16
Mayıs
2024
Perşembe
YUMURTALIK - ADANA

Vatoz balıkları inceleniyor

 

Denizlerde besin zincirinin en üst halkası olarak gösterilen ve bilinçsiz avlanma nedeniyle nesli tükenmekte olan vatoz balıklarının yeniden kazanımı için Yumurtalık İlçesi'nde, bilimsel çalışma başlatıldı.

Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Su Ürünleri Programı Öğretim Görevlisi Mustafa Çekiç, yaptığı açıklamada, Harran Üniversitesi Ata Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Başusta Başkanlığı'ndaki bir ekibin vatoz balıkları araştırmasını başlattıklarını bildirdi.

Çekiç, denizlerde besin zincirinin üst halkasını oluşturan kıkırdaklı balıklardan vatozların, sayısal ve türsel olarak hızla azaldığını, bunda da bilinçsiz avlanmanın en önemli etkeni oluşturduğunu belirtti.

Yumurtalık ve Hatay'ın İskenderun Körfezi'ni kapsayacak araştırmada, trol tekneleriyle bol miktarda avlanan ''kemane'' türü vatozların yaş, büyüme, üreme ve beslenmesiyle ilgili bilgilerin toplanacağını vurgulayan Çekiç, bu bilgilerin alınacak önlemlere yön vereceğini kaydetti.

Araştırma sonucunda eti sevilen ve yoğun bir biçimde tüketilen kemane vatozlarının avlanma düzeyleri hakkında da bilgiler elde edileceğini vurgulayan Çekiç, şunları söyledi:

''Doğu Akdeniz'de çok az bilinen bu balıklarla ilgili olarak elde edilecek bulgular, 15-18 Ekim 2005'de İstanbul'da Türk Deniz Araştırma Vakfı (TÜDAV) tarafından düzenlenecek sempozyumda geniş olarak ele alınacak.'

Kenthaber
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 12:47:06
Güncelleme :4 Aralık 2007 Salı 16:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?