16
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Çukobirlik'ten kanola güvencesi

Çukobirlik, içerdiği yüksek yağ oranı dolayısıyla özellikle biodizel için önemli bir hammadde olan kanolanın (kolza) ülkemizde ekiminin yaygınlaşması için başlattığı eğitim çalışmalarını hızlandırdı.

Kanola bitkisinin tanıtımı için Çukobirlik Kooperatifler ve Ziraat İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Kozan, Kadirli ve Gaziköyü Kooperatifi yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle üretici ortakların katıldıkları seminerde, bu bitki hakkında detaylı bilgiler verdi. Kozan'ın Pekmezciler Köyü'ndeki seminerde konuşan Kooperatifler ve Ziraat İşleri Müdürlüğü Şefi Salih Koç, buğdaydan bir ay daha önce erken olgunlaştığı için hasadı da erken tamamlanan kanolanın, ikinci ürün ekimine fırsat verdiğini söyledi.

Akdeniz Bölgesi'nde 10 Mayıs'tan itibaren kanola hasadı yapılabildiğine dikkat çeken Koç, "Dekardan alınan verim, ekilen çeşidin kalitesi ve toprak verimliliği ile iklim koşullarına bağlı olarak 300-400 kilogram arasındadır. Kanola bitkisi, kumlu ve hafif topraklar dışında hemen her toprakta yetişebilmektedir. Kanola bitkisi yüzde 40-42 oranında yağ ihtiva ettiğinden, son dönemlerde gündeme giren biodizel için en önemli hammaddedir. Dolayısıyla bu ürünün ekiminin yaygınlaşması, biodizel üretimi için dışarıya milyar dolarlarca döviz vermemizin de önüne geçilmesini sağlayacak, çiftçimiz için iyi bir gelir kapısı olacaktır. Ayrıca, Çukobirlik Yönetim Kurulu, ortak üreticilerimiz tarafından kuruma getirilecek bütün kanolayı almayı taahhüt etmektedir. Ortaklarımız gönül rahatlığı içerisinde bu ürünü ekebilirler. Çukobirlik, tohumluk konusunda ortak üreticilere gereken desteği sağlayacaktır" diye konuştu.

Bu arada, Çukobirlik Ziraat Mühendisi Mustafa Taşgın, kanola ekimi için tarla toprak analizi konusunda ortak üreticilere hizmet vermeye hazır olduklarını belirtti.

Seminerde daha sonra ortak üreticilerin kanola konusundaki çeşitli soruları cevaplandırıldı. Eğitim çalışmalarının, periyodik olarak devam edeceği kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 07:32:05
Güncelleme :22 Eylül 2005 Perşembe 07:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?