19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Kültür Bakanı Koç Alanya'da

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde gerçekleştirilen Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bodrum'daki koylarla ilgili yaptığı açıklamada, "'Af mı çıkaracaksınız Bodrum'da' diyorlar. Zaten bitmiş Bodrum. Biz rehabilite edeceğiz. Gazeteler manşet manşet 'koylar gidiyor' diyor. Bodrum elden gitmiş. İnşallah orayı da ele alacağız, düzelteceğiz" dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Alanya'da düzenlenen Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu'na katıldı. Bakan Koç, bilim adamları ile basına kapalı olarak 3 saat kadar süren toplantının ardından, Alanya İskelesi'nde bir yata binerek turizmciler ve belediye başkanları ile görüşmelerde bulundu. 

Seminerde uzun bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Bakanlığımızı ben bir meslek bakanlığı haline getirmek istiyorum. Bunun için de uzman yardımcısı diye bir kadro tahsis edildi. İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı gibi uzmanlardan oluşan bir meslek bakanlığı haline getirmek istiyorum. Geçen yıl bu kadrolarda arkeolog ve sanat tarihçilerinin olmasını istedim. Hatta puan cetvelini 90'dan 70'e indirdiğimiz halde sınavlarda barajı aşan olmadı. Arkeologları Dösim bünyesinde asgari ücretle çalıştırarak ihtiyacımızı karşıladık ve bu nedenle içim sızlıyor. Bakanlığın meslek bakanlığı haline gelmesi için arkeolog ve sanat tarihçilerine ihtiyacımız var. Ama bunun için de bir seviye istiyoruz. Siz bilim insanlarının bize yardımcı olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Turizmde yaşanan krizleri özetleyen Bakan Koç, "Bu yıl karikatür krizi, Trabzon'da papazın öldürülmesi de vesile ederek, turizm açısından Batı'da maalesef bazı kötü desteklerle türbülans geçirdik. O arada bir şeyi çok iyi hissettim. Biz, AB'ye gerçekten insanımız olarak, siyasi olarak da belki hazırız. Ama AB'deki insanların çoğu hazır değil. Hatta bu hadiseleri bu kadar eksejere etmelerinden de bunu hissediyorsunuz. Ben 3 ay Avrupa'da, tur operatörleriyle yaptığım görüşmelerde hep bunu müzakere ettim. 1 Mayıs'tan itibaren turizm tanıtımından önce Türkiye'nin çağdaş değerlerinin ve antik değerlerinin çağdaş yorumunun batıya tanıtılması gibi bir görev üstlenmek zarureti var benim bakanlığımın.

Avrupa'nın her yerinde Türk kültür hayatı anlatılacak. Almanya'nın Bochum Şehri'nde, bu bölgede olan batık gemi sergisini açtığımız zaman, inanın milyonlarca yaptığımız televizyon reklamından çok daha fazla etki yaptı. Almanya'daki galerilerde 115 Türk ressamın büyük paralarla satılan resimleri var. Bunlar bizim açımızdan çok önemli" dedi.

"TÜRKİYE'DE 115 TANE ANTİK TİYATRO VAR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın antik tiyatrolara büyük önem verdiğine dikkat çeken Bakan Koç, "Türkiye'de 115 tane antik tiyatro var. Bunların hepsinin ayağa kaldırıldığını düşünün. Kahire Senfoni Orkestrası'nın, dünyanın en büyük orkestralarının buralarda konser verdiğini düşünün. Dehşet olur. Ama biz ne yazık ki henüz Antalya'daki Aspendos'u kullanamıyoruz. Ve ayağa kaldırdıklarımızı koruyarak kullanmayı öğreneceğiz. Hani süreklilik? Gavurların, o yabancıların sürekliliği ifade eden 'sürdürülebilir' lafını çok seviyorum doğrusu. Onu da kazanmamız lazım. 115 antik tiyatronun ayağa kalktığını düşünün. Sayın Başbakanım, bana bakan olurken emretti. 'Kefir Adası'ndaki antik tiyatroyu ayağa kaldıralım' dedi. Biz orada kazı yapmak isteyince, Türkiye'ye has bir şekilde oranın bir şahsa verildiğini gördük. Türkiye'de birçok yerde ufacık bir yer için kocaman yerleri sit alanı yapıp millete eziyet ederken, bir yerde de apaçık belli antik tiyatronun özel bir şahsa tapusu veriliyor. Biz şimdi orayı istimlak ettik ve parasını gönderdik. Kazı ve restorasyon çalışmalarında sponsor uygulamasını da başlatıyoruz. Bunun öncülüğünü de TÜRSAB ve Çekül Vakfı yaptı. Bu iki kurumun sponsorluğunda 5 antik tiyatronun restorasyonunu yapacağız" diye konuştu.
Yapılacak kazı çalışmalarında arkeologlara çok gücendiğini sık sık tekrarlayan Bakan Koç, "Bir şeyi söylemeden de geçmek istemiyorum. Hani kızım sana söylüyorum gelinim sen anla. Avusturyalı heyete Efes'te, biraz da edep dışı olarak 'Ya doğru dürüst kazı yapın, ya da gidin' dedim. Benim bu yörüklüğüm inşallah sizlere de intikal etmez. Kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon, koruma ve çevre düzenlemeleri çalışmalarında siz bilim adamlarına her türlü desteği vereceğiz. Bu Türkiye için önemlidir. Türkiye'nin önemli hazineleridir. 2 bin 600 höyük vardır. Bu 2 bin 600 höyük, 2 bin 600 petrol kuyusundan çok daha önemlidir. Çünkü petrol kuyuları kıskançlığa sebep olur, bu bizim höyükler sevgiye ve barışa sebep olur" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından teknede belediye başkanları ve turizmcilerin katıldığı toplantıda Bakan Koç'un kulağı maçtaydı. Sık sık oynanan maçların sonucunu soran Bakan Koç, kendisinin Beşiktaşlı olduğunu söyleyerek, "Merak etmeyin Fenerbahçe yenecek. Başbakanımız Fenerbahçeli. Bizim şampiyonluk umudumuz kalmadığı için rahat oynuyoruz. Dün Fenerbahçe'nin 5 yediği takım olan Vestel'i yendik" dedi. O sırada AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan'ın koyu Fenerbahçeli olduğunu hatırlatarak, "Peki bu sözleri Bakanlar Kurulu'nda da söyleyebiliyor musunuz?" diye sordu. Bakan Koç, bu soru üzerine, "Hayır, hiçbir yerde. Neme lazım" dedi. 

Arıtma ve katı atık tesisleri için belediye başkanlarının istekleri karşısında Bakan Koç, "Ankara'ya gelin orada görüşelim. Birazını siz yapın, birazını da biz karşılayalım, olsun bitsin" diye konuştu. 

Bakan Koç, daha sonra Alanya'dan ayrıldı.
.
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2006 Pazar 10:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?