23
Mayıs
2024
Perşembe
TUFANBEYLİ - ADANA

Kömür santraline tepki

Çevre ve Tüketici Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı İlker Danışoğlu, 2005 yılının çevre açısından daha kötü geçeceğini söyledi. Yumurtalık-Sugözü’nden sonra şimdi de Tufanbeyli’de kömür santrali çalışmalarının kaygı verici olduğunu söyledi.

ÇETKO Başkanı Danışoğlu, 2004 yılının değerlendirmesini yaparken, olumsuzluklarla dolu bir yılın geride bırakıldığını, gezegenin giderek kirletildiğini, kaynakların hızla ve sorumsuzca tüketildiğini, yaşamın hiçe sayıldığını, çeşitli canlı türlerinin geri dönüşsüz bir şekilde ortadan kaybolduğunu ve yapılan tüm uyarıların da sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Danışoğlu, "Dünyanın biyolojik rezervleri kirletildi, yok edildi. Petrol ve para için gözü dönenler gerçek değerleri bir bir çiğnerken, tarihi kalıntıları tahrip ederken, toprağı denizleri ve atmosferi kirletirken, yerel kültürleri yok sayarken, Kızılderili önderin yıllar önce söylediği gibi ’paranın yenmeyeceğini’ öğrenecekleri günün çok yaklaşmakta olduğunu unuttular" diye konuştu.

Dünyamızı bekleyen en somut ve yakın tehlike olan küresel ısınmaya karşı yetersiz buldukları tedbirleri içeren ’Kyoto Kararları’nın bile başta ABD olmak üzere en kirletici bazı ülkeler tarafından hala imzalanmadığını ve kararların uygulanmadığını kaydeden Danışoğlu, "Ülkemizde ormanlarımızı tehdit eden kanunlar ve koşullar yine yürürlükte, orman köylüsü bilinçlendirilemedi, ekonomik çıkmazı çözülemedi. Sulak alanlarımız hak ettiği değeri kazanamadı. Zaten çalışmaları etkisiz olan Çevre Bakanlığı, birleştirildiği Orman Bakanlığı içinde iyice sesi duyulmaz hale getirildi. Okullarda verilmeye çalışılan çevre dersleri geliştirilemedi. Bölgemizde Afşin-Elbistan, Yumurtalık-Sugözü’nden sonra şimdi de Tufanbeyli İlçesi’nde bir kömür santrali kurulması çalışmalarına başlandı. Çevremiz açısından, gelen yılın, giden yıldan daha karamsar bir tablo oluşturacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 14:28:12
Güncelleme :29 Ocak 2006 Pazar 00:55:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?