22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Çıraklık eğitiminden Ahilik kutlaması

Antalya'nın Serik İlçesi'nde bulunan Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) Müdürlüğü Ahilik Haftası ve Çıraklık Mesleki Eğitim Haftası dolayısıyla bir program düzenledi.

Serik Kaymakamı Selami Altınok, Antalya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsa Güzel, Antalya İl Genel Meclisi Daimi Encümeni Bayram Akış, AK Parti Serik İlçe Başkanı Hasan Yıldırım, Serik Esnaf Odası Başkanı Ali Tosun, misafirler ve çok sayıda esnaf katıldı.

Serik Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan MEM Müdürü İsmail Erdoğan, Mesleki Eğitim Merkezleri'nin çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek, ihtiyaç duyulan vasıflı ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumları olduğunu söyledi. Mesleki Eğitim Merkezleri'nin ahilik sisteminin devamını sağlamak ve iş hayatında disiplin sağlamak amacıyla açıldığını vurgulayan Müdür Erdoğan, "Ustalık Belgesi olmayan işyeri sahibi ehliyetsiz araç kullanan şoförlere benzer. Mesleki Eğitim Merkezleri bütün meslek dallarında kurslar açarak esnaflara gerekli eğitimi teknolojinin bütün imkanlarını kullanarak veriyor" dedi.

Mesleki Eğitim Merkezleri'ne devam eden çırak öğrencilerin iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primlerinin her ay 30 gün üzerinden devlet tarafından karşılandığını belirten Serik Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Erdoğan, merkezden bugüne kadar bin 345'i usta, 528'i satış elemanı, bin 963'ü kalfa, 758 usta öğretici olmak üzere toplam 4 bin 594 kişinin başarı göstererek mezun olduğunu ve belge aldığını kaydetti. Halihazırda eğitime devam eden 976 öğrenciye 39 meslek dalında eğitim verdiklerini ifade eden Erdoğan, "Öğrencilerimiz haftada bir gün okulda teorik eğitim almakta, diğer günlerde de işyerlerinde de pratik eğitimlerine devam etmektedirler" diye konuştu.
Toplantıda söz alan Antalya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsa Güzel, ahiliğin 12. yüzyılda Anadolu'da esnaf dayanışması şeklinde ortala çıktığını kaydederek, Ahiliğin günümüzdeki devamı esnaf odaları olduğunu ve Ahilik sisteminde usta çırak ilişkileri şeklinde yetişen nitelikli elemanların günümüzde Çıraklık Eğitim Merkezleri tarafından yapıldığını kaydetti. İsa Güzel, "Türkiye'de okuyan öğrencilerin yüzde 65'i genel akademik eğitim, yüzde 35'ide teknik eğitim almaktadır. Bu aslında bizim hiç arzu ettiğimiz bir durum değil. Olması gereken, öğrencilerin yüzde 65'nin teknik eğitim, yüzde 35'nin de genel akademik eğitime devam etmesiydi" dedi.

Bütün dünyada eğitim sisteminin bu şekilde olduğunu ifade eden Antalya İl Milli Eğitim Yardımcısı Güzel, bu sorunun giderilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Konuşmaların ardından Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri 'Şedd (Kuşak) Kuşatma Ustalık Merasimi'ni sahneledi. Öğrenciler tarafından aslına uygun olarak gerçekleştirilen Kuşak Kuşatma Gösterisi konuklar tarafından büyük ilgi gördü. Programda, Serik Mesleki Eğitim Merkezi'ne devam ederek usta öğreticilik hakkı kazananlara belgeleri, Serik Kaymakamı Selami Altınok tarafından verildi. Program, misafirlere sunulan ikramla sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 10:31:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?