22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Şeker: Büyük işler yaptık

Anavatan Partisinden İkinci dönemdir Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Kemer’de Belediye Başkanlığı yapan Hasan Şeker ile Belediyecilik konusunda bir söyleşi yaptık.

Şeker, turizmin incisi bir Kentte Belediye Başkanlığı yapmanın eksilerini, artılarını bizlerle paylaştı. 1999 yılından bu yana yaptıkları çalışmalar ile Kemer’in çehresini değiştirdiklerini ifade eden Şeker, zor şartlarda büyük işler yaptıklarını söyledi.

-Sayın Başkanım sizi tanıyabilir miyiz?

Tabii ki. 1953 yılında Kemer'de doğdum. Ortaöğrenimini Kemer'de tamamladım.Yörede turizmin gelişmesi ile turizme yönelik otel ve eğlence mekanları işletmeciliği yaptım. 1986’da siyasete atılarak bağımsız aday olarak Kemer Belediye Başkanlığı seçimlerine girdim. Daha sonra ANAP Kemer İlçe Başkanlığı ve Antalya İl Genel Sekreterliği görevlerinde bulundum. 1999 yerel seçimlerinde Kemer Belediye Başkanı oldum. Evliyim ve 2 çocuğum var.

-Kemer'de Belediye Başkanlığı'nın ikinci dönemindesiniz. Kemer'i hangi noktadan alıp hangi noktaya taşıdınız?

1999 yılına öncelikle bakmak gerekiyor. 1999 yılı öncesinde Kemer'de tablo çok vahimdi. Tam bir keşmekeşlik içerisinde, dereleri kapatılmış, büfeler ve restoranlar yeşil alan üstünde, herkesin istediği yere levha astığı, kaçak yapılaşmanın had safhada olduğu, yeşil alanı bulunmayan, refüjleri bakılmayan bir turizm kentiydi Kemer. Ben seçim öncesinde 'Kemer'de kaçak kondulara taviz vereceğim' diye gelmedim. Özellikle seçim sloganlarım arasında 'ben yıkmaya geleceğim' dedim. 'Öncelikle kaçak binaları yıkacağım' dedim. Dediğim gibi de yaptım. İş başına gelip seçimi kazandığım gün yıkımlara start verdim. 2 yılım yıkımla geçti. Bu yıkım işi yıpratıyor. Tehditler, telefonlar, hatırlı kişiler arayan arayana.
Kimler aramadı ki! Ama kimseye taviz vermedim ve geri adım atmadım. 'Yıkılan yeri kendi adamlarına verecek' diye bir şaibe çıkardılar. Ancak ben buraları yeşil alan yaptım kimseyi de kayırmadım. Kemerli bu olaya şahit oldu. Yaklaşık 300 yıkım yaptım. Bu ciddi bir temizlik çalışmasıydı.

Sahil projesini uygulamaya koydum. Buraları çöplük gibiydi. Çok geniş kullanılmayan bir yol vardı. Buranın bir bölümünü sahile dahil ettik. 60 büfe vardı, onları da yıktık. Duşları, büfeleri de yeraltına aldık. Yeşilliğini ve aydınlatmasını da yaptık. Buralarda cazibe alanları oluşturduk. Avrupa'dan gelen belediye başkanları burayı gördükten sonra teşekkür ediyorlar. Sahil Projesi Kemer'e örnek oldu. Sahil Projesi Kemer'e artı değer kazandırdı.

-Sahil yolu çok güzelleşmiş ve değişmiş. Kemer bildiğimiz kadarıyla mavi bayraklı bir sahil. Bu projeden belediye de gelir elde ediyor. Sahil projesini nasıl finanse ettiniz, nasıl yürütüldü?

Sahil projesi kira karşılığı yapım olarak ihaleye çıkıldı. Halk arasında buna Yap-İşlet-Devret deniyor. Biraz burada tabii anlatım yanlışlığı var. Yap –İşlet –Devret daha çok büyük projelerde , devlet işlerinde var. İşte çok, eleştirildi, çok konuşuldu ama herkesten bu proje ile ilgili olarak teşekkür aldık. Eleştirenler belli. Sayıları da belli. Ama sahil ile ilgili hem turistlerden,görsel ve yazılı basından, hem vatandaştan hem de üstelik Avrupa’daki belediye başkanlarından teşekkürler alıyorum.Bir insan Avrupa’dan belediye başkanı olarak Kemer’e geliyor ve bizleri ziyaret ediyor. Ve “Yıllardır Kemere geldim böyle bir güzellik görmedim” diyorsa eleştirilenler niye eleştirdiklerini hala anlamış değilim. Bu yıl için 160 milyar gibi su sporlarından bir para alıyoruz. Bunun % 70’i Kemer belediyesinin. Bir sezon sonra burada yer alan büfeler Kemer Belediyesine geçecek. Kemer Belediyesi bu büfeleri kiraya vererek ciddi rakamlarını kasasında görecek. Bundan sonra Kemer belediyesinin sırtı bu proje ile kolay kolay yere gelmeyecektir.


-Kemer’de son 1 yıl içinde pek çok yeni otel yapıldığı, yatak kapasitesinin büyük oranda arttığı ve ilçenin büyük ölçüde çehresinin değiştiği söyleniyor. Bu hızlı değişimin nedeni ne?

Kemer 1 de otellerimizin inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Bu konuda Kemer belediyesi olarak yatırımcının önünü açtık. Hiçbir şekilde sıkıntıları olmadı. Kemer bir marka olarak Türk turizmine hizmet etmeye devam ederken, kaliteli ve yeni tesislerimiz ile bu hizmet sürdürülüyor.

-Otellere tur ve “herşey dahil” gibi uygulamalarla pek çok ülkeden ve Türkiye’nin birçok yerinden yerli ve yabancı turist akını var. Ancak otellerin sunduğu hizmetler nedeniyle, turist kalitesinin düştüğü, gelen turistin ihtiyaç hissetmediği için çok fazla alışveriş yapmadığı, para bırakmadığı yönünde görüşler var. Bu konudan özellikle esnaflar şikayetçi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Şimdi burada suçu bir tarafa yöneltmenin bir anlamı yok. Hepimiz bir araya gelerek bu konuları çözmemiz lazım. Herkes kendi cephesinden baktığı zaman kendisini haklı görüyor. Acentacı ben turisti getirmek zorundayım, ben gerekeni yapıyorum diyor, tabii ki en başta büyük mağazalarla anlaşmak oluyor. Otelci açısından bakıldığı zaman herşey dahil sistemi , otelci de kendi isteyerek çıkarmış değil. Bu bir ürün. Sunuluyor. Bu sunumda da müşteri talebi bu yönde. Ama şu anda görüyoruz ki bazı şehirlerde yavaş yavaş sıkıntılarda baş göstermeye başladı. Şimdi burada Acenta-Otel ve esnaf üçgeni var. Bu üçgen içinde benim düşüncem hepsinin birbirine sarılması olacaktır. Çünkü birbirimizi karalayarak hiçbir yere varamayız. Belediye olarak esnafımızın düşüncelerini biliyoruz. “-Belediye hiçbir şey yapmıyor” diyenler var. Ama bizimde turizmde yapabileceğimiz şeyler kanunlarla belirlenmiş durumda. Onun için her şeyi yapabilecek durumda değiliz. Yerel yönetimler yasasında bazı şeyleri bize doğru gönderdiler ama daha tam netlik kazanmadı. Eğer turizm yörelerinde düzgün bir turizm sistemi yoksa birazcık mahalli idarelerin yetkililerin arttırtması gerektiğine inanıyorum. Yoksa Ankara’dan idare edilen bu işin olabileceğini hiç zannetmiyorum. Bugün en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi Acentalar … Şehrin içinde her istedikleri yerde büro açabilmekteler. Her şeyi yaptık ama bir türlü baş edemedik. En sonunda yargıya da gittiler. Ama bizim onlara karşı hiçbir yaptırım gücümüz kalmadı. Buradaki işyeri açma ruhsatlarının tamamının Belediyeden olmasına inanıyorum.

-Kemer’de konut sorunu var mı ?

Kemer’de konut sorunu ciddi şekilde yaşanıyor. Ama son dönemde Aslanbucak Mahallesi olsun, diğer mahallelerimizde olsun yapılan yapılar ile bir az olsun rahatladı.

-Kemer’in kardeş şehirler var. Bunun Kemer’e ne gibi bir katkısı var?

Bu sorunuza şu şekilde cevap vereyim. Kemer'in Almanya'dan bir ve Rusya'dan olmak üzere iki Kardeş şehri vardır. Almanya'nın Schwabach ve Rusya'nın Krasnovardevski . Kardeşşehir İlişkilerine büyük önem veren Kemer , kardeşşehir ilişkilerini günden güne geliştirilerek sürdürüyor.Kısa bir süre önce Almanya’dan Kardeş şehrimizden döndük. Almanya’daki seyahatimizde çok ciddi güzel şeyler oldu. Geçen senelere göre ilgi alaka bu yıl son derece üst seviyelerdeydi. Bakan düzeyinde görüşmelerimiz oldu. Kemer’in turist profiline baktığınız zaman kardeş şehrimizin olduğu bölge yani Bavyera bölgesinden gelen turist sayısının diğer yerlere göre daha yüksek olduğunu görüyoruz. Artık Kardeşşehir Schwabach’ta yürürken insanlarla selamlaşma şansına sahibiz. Ve onlar Kemer’e tatile geldikleri zaman sık sık bizleri ziyaret etmekteler.Tabii ki bu ciddi bir olay. Hakikatten kardeş şehir çok önemli. Kardeşşehir sayılarımızı arttırmayı düşünüyoruz. En son Rusya’dan bir kardeş şehir aldık. 350 bin nüfusu var. St.Petersburgun bir alt belediyesi. Krasnovardevski. Çok ciddi bir kardeşlik ilişkilerimiz var. Bunun yanında Hollanda ile görüşmelerimiz var. Tabii ne zaman nasıl olur şu an kestirmek zor ama Hollanda’dan da bir kardeş istiyoruz. Ve başka ülkelerle de kardeşşehir konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Yani bu kardeşliği biraz daha genişleteceğiz, çoğaltacağız. Her kardeşten mutlaka bir şeyler geldiğini görüyoruz. Yunanistan’ın Kalambaka kenti ve Ukrayna’nın Yoşkar Ola kenti ile kardeş her ilişkilerimiz başladı. Bu konuda Bakanlıklar nezdinde yazışmalarımız sürüyor.


-Sayın Başkanım zor şartlarda Belediye hizmetleri veriyorsunuz!.

Evet. Kesinlikle doğrudur. Çok zor şartlar altında çalışmalar yapıyoruz. Şu anda Kemer’de yaptığımız çalışmalar gelen turistin rahat etmesi ve huzurlu ve daha sonra anlatacağı bir tatil yapması için yapılan çalışmalardır. Planladığımız işleri gerçekleştiriyoruz. Özellikle bölgemizin doğal dokusunu bozmadan yeşile yeşil katarak hizmetlerimizi sürdürüyoruz.. Şehrin girişinde tabelamızda nüfusumuz 17 bin yazıyor. Ve biz burada 80 binin üzerinde insana hizmet veriyoruz. Turizm Belediyesi olarak personel sıkıntımız var. Eleman sayımız ortada.

-Son dönem otelcilere uygulanacak olan % 3 konaklama vergisi ortaya çıktı. Çok tartışıldı. Siz ne diyeceksiniz?

Evet çok tartışıldı. Şu anda gündemden kalktı gibi . % 3 konaklama vergisinin otelciye yük olacağını düşünenlerdenim. Bu konuda alternatifler bulunmalı. Otelci zaten büyük bir vergi yükü altında . Konaklama vergisi yerine KDV den belediyelere pay ayrılması mümkün olabilir.

-Kemer Mavi Bayraklı plajları ile Türkiye’nin gözdesi.En fazla Mavi Bayrağa sahip yer Kemer. Ne diyeceksiniz?

Evet bu konuda büyük gurur duyuyoruz. Kemer bir tarih şehri olması ile birlikte dünyanın en güzel plajlarına ve en temiz denizi ile en çok mavi bayrağa sahip olan ender yerlerden birisi olarak eşsiz sahilleri ile de göz dolduruyor. Bu bizim en büyük gururumuz. Mavi Bayraklı sahiller sıralamasında 3 yıldır ilk yıl birinci olmak üzere en başarılı olarak gösterilen Türkiye'deki 3 belediye arasındayız.. Kemer sahillerinde büyük önem verdiğimiz Mavi Bayraklar dalgalanmaya devam edecektir.

-Hasan Şeker'in hayali nedir? Hayal projeniz var mı?

Kemer sanayisi bitmedi. Otogar bitmedi. Cumhuriyet Meydanı'nı çözdük sayılır. Oturduğum belediye binasını yıkacağım. Buradan denizi çok rahatlıkla görülecek. Burayı da Kemer halkına armağan edeceğim. En büyük hayalim başkanlığı bırakacağım kişidir. Gözüm arkada kalmamalı. Kemer'in emin ellere teslim edildiğini görmek en büyük hayalimdir.

-Gelecek dönem tekrar belediye başkanlığına aday mısınız? Yoksa olası bir erken seçimde milletvekili adayı olarak mı göreceğiz sizi?

Bir daha aday olup olmama ekibim karar verir. Ben ekiple birlikte buraya geldim. Beni onlar taşıdı. Onlarla birlikte bu kararı alırım. Ancak bilinen bir gerçek var ki; o da milletvekiline aday olmayacağımdır. Zamanı sonuna kadar kullanırım.

-Ailenize zaman ayırıyor musunuz?

En büyük hayalim torunumla geçireceğim güzel günler. O farklı bir sevgi. Oğlum Ankara'da. En büyük sıkıntıyı eşim çekiyor. Çocuklar küçükken sorun yoktu, evde onlarla oyalanıyordu. Ama çocuklar büyüyüp evden gidince olan oldu. Eşim yüzümü bile göremiyor. Aileme zaman ayırmakta zorlanıyorum. Sabah 08.00'de çıkıyorsun akşam 24.00'de dönüyorsun. Belediye, vatandaş derken akşam olmuş. Deniz mevsimine gelince ben deniz mevsimini bu sezon açtım.

-Son olarak neler söyleyeceksiniz?

1999 öncesi gelen 'Kemer'de nerede fotoğraf çektirebilir' derdi. Şimdi sahilde herkes fotoğraf çektiriyor. Bunu önümüzdeki yıl Cumhuriyet Meydanı'nda yapacak. Cumhuriyet Meydanı'nda Ulu Önderimiz'in 4,5 metre yüksekliğinde abidesini koyacağız. Bu anıt ilk kez Ulu Önderin resmi duruşundan farklı bir anıt olacak. Barışı simgeleyen bir anıt olacak bu! Burası su oyunlarının aydınlatmaların olduğu bir yer olacak. Daha önce söylediğim gibi ilerleyen zamanda belediye binasını da yıkacağım. Geniş bir Cumhuriyet Meydanı'mız olacak. Kendimizi diğer ilçeleri ile Antalya'yı da diğer illerle karşılaştırıyoruz. Yine Antalya birinci, yine Kemer birinci. Kemer'in doğal ortamı bizim önce dezavantaj gibi gözükse de avantaj olmuş. İkinci konut önlenmiş Kemer'de. Bir çok sahil kesiminde ikinci konut var ama Kemer'de bu yok. Böyle turizm olmaz. İkinci konutları imara vermeyeceksin. Bu ülkenin ekonomisine atılmış bir dinamit olarak görüyorum ikinci konut olayını. Bunun dışında tüm hemşerilerime saygılarımı sunuyorum.

Halil Öncü - Kenthaber / Kemer / Antalya
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 15:40:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?