18
Mayıs
2024
Cumartesi
YUMURTALIK - ADANA

Deniz kaplumbağaları açıkta kaldı


Deniz kaplumbağalarının yuvalarının olduğu ve birinci derecede turizm bölgesi olan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’ndeki sahil şeridinden Ekton Yapı Elemanları Şirketi tarafından kum alınmasına yöre halkı tepki gösteriyor. Alınan kumların şirket tarafından bir gübre fabrikasına ve parke taşı yerleştirme işlemlerinde kullanılmak üzere belediyelere satıldığı ileri sürülüyor.

Ekton Yapı Elemanları Şirketi’nin kum işletme ruhsatının bulunduğu, fakat ruhsatta birinci derece turizm bölgesi olan sahillerden kum almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin almadığı da iddia ediliyor.


Denize sıfır noktasında kum alınmasına tepki gösteren Yumurtalık Belediye Başkanı Habib Salıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile müracaatta bulunduklarını belirterek, "Biz elimizden geleni yaptık. Gerekli yerlere müracaatta bulunduk. Bu alan belediyenin imar alanı içerisinde, fakat geçmişte bu şirket buradan işletme ruhsatı almış. Sahiller aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde. Mevzuat gereği sahilden kum alınamaz. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verirken, Ekton Yapı Elemanları adlı şirketi de uyardık. Uyarımızı dinlemedikleri gibi sahilden her gün kamyonlar ile onlarca ton kumu götürüyorlar" dedi.


Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sakinleri ise, "Burası birinci dereceden turizm bölgesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yumurtalık sahillerinden kum alınmasına seyirci kalmamalı. Her gün onlarca kamyon ile sahiller tasviye edilip, kumlar buradan götürülüyor. Bu kumların gübre fabrikalarına satıldığını duyduk. Buradan kum alınmasını istemiyoruz. Deniz kaplumbağaları artık buraya yumurtlayamayacaklar, çünkü burada onların istediği kum kalmadı" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2004 Pazar 12:47:03
Güncelleme :8 Aralık 2004 Çarşamba 14:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?