1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Köylülerin imaj rahatsızlığı

Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Akbaş Köyü'nde yaşayan köylüler, son yıllarda adlarının yangınlarla anılmasından dolayı büyük rahatsızlık duyuyor.

Akbaş köylüleri imajlarından rahatsız. Serik Kaymakamı Selami Altınok'un köylerini ziyaret etmesini fırsat bilen köy halkı, kaymakamdan bu konuda yardım istedi. Köylüler adına konuşan Mustafa Avcı, köylerinin adının devamlı olarak orman yangınlarıyla anılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu belirtti.

Avcı, "Orman yangınlarından artık biz bıktık. Gazetelerde televizyonlarda sanki ormanları biz yakıyormuşuz gibi haberler çıkıyor. Biz kendi ormanımızı neden yakalım? Bazıları kendimize iş imkanı yaratmak için ormanları yaktığımızı iddia ediyor. Böyle bir şey olur mu? Yakılan her metrekare orman dolayısıyla bizim yaşam alanlarımız kısıtlanıyor. Bir bakın, yakılan ormanların gerek temizliğinde gerekse yeni ağaçlandırma alanlarında kimler çalışıyor?" dedi.

Mustafa Avcı kaymakamdan orman yangınları konusunda eğitim almak istediklerini kaydederek, bu konuda kendilerine yardımcı olunmasını talep etti. Muhtar Mehmet Cansız da yangınlar nedeniyle köylerinin adının kötüye çıkmasından büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Köylü olarak yangınlarla gerektiği gibi mücadele edebilmemiz için bizlerin eğitime ihtiyacı var. Bu konuda ilgili birimlerden bizlere eğitim verilmesini sağlamanızı rica ediyoruz" diye konuştu.

Kaymakamın ziyaretine katılan Serik Jandarma Bölük Komutanı Vekili Jandarma Üsteğmen Bayram Kaya, Akbaş Köyü'nde çıkan yangınların zamanlamasına dikkat çekti. Serik'te pazar kurulduğu cuma günleri 09.00 - 11.00 saatleri arasında bölgeden yangın haberleri geldiğini vurgulayan Jandarma Ütğm. Bayram Kaya, "Cuma günleri köylü kurulan pazar için Serik'e gidiyor. Yangın çıkan günlerle ilgili başka bir bilgi kuzey rüzgarının sert estiği günler özellikle seçiliyor. Köylülerin bu konuda dikkatli olması lazım" dedi.

Çıkan yangınlar sonrası elde edilen ranta da değinen Kaya, bölgede çıkan yangınlarda temizleme, kesim ve nakliye konularında kimlerin çalıştığına dikkat çekerek, "Sınırları içinde çıkan bir yangında köy halkı hiçbir çalışmaya katılamıyor. Geçtiğimiz yıl çıkarılan ve 220 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü yangında, çıkış noktaları orman gözetleme kuleleri tarafından görülemeyecek yerlerden seçilmiş. Yangın sonrası elde edilen rantın kimlere gittiğinin de iyi araştırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Hiç kimsenin Akbaş Köyü'nün adını yangınla lekeleyemeyeceğini belirten Kaymakam Selami Altınok da köylülerin yangın eğitimi konusundaki isteklerini en kısa zamanda gerçekleştireceğini ifade etti.

Orman yangınlarının meydana gelmemesi için köylünün dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Kaymakam Altınok, "Siz köye gelen giden yabancılara karşı uyanık olun. Özellikle cuma günleri gördüğünüz ve davranışlarından şüphelendiğiniz insanları en kısa zamanda jandarmaya bildirin. Bu arada ormanın içinde bir sigara dumanı bile görseniz hemen yangın ihbar hattına veya jandarmaya söyleyin. Çünkü yangınlara erken müdahale çok önemli" diye konuştu.

Akbaş Köyü'nde geçtiğimiz Eylül ayı içinde çıkan orman yangınında toplam 220 hektar sarıçam ve kızılçam ormanı tahrip olmuştu. Olaylarla ilgili olarak Antalya Valisi Alaattin Yüksel, "İnsan kusuru ve kusurun sorumsuzluğa gidişi bu alanları kül ediyor" demişti.

.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2005 Perşembe 13:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?