatılacaktır. Telekomünikasyon Kurumu'nda oluşturduğumuz bu altyapıyla bütün cep telefonu kullanan vatandaşlarımızın bütün imei numaraları ve ins numaraları gibi tüm kimlik numaraları bu veri tabanında kayıt altında tutulacak. Eğer yasanın çıktığı tarihten sonra bu cihazları temin etmiş olanlar varsa o cihazları kullanamayacak. Sistemde bloke haline getirilecek. Bir defaya mahsus olmak üzere , yasa çıktığı andan itibaren şu veya bu şekilde cihaz sahibi olanlar 5 YTL ödemek suretiyle kayıt altına cihazlarını aldırmış bulunacak. Bundan sonraki süreçte artık bu suçun işlenemeyeceği bir sistem oluşturulacak" diye konuştu.

Alkan, Türkiye'de hızla artan cep telefonu ve GSM operatörüne paralel çeşitli yerlere monte edilen baz istasyonlarının oluşturduğu tehlikelere de dikkat çekerek, "Baz istasyonlarının tehlikeleri yok değil. Ama bu evlerde kullanılan elektrikli saç kurutma makinesi, televizyon ve buzdolabı gibi elektrikli ev aletlerinden farklı değildir. Cep telefonları da radyasyon yayıyor. Ama bunu da dikkatli ve bilinçli kullanmak gerekiyor. Kulaklıkla ve kısa süreli konuşmalar tehlikeyi en aza indiriyor" şeklinde konuştu.
MOBİSAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Çetindağ, yasanın çıkmasıyla birlikte yeni bir beyaz sayfa açacaklarını, ancak her şeyin de güllük gülistanlık olmayacağını belirterek, üyelerine uyarılarda bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 18:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?