4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANTALYA

Elmalılı M. Hamdi Yazır


(1878-1942)

Din Bilgini, Hattat. Antalya Elmalı’da doğdu. Babası Numan Efendi, aslen Burdur'un Gölhisar kazası Yazır köyü halkındandır. Numan Efendi, küçük yaşta Yazır köyünden çıkıp Elmalı'ya gelmiş, orada okumuş ve Şer'iye Mahkemesi başkâtibi olmuştur. Hamdi Efendi'nin annesi, Elmalı âlimlerinden Mehmet Efendi'nin kızı Fatma Hanım'dır.

Rüşdiye'yi Elmalı'da bitiren Hamdi Efendi, 1892 yılında, dayısı hoca Mustafa Sarılar ile birlikte İstanbul'a gelmiş ve devrinin âlimlerinden Kayserili Mahmud Hamdi Efendi'den ders almıştır. İstanbul’da Mekteb-i Nüvvab’da okumuş, diğer tanınmış hocaların da derslerine devam ettikten sonra, 1906 yılında Bayezit Dersiâmı olarak icâzet almıştır. Aynı yıl yapılan seçimlerde Antalya Mebusu olmuş ve II. Meşrutiyet'in bu ilk meclisinde, özellikle 1876 Kanun-i Esâsi’sinin değiştirilmesinde önemli rol oynamıştır.

1909 yılında Mülkiye Mektebi'nde Ahkâm-ı Evkâf ve Arâzî dersleri, Mekteb-i Kuzâtta Fıkıh dersleri vermiştir. Daha sonra Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye üyeliğine ve bir müddet sonra da başkanlığına tayin edilmiştir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Evkaf Nazırlığı'nda bulunmuş ve bu sırada Âyan Meclisi üyesi olmuştur. Milli Mücadele yıllarında padişahlığı savunduğu için idama mahkum oldu. Ancak, sonra cezası kaldırıldı.

Hamdi Efendi, ayrıca devrinin güzel sanatlarından olan hat ve mûsikî ile de ilgilenmiştir. Özellikle Nesih ve Sülüs yazılarda iyi bir hattat idi. Aynı zamanda hâfız olduğu için alaturka mûsikînin çeşitli makamlarıyla da ilgilenmiştir. Hamdi Efendi, 27 Mayıs 1942'de İstanbul Erenköy'de vefat etmiştir.

Eserleri: 

Hak Dini Kur'an Dili (1936)
Metalib ve Mezahib,
İrşadü'l Ahlâf fî Ahkâmi'l-Evkâf.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar