25
Nisan
2024
Perşembe
MERKEZ - ADANA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.006.650
Yüz Ölçümü
14.030
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
0
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Merkez Gezgin Gözüyle

 
AKÇA ( AĞCA ) MESCİT
Ulu Cami mahallesindedir.1409 yılında Türkmen beylerinden Ağca bey tarafından yaptırılmış olup, Adana’nın en eski Türk Yapıtıdır.Bir çok kez tamir görmüştür. Mihrabı süslüdür.Selçuklu Taş işçiliğinin Başarılı bir örneğidir.

ALEMDAR MESCİDİ. Başocak mahallesindedir. 1748 de Alemdar Hacı Mustafa Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır.

ALİ DEDE MESCİDİ: Ali Dede mahallesinde 82 sokaktadır.1704 de Urfa valisi Mehmet Paşa tarafından Ali Dede adına yaptırılmıştır.1952 onarımında batı duvarları yıkılmış yanına bir kemer ve bir yapı yapılarak büyütülmüştür. Kare biçiminde küçük bir kubbesi vardır.

CUMA FAKIH MESCİDİ Ulu Cami mahallesindeki Kale Kapısı semtindedir. 1541!’de Cuma Fakıh yaptırtımşıtır. 1891”de Mehmet Zabit ve Mehmet Arif kardeşlerce onarılmıştır. Küçük ve basit bir yapıdır. Duvarlarında yuvarlak kemerli ikişer pencere vardır.

 HASAN AGA CAMI Ali Ağa Mahallesindedir. Klasik Osmanlı dönemi mimarisinin Adana”daki tek örneği sayılır. Camiyi 1558 yılında Ramazanoğlu Halil Bey”in kölesi Abdullahoğlu Hasan Kethüda ile azatlı kölesi Atike yaptırmıştır. Hasan Kethüda Camii adı ile tanınır. Planını Mimar Sinan”ın yaptığı söylenmektedir. Tek sereşfeli minaresi 1730 yılında yapılmıştır. 1813 yılında büyük bir onarım görmüştür. Kesme taştan yapılan cami, 10.70x10.70 M. Boyutundadır. Cami”nin Osmanlı Mimarisi biçimindeki yüksek kasnaklı büyük kubbesi, dört duvarın üzerine oturmaktadır. Giriş kapısının kuzey duvarı bitişiğinde Lale Devri üslubunu andıran oymalı süslemeler vardır. Müezzin mahfili ve mihrabı ağaçtandır. Siyah ve beyaz mermerlerle süslüdür. Mimberi de aynı cins mermerlerle yapılmıştır. Tek şerefeli minaresi kesme taştan sade ve klasik üsluptadır. Caminin güney duvarında 1671 yılında Adana”dan gelen Evliya Çelebi”nin imzasını taşıyan bir yazıt vardır. Ulu Cami”nin yapımını yöneten Hasan Kethüda, buradan artırdığı malzeme ile, daha güzel olan bu camiyi yaptırmıştır. Söylentiye göre, buna kızan Ramazanoğlu Piri Mehmed Paşa”da onun başını kestirmiştir. HASIR PAZARI MESCİDİ Yağ Camisi yakınındaki Hasırpazarı Sokağındadır. 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı yapıtıdır. Çeşitli tarihlerde onarım görmüş sade bir yapıdır. Küçük bir kubbesi vardır.

KEMERALTI (Tarsuskapı) CAMİSİ Tarsuskapı”dadır (Küçüksaat Semti). Kapının kemerinden dolayı, bu camiye sonradan bu ad verilmiştir. Semt de bu caminin adını taşır. Ramazanoğlu döneminde (1548) Savcıoğlu Hacı Mustafa tarafından Savcıoğlu Camii adı ile yaptırılmıştır. Çeşitli dönemlerde onarım görmüştür. 1943 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onartılmıştır. Kesme taştan yapılmış küçük bir camidir. Kare biçimindedir. Kuzey ve doğusundaki son cemaat yerleri, ikişer küçük kubbe ile örtülüdür. Sade yapılı ve tek şerefeli minaresi caminin kuzeydoğu köşesindedir. Büyük kubbesi kiremitle kaplıdır. Bugün izleri bile kalmayan medresesinden bir yazıt, Adana Bölge Müzesi”nde bulunmaktadır.

KÜÇÜK MESCİD:Ziya Paşa Parkı”ndaki Ulu Cami”nin doğusundaki geniş alandadır. Akça Mescid”den sonra ikinci bir İslam yapıtıdır. 1942 yılında Ramazanoğlu Halil Bey yaptırmıştır. Ulu Cami yapılıncaya dek, bu mescidde namaz kılındığı söylenir. Yapılış tarihi, giriş kapısındaki yazıtta belirtilmiştir.

MEMİŞ PAŞA CAMİSİ:Sofubahçe Mahallesi”deki Valilik Binası yakınındadır. 1825 yılında Adana Valisi Memiş Paşa, eski Havutoğlu Mescidi”nin yerine yaptırmıştır.

MESTANZADE CAMİSİ:Mestanzade Mallesi”ndedir. 1682 yılında Ramazoğlu soyundan Mestanzade Hacı Mahmut Ağa yaptırmıştır. Kesme taştandır. 1948”de Helvacı Musaoğlu İsmail (Çankaya) minaresini yenilemiştir. Kare biçimlidir. Duvarlarında sivri kemerli ikişer pencere bulunmaktadır. Camiyi kurşun kaplı iki pencere örtmektedir. Pazar Caddesi”ndeki Mestanzade Hamamı, camini vakfıdır.

ŞEYH ZÜLFA MESCİDİ:Hürriyet Mahallesi, Depo Caddesi”ndedir. 1844”de Şeyh Zülfa (Zilo) yaptırmıştır. Kesme taştandır. Kare biçimindedir. Kirpi saçaklı küçük bir kubbesi vardır. Mihrabı sadedir. Şeyh Zülfa”nın mezarı mescidin bahçesindedir.

ULU CAMİİ:Adana”nın bu en büyük yapısı Ziya Paşa Parkı yanındadır. Selçuklu, Memlük ve Osmanlı üsluplarının karma ürünüdür. 1513 yılında Ramazanoğlu Halil Bey başlatmış, ancak 28 yıl sonra (1541”de) oğlu Piri Mehmed Paşa tamamlamıştır. Cami, Osmanlı dönemindede onarımlar görmüştür. Caminin duvarları, siyah ve beyaz mermer blorklarıyla süslüdür. Alanı, ön bahçesiyle birlikte, 32.50x34.50 m boyundadır. Cami temelinin, Ramazanoğlu Halil Bey”ce 1513 yılında atıldığı, her iki giriş kapısındaki Arapça yazılardan anlaşılmaktadır. Selçuklu üslubundaki batı kapısında iki yılan kabartmalı bir kubbe ile bir de yazıt bulunmaktadır. Kuzey duvarı üzerine oturtulmuş bir müezzin mahfili vardır. Kıble duvarı ve kara mermerle çevrili mihrabın üstü yarım ay biçimindedir. 16 ve 17. yüzyıl İznik çinileriyle kaplıdır. Beyaz mermer mimberdeki yazıtta Piri Mehmed Paşa”nın adı geçer. Caminin doğusunda 31.00x32.70 m boyutunda medrese Medrese (1540), güneydoğusunda Ramazanoğlu Türbesi (1541), Vakıf Sarayı (harem dairesi) ve Tuz Hanı (selamlık dairesi) , güneyinde Ziya Paşa Parkı ile, Ziya Paşa”nın mezarı vardır. YAĞ (Eski) CAMİSİ Eski Belediye Caddesi”nde, Büyük Çarşı Semtindedir. Medrese kapısındaki yazıta göre, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey”in buyruğu ile, Ermeni Saint Jacgues Kilisesi”nden camiye çevrilmiştir. 1525 yılında minaresi 1558 “de Piri Paşa tarafından medresesi yaptırılmıştır. Camiye önceleri , Eski Cami denirdi. Sonra Yağ Camisi adını aldı. Selçuklu Ulu Camileri tipindedir. Son Cemaat yeri, diktörtgen biçiminde, dört sıra sütunla beş nef”e (sahn”a) ayrılmaktadır. Avlu Kapısı, bu sade caminin yanında bir anıt gibi büyük ve görkemlidir. Medsesesi dershane, mutfak, yatakhane ve çeşitli odalardan oluşur. YENİ CAMİ Özerler Caddesi”ndedir. Avlu kapısının üzerinde iki yazıt vardır. Bu yazıtlara göre, camiyi 1724 yılında Abdürrezzak Ankati, minariye de 1729 yılında Aptullah Bin Ali Paşa yaptırmıştır. Memlük mimarisi etkileri görülür. Cami, Antaki adıyla da tanınır. Tümüyle dikdörtgen biçimindedir. Güney duvarı taş işçiliğinin başarılı bir örneğidir. İki paye ve iki sütunun taşıdığı on kubbesi vardır. Son yıllarda önüne, geniş bir son cemaat bölümü eklenmiştir.

YEŞİL MESCİD :Tepebağ Mahallesi”ndedir. 1751 yılında Gencizade Hacı Mahmut yaptırmıştır. Kubbesini örten yeşil kiremitleri nedeniyle bu adla anılmaktadır. Sarı renkte kesme küfeke taşından yapılmıştır. Kare biçiminde ve tek kubbelidir. Adana yöresindeki klasik mescid tiplerinden biridir. 1941 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü”nce onarılmıştır. Yay kemerli giriş kapısı üzerindeki yazıtta adı geçen medreseden bugün iz kalmamıştır.

ULU CAMİİ MEDRESESİ: Ulu camii mahalsindeki Ulu cami külliysindedir. 1540 ta Ramazanoğlu Piri Mehmet paşa tarafından yaptırılmıştır.Avlu çevresınde medrese odaları ve iki büyük derslik vardır.

YAĞ CAMİİ MEDRESESİ :Büyük çarşıdaki Yağ camisinin avlusundadır 1558 de Ramazanoğlu Piri Mehmet paşa tarafından yaptırılmıştır. Saçakları o dönemin ahşap işçiliğinin güzel bir örneğidir.

ADANA ŞEHİTLİĞİ Kurtuluş savaşında toplu halde şehit düşen 100 mücahit ile milis şehitleri burada gömülüdür. Yeşil oba mahalsindedir. 1955 de yaptırılmıştır.

RAMAZANOĞLU TÜRBESİ Ulus caddesinde Ulu camii bitişiğindedir. 1541 de Piri Mehmet Paşa Ulu cami ile birlikte Ramazanoğlu beyleri için yaptırmıştır. 16 ve 17.Y.Y. çinileri ile kaplıdır. Türbenin duvarındaki bitki motifleri oyma taş işciliğinin özgün bir örneğidir.

ŞEHİT DURAN MEZARI Adananın ilk hürriyet şehidi Duran’ın Fransızlara karşı savaşırken can verdiği sed boyundadır Mücahitler derneği tarafından halkın yardımı ile yapılmıştır.

ZİYA PAŞA MEZARI: Ziya paşa parkındadır.Adana’da valilik yapan Şair Ziya Paşanın (1825-1880) mezarıdır. Mezarı 1881 de vali Abidin paşa yaptırmıştır Mezarın yanında Ramazanoğlu ailesinin altı köşeli ve kubbeli türbesi vardır..

BEDESTEN (ARASTA) :Eski belediye caddesindedir.16.Y.Y. başında yapılmıştır Ramazanoğlu dönemi yapısıdır.Küçük kapısı üzerindeki bir yazıta göre bedesteni Ramazanoğlu Halil bey ile oğlu Piri Mehmet paşa yaptırmıştır.1850 de Adana valisi Kel Hasan tarafından onartılmıştır.Kapalı çarşı veya Büyük Çarşı adları ilede anılır.

GÖN HAN :1530 da Ramazanoğlu Piri Mehmet Paşa yaptırmıştır.360 dükkanlı ve bedestenlidir.Bu han tümü ile yıkılmış geriye kapısı kalmıştır. Yerine bu günkü vakıflar çarşısı yapılmıştır.Eski kapı 1960 da restore edilmiştir.Kesme taştan yapılmış olan bu kapı büyük sivri kemerlidir.Kemerin iki üst köşesine birer mührü Süleyman motifi işlenmiştir. TUZ HAN: Ulu camii mahalsindedir.Sülüsle yazılmış yazıtından Ramazanoğlu beyi Halil bey’in yaptırdığı anlaşilmaktadır.Eskiden burada tuz satıldığından Tuz hanı adı ile anılmaktadır.Çeşitli onarımlar gören hanın bir bölümü yıkıktır.Batı köşesinde sivri kubbeli bir mescidi vardır.

ÇARŞI HAMAMI: Eski belediye caddesinde saat kulesinin karşısındadır.Adana hamamlarının en eskisi ve en büyüğüdür. 1529 da Ramazanoğlıu Halil beyin oğlu Piri Mehmet Paşa yaptırmıştır.Son olarak Nurı Has tarafından tümü ile restore ettirilmiştir.Suyu büyük dolaplarla ve su olukları ile seyhan ırmağından sağlanmıştır.

IRMAK ( YALI ) HAMAMI: Adana hükümet konağı yakınındadır. Ramazanoğlu Halil bey tarafından eski bir roma hamamının temelleri üzerine 1494 de yaptırılmıştır.Suyunu kıyısında olduğu .Seyhan ırmağından alması nedeni ile Irmak hamamı , Yalı hamamı gibi adlarla anılmaktadır.

 MESTAN HAMAMI:Pazarlar caddesindedir.1682 de Ramazanoğullarından Mestanzade Hacı Mahmud ağa Mestanzade camisinin bir vakfı olarak yaptırmıştır.Çevresinde su sarnıçları vardır. YENİ HAMAM Sarı Yakup mahallesinde 86 sokaktadır. 1720 de Musahalıoğlu Mustafa yaptırmıştır.

VAKIF SARAYI :Ulu cami ile Tuz hanı yanındadır.Adana’nın en eski evi olarak bilinir. Ramazanoğlu Beyliği döneminden kalma bir Harem dairesidir. Giriş kapısındaki yazıttan Ramazanoğlu Halil beyin 1495 te yaptırdığı anlaşılmaktadır. Yavuz Sultan Selim’in ve IV. Murad’ın burada üçer gece kaldıkları bilinir.Bir çok kez onarılmış ilk biçimini yitirmiştir.

ATATÜRK ANITI Atatürk parkındadır. 1935 de heykeltıraş Ali Hadi Bara tarafından yapılmıştır.Atatürk’ü yüksek taban üzerinde ünüforması ve elinde kılıcı ile canlandırmaktadır. Çevresinde Kurtuluş Savaşı Adana’sını anlatan heykelcikler yer almıştır.Bunlardan birisi Adana’nın kurtuluşunda nışanlısı şehit düşen bir kızın er olarak savaşa katılışını yansıtır. Bir başkası ,Türk ordusunun kente girişinde bir kızı bayrağı öperken göstermektedir.

SAAT KULESİ: Hükümet meydanındadır 1881 de Adana belediyesince yaptırılmıştır. Yapımı Ziya paşa tarafından başlatımış, ölümü üzerine Vali ağabeydin paşa ve belediye başkanı Hacı Yunus ağanın yardımı ile bitirilmiştir. Kulenin yapımında Adana’da sürgün bulunan astronomi bilgini Hacı Bekir Sırrı’nın etkisi olmuştur. 1920 de saat kısmı yıkılmış 1925 de Almanya’dan alınan saatlerle bu günkü durumuna getirilmiştir.

MİSİS KÖPRÜSÜ: Yakapınar (misis ) ilçesinde Ceyhan ırmağı üzerinde bir Roma köprüsüdür.IV. Y.Y. da büyük Constantinus’un ortanca oğluRoma İmparator’u II.Flavius Julıus Constantinus yaptırmıştır. Adana’daki Taş köprü ileyaşıttır.VI.Y.Y. ortalarındaBizans İmparatoru Justinianus tarafından onartılmıştır.9 gözlü bir Taş köprüdür.Eski Adana Halep karayolu buradan geçmektedir.Lokman Hekimin ölümsüzlük ilacını bu köprüde düşürdüğüde söylenir.

TAŞ KÖPRÜ: Adana kalesinin doğusunda Seyhan ırmağı üzerindedir.Seyhan köprüsü yada Eski köprü denir.Yüzyıllar boyunca Avrupa ile Asya arsında kervanlarla ordulara önemli bir geçit yeri olmuştur. 117-118 yılları arasında Roma imparatoru Hadrianus yaptırmıştır. Adana bölge müzesindeki bir yazıttan köprüyü IV. Y.Y. da mimar Auaentios’un yaptığını öğreniyoruz.Köprü VI.y.y. ortalarında büyük bir onarım görmüştür.Son onarım 1949 da yapılmıştır.Köprü 319 m. Uzunluğunda ve 13 m. Yüksekliğindedir.Yanlardan ortaya doğru büyüyen 21 yuvarlak kemerden 14’ü sağlamdır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması vardır.

ADANA BÖLGE MÜZESİ :1924 de Alyanak Zade Halil Kamil bey tarafındeanTaşköprü yöresindeki Cafer paşa camisinin medresesinde açılmıştır.Birkaç yıl sonra Kuruköprü semtindeki yaklaşık 200 yıllık Rum kilisesine taşınan müze ek bir bina ile genişletilmiştir.Müzenin 1937 lerdeki müdürü Ali Rıza Yalkın ,Çukurova’nın etnoğrafyasını kapsayan kapsayan yeni bir bölüm açmıştır.Bu bölüme Toroslardaki Yörük oymaklarının kullnadığı eşyalar,çalgıları vb.şeyler konmuştur. 1960 da yeni bir cadde açılırken bu açık hava müzesi kaldırılmıştır.Adana bölge müzesinde Neolitik ,Kalkolatik,Bronz,Proto-HititYunan,Rma,Bizans,Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma yapıtlar çoğunluktadır.Ayrıca az sayıda Asur,Fenike ve Ermeni yapıtlarıda vardır.Yapıtların çoğu kazılarda meydana çıkartılmıştır.Halkın bulup getirdikleri ile birlikte sayıları 18.000 ni bulmaktadır. Müzenin değişik konularda 2.280 cilt kitapla,449 ciltlik Şer’i Mahkeme sicilleri Koleksiyonu kapsayan bir kitap’lığı’da vardır.Adana bölge müzesi 1970 de bu günkü büyük binaya taşınmıştır.

MİSİS MOZAYIK MÜZESİ: 1959 da Misis höyüğünün batı yönündeki sırtta açılmıştır.Adana bölge müzesine bağlıdır.Buradaki mozaikler ,Prof. Bossert vd Dr.Ludwing Budde tarafından bulunmuştur.Bu mozaikler IV y.y. Geç Roma dönemi ürünü bir bazalikanın tabanını kaplamaktaydı.Stilize bitki motifleri ile doğal görünüşleri ile işlenmiş insan ve hayvan figürleri, bulunan mozaikler Nuh’un Gemisini canlandırmaktadır.

KARATEPE AÇIK HAVA MÜZESİ: Kadirliye 23 km. uzaklıktaki müzede İ.Ö. 8.y.y. da Hükümdar Asistavandas’ın kendi adını vererek kurdurttuğu kale ve kent kalıntıları sergilenmektedir.Yapıtlar bulundukları yerde bırakılmış üzerleri saçakla örtülmüştür.
 Misis ile Ceyhan arasında, ovaya hâkim bir tepe üzerindedir. İç Anadolu’dan gelip Gülek Boğazı yoluyla Adana, Misis, Payas ve Antakya’dan geçen tarihi istila ve kervan yolunun üzerinde bulunan kale, dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır. Halk arasında “Şahmeran Kalesi” olarak da bilinen kalede Şeyh Meran adlı bir kişinin yılan yetiştirip terbiye ettiği söylentisi yaygındır. Dumlu Kalesi: Ceyhan’ın 17 km. kuzeybatısında Sağkaya bucağının Dumlu (Tumlu) köyünün batısında ve 75 m. kadar yükseklikteki sert kalkerli bir tepe üzerindedir. 12. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Çevresi 800 metredir. Sekiz burçludur. Ovaya bakan doğu köşesinde gözetleme kulesi bulunmaktadır. Tek kapısı doğuya bakmaktadır. Kale içerisinde yapı kalıntıları ve sarnıçlar yer almaktadır. Tepe etrafında kaya mezarları görülmektedir. Kozan Kalesi ve Manastırı: Assurlular tarafından yaptırılmıştır. Kozan Kalesi (Sis) tarihi yol üzerinde stratejik yönden önemli bir konumdadır. 9. yüzyılda Abbasilerin, 11. yüzyılda Selçukluların ve daha sonra Haçlıların eline geçmiştir. Her üç yılda bir yapılan vaftiz yağı çıkarma törenleri nedeniyle, Hıristiyan dünyasının önemli merkezlerinden olmuştur. KONAKLAR Ramazanoğlu Konağı: Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1489 yılında yaptırılmıştır. Üç katlıdır ve kesme taştandır. Adana’nın en eski ev örneklerindendir. Harem bölümü ayakta olup, selamlık kısmı yıkılmıştır. Daha sonraki yıllarda tüccarların tuz pazarı kurması nedeniyle “Tuz Hanı” adı verilmiştir. CAMİLER Cami ve Kiliseler Akça (Ağca) Mescit: Adana’nın en eski Türk yapısı olan Akça Mescit, 1489 yılında Türkmen Beyi Ağca tarafından yaptırılmıştır. Kapısı ve mihrabı göz alıcı üç sıra taş mermerle kaplıdır. Bebekli Kilise: 1880-90 yılları arasında yapılan kilisenin esas ismi Saint Paul’dür. Kilisenin tepesinde Meryem Ana’nın 2.5 metrelik tunç heykeli bulunmaktadır. Heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle halk arasında Bebekli Kilise olarak bilinir. Büyük Saat Kulesi: Tarihi Ulu Cami Külliyesi içinde, 1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan dikdörtgen kesitli 32 m. yükseklikte bir kuledir. Resmi dairelerin zamanlarını ve ezan vakitlerini göstermek için yapılmıştır. HAMAMLAR Çarşı Hamamı: Ramazanoğlu Piri Bey tarafından 1529 yılında yaptırılmıştır. Soğukluk, sıcaklık bölümü ve halvet odalarıyla klasik Osmanlı hamam mimarisinin tipik örneklerindendir. Giriş kapısındaki taş işçiliği ilginçtir. KERVANSARAYLAR, BEDESTENLER Kurtkulağı Kervansarayı: Kurtkulağı Kervansarayı, Ceyhan’ın 12 km. güneydoğusunda Kurtkulağı beldesindedir. 17. yüzyıl sonunda Hüseyin Paşa tarafından eski Halep kervan yolu üzerinde yaptırılmıştır. Büyük kesme taşlarla yapılmıştır. 23.60x45.75 m. boyutlarındadır. 1.80x2.15 m’lik kalın ayaklar ve kemerlerle örtülü odalar sivri kemerli ikişer pencere ile aydınlanmaktadır. Kervansarayın hemen yanında, aynı döneme ait ilginç bir mimarisi olan tarihi cami bulunmaktadır. Bedesten: Eski Belediye Caddesi üzerindedir. Ramazanoğlu Halil Bey ve oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırılmıştır. “Kapalı Çarşı” olarak da bilinmektedir. Adana’nın en canlı ticaret merkezi olmuştur. Halen bu önemi sürmektedir. KAPLICALAR Termal Bahçe ilçesindeki Haruniye Termal Turizm Merkezi, Aladağ yakınlarındaki Acısu içmesi, Ceyhan’daki Tahtalıköy, Kokarpınar içmesi ve Kurttepe içmesi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı sulardır. PLAJLAR İlin Akdeniz kıyısındaki Karataş ve Yumurtalık ilçeleri kıyı turizmi açısından önemlidir. YAYLALAR Tekir, Bürücek, Aladağlar, Horzum Fındıklı, Hamidiye, Asar, Asmacık, Armutoluk, Belemedik, Meydan, Çamlıyayla ve Kızıldağ yaylaları eşsiz güzelliğiyle yayla turizmi için önemlidir. KÖPRÜLER Taşköprü: Adana Müzesi’ndeki kitabede mimar Auxentios tarafından 4. yüzyılda yapıldığı yazılıdır. 319 m. uzunluğunda ve 13 m. yüksekliğinde olan köprü, yanlardan ortaya doğru büyüyen 21 yuvarlak kemerden ibarettir. Bunlardan ancak 14’ü sağlamdır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması vardır. KORUNAN ALANLAR Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı Konumu Doğu Akdeniz Bölgesinde, Adana ili, Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 16430 Ha. büyüklüğündedir. Ulaşım Karataş-adana yolu ile Yumurtalık-Adana yoluyla ulaşılmaktadır. Tabiatı Koruma Alanı Karataş ilçe merkezine 35. km,Yumurtalık ilçe merkezine 30 km. mesafededir. Özellikleri Seyhan-Ceyhan deltası, göl lagünleri, kıyı kumulları, barındırdığı bitki ve hayvan türleri, tarihi ve kültürel değerleri ile kompleks bir yapı oluşturmaktadır. Sulak alan kompleksi, kuş göç yolu üzerinde bulunmakta olup, kışın kuş populasyonları çok yüksek değerlere ulaşmaktadır. Kuşların göçlerinin emniyetleri bir şekilde tamamlanması bakımından son derece önemli bir mevkiinde bulunmanın yanı sıra, soğuk kış şartlarında Orta Anadolu’daki göllerin donması su kuşlarına çok önemli bir kışlak görevi yapmaktadır. Akyatan ve Ağyatan gölleri barındırdığı kuş türleri açısından Türkiye’deki "A sınıfı" niteliğindeki 19 sulak alandan 2’sini oluşturmaktadır. Ayrıca nesli tehlikeye düşmüş 2 tür deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) ve özellikle (Cheloria Mydas) Akdeniz’de varlığını sürdürebilmesi açısından da bu alanlar önemlidir. Ayrıca Yumurtalık Lagünü ülkemizde Halep Çamının(Pinus Halepensis)’in nadir yayılış alanıdır. Saha; Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yer alan 17 deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından birisidir. Özellikle Akdeniz’de yok olma tehlikesi içinde bulunan Chelonia Mydas türü kaplumbağa için son sığınma alanlarıdır. SPORTİF FAALİYETLER Adana ili baraj gölünde sörf yapılmaktadır. Yaylalarda trekking ve atlı doğa sporu güzergahları mevcuttur. Bisiklet sürüşü için çok elverişli güzergahlar vardır. Seyhan ve Ceyhan nehirleri baraj gölleri olta balıkçılığı için uygun mekanlardır. Av potansiyeli yüksek olan ilde Torosların yamaçlarında yaban keçisi, ala geyik ve karaca av hayvanı üretme sahaları kurulmuştur. Akarsularda bol miktarda alabalık yaşamaktadır. Rafting için çok elverişli ırmaklarından biri olan Göksu, Adana il merkezine 121 km. mesafede olan Feke ilçesindedir. KUŞ GÖZLEM ALANI Aladağlar: Kuş Alanı, Tuzla Gölü Kuş Alanı, Akyatan Gölü Kuş Alanı, Ağyatan Gölü Kuş Alanı, Yumurtalık Lagünleri Kuş Alanı Adana İli sınırlarında bulunmaktadır. COĞRAFYA Adana Seyhan nehrinin her iki yakasında kurulmuş, Akdeniz de yaklaşık olarak 160 km. kıyısı bulunan, nüfus büyüklüğü açısından Türkiye’nin 4. ilidir. Adana, kuzeyden Kayseri, kuzey batıdan Niğde, batıdan İçel, doğudan Kahramanmaraş ve Osmaniye, güneybatıdan Hatay il sınırları ile çevrilidir. Adana’da coğrafi yapıya uygun olarak dağlık ve ovalık kesimde iklim değişiklik göstermektedir. Ovalık alanın iklim yapısı Akdeniz iklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Dağlık alanlarda ise kara iklimi hakimdir ve kışın yağışlar kar şeklindedir.

Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 10:55:11
Güncelleme :7 Mart 2008 Cuma 13:39:53

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?