16
Mayıs
2024
Perşembe
TUFANBEYLİ - ADANA

Evliliğe SİT engeli

Adana'nın Tufanbeyli İlçesine bağlı Şarköy'de gençler, Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait eserlerin bulunduğu köylerinin SİT alanı ilan edilmesinden dolayı ev yaptıramadıkları için evlenememekten şikayetçi.

8 Mayıs 2007


Şarköy Muhtarı Ercan Taşkan, Adana'nın 190 kilometre uzaklığındaki Tufanbeyli ilçesinin 29 kilometre kuzeyindeki ören yeri olan Şarköy'de Hitit, Roma ve Bizans dönemi eserleri yer aldığnı söyledi. Taşkan, "Kilikya Komanası" diye anılan bu yerin, Hititler'in dini merkezlerinin ikincisi olduğunu belirterek, "İlki 'Pontus Komanası' idi. Şar'da ayakta kalabilen eserler çoğunlukla Roma eserleridir. Bunlar arasında kademeli açık hava tiyatrosu dikkati çeker. Yukarı mahallenin güneyinde, çayın sol kıyısındaki yamaçta yer alan bu tiyatro bugün bir harap durumdadır. Ayakta kalan bölüm, yüksek bir duvar ile merdiven şeklinde yükselen bazı sıralardır. Bu merdivenlerin altında hem destek vazifesi gören ve hem de vahşi hayvanların barınak yeri olarak kullandığı mahzenler var. Bunların bir kısmı halen toprak altındadır. Burada bir diğer önemli eser de Bizanslılar'dan kalma kilisedir. Kubbesi yıldırım düşmesiyle yıkılmış olan bu tapınak yontulmuş iri taşlarla inşa edilmiş. 'Kilise Mahallesi' diye anılan yerdeki bu
Hıristiyan tapınağının ayakta kalan tek bölümü apsis kısmına ait 5 metre yükseklikteki duvardır. Şar'dan günümüze gelebilen en önemli eseri 'Alakapı'dır. Bulunduğu mevki bu ad ile anılmaktadır. Büyük mermer bloklardan meydana getirilen 6 metre boyunda ve 3 metre enindeki bu yüksek yapının, Ana Tanrıça Tapınağı'nın kapısı olduğu tahmin edilmektedir" dedi.


Taşkan, bir açık hava müzesi gibi olan Şarköy'ün bu nedenle SİT alanı ilan edildiğini belirterek, "Köy SİT alanı ilan edildiği için yıllarca bir çivi bile çakamıyoruz. Vatandaş ev yapacak yapamıyor. Ahır yapacak yapamıyor. Köyde sürekli nüfus artmasına rağmen ev yapılmıyor. Buna mutlaka bir çare bulunmalı. Kanalizasyon çukuru bile açamıyoruz. Köylü perişan durumda" diye konuştu.


Yıllardır SİT alanının kaldırılması ya da daraltılması için dilekçe verdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını vurgulayan Taşkan, "Bizim sorunumuz çözülmeyince vatandaş da kendi başına ev yapmaya başladı. Hal böyle olunca mahkemeler başladı. Köyden tam 30 kişi mahkemelik. Birkaç arkadaş da hapis cezası bile aldı" şeklinde konuştu.


Şarköy'de bu durumdan en çok şikayetçi olanlar ise gençler. Gençler, köylerine ev yaptıramadıkları için anne ve babalarının evliliğe sıcak bakmadığını belirterek, "Köyümüz tarihi yer olduğu için evde kaldık. Ev yapılmadığı için erkeklere kız vermiyorlar. Tek çaremiz var o da köyü terk etmek" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 12:14:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan KARACA IP: 62.248.89.xxx Tarih : 17.02.2008 12:24:37

buradan tufanbeyli halkına slm gönderiyorum, şar köylü olarak adana merkezde ikametgah etmekteyim sayın şar köyü muhtarımız ercan taşkan söyledikleri konuda haklıdır zamanında benim dedem köyde ev yapamadından adanaya göç etmek zorunda kaldı köydeki ev topraklı oldundan yağmur kar yağdımı dam akıyordu 50cm boyunda evin üzerinde ot oldunu bilirim,bahçenden bir duvar bile uçsa duvarı yapamıyorsun ben şunun olmasını çok isterdim bizim köy keşke tarihi bir yerleşim yeri olmasaydı insanlar daha rahat yaşardı,ve adana büyükşehir tbeylinin elektiriyle ne suyuyla nede yoluyla tam olarak yardımcı olmuyor ve buradan aytaş durak a sesleniyorum karaisalı adananın ilçeside tbeyli ilçesi deyilmi biz türküz bu vatan için bile vermiş şehitleirmiz vardır şar köylü olarak.