28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Topraklarımızı geri istiyoruz

Şaho ve kıyı kaynaklı tapu iptallerinden dolayı mağduriyetlerinin olduğunu dile getiren çok sayıda vatandaş, geçtiğimiz cumartesi günü Ulus alanında bir araya geldi ve topraklarını geri istediklerini haykırdı.

Mağdurlar adına basın açıklaması yapan İHD Hatay Şubesi yönetim kurulu üyesi Ekrem Dönmez, Samandağ'da insanların mülklerinden yoksun bırakıldığını, binlerce kişinin kullanımında olan, devletin sağladığı tapu ile devlet güvencesinde olması gereken taşınmazların açılan davalarla sahiplerinden bir bir alındığını söyledi.

Bu yükselen feryatlara kimsenin kulak tıkamamasını isteyen Dönmez, "Hukuk işlesin. Devletin verdiği tapuya güvenerek on yıllardır hukuka uygun şekilde mülkiyet hakkını elinde bulunduran kişileri mağdur eden, kazanılmış haklarını, iyi niyetini yok sayan ve karşılığında hiçbir bedel ödemeden mülkiyetten yoksun bırakan bu uygulamaya son verilsin ve mağduriyet mülkiyet hakkı ihlal edilmeyecek şekilde çözümlensin” dedi.

Dönmez şunları ifade etti:

"Devlet sorunları çözücü değil, vatandaşın mülkiyetini ihlal eder tarzda hareket ediyor. Kanayan yarayı dindirmek, vatandaşının mülkiyet sorununu çözmek için idari, pratik hiçbir çözüm üretmiyor. Tapularını elinden aldığı kişilerin zararını da karşılamaya yanaşmıyor. Aksine davaların açılmasında sorumluluğu olmayan vatandaşlarından mahkeme masrafları ve milyarlarca tutan avukatlık parasını da vatandaştan istiyor. Kıyı kaynaklı mülkiyet ihlalleri 10 yıl önce başladı. Kişilerin 40-50 yıldır tapulu olarak kullandığı evi 1991 yılında çıkarılan yasaya dayanılarak ve kişilerin mülklerinin kıyı içinde kaldığı iddia edilerek tapu iptalleri istendi.

Sırada kim var? Ne tesadüftür ki, Şaho kaynaklı mülkiyet ihlalleri de 10 yıl önce başlamıştı. Suriye vatandaşı olduğu iddia ettiği Mustafa Şah yararına olacak şekilde, kendi eliyle kişilere verdiği tapuları geri almak için koca bir mahalle oluşturan mülk sahipleri hakkında dava açtı. Şimdi ise vatandaşın tapusu elinden gitti, onun yerine Suriye vatandaşı olarak var saydığı Mustafa Şah adına tapu kaydı yapıldı.

İlk Şaho davaları bittikten sonra da iş bununla kalmadı. Şaho davalarının benzeri bir yıl önce gelmeye başladı ve Circi Kocadağ isimli vatandaşımızın Suriye vatandaşı olduğu iddia edilerek, yapmış olduğu satışların iptali ve Suriye vatandaşı olduğu iddia edilen bu kişi adına tapuları kayıt ve tescil ettirmeye çalışıyor. Oysa hem Mustafa Şah hem de Circi Kocadağ’ın Türk vatandaşları olduğu ve Türkiye’de yaşayıp öldüğü de biliniyor. Burada da soruyoruz, Bunlar da bittikten sonra sırada kimlerle nizalı olunması düşünülüyor? Sırada kim var?”

Mürsel Sevik / Kenthaber / Samandağ
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 13:42:45
Güncelleme :30 Ocak 2006 Pazartesi 14:25:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?