4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

Necmettin Sadak


Necmettin SADAK   (1890-1953)

Gazeteci, yazar, politikacı. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde, yükseköğrenimini Fransa’da Lyon Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamladı (1914). Türkiye’ye döndükten sonra, bir süre Milli Eğitim Bakanlığı’nda çevirmenlik yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi Sosyoloji Bölümüne asistan olarak girdi (1916). Ziya Gökalp’in ölümünden sonra da profesör oldu. Türkiye’de yeni bir bilim dalı olarak okutulan sosyolojinin ortaöğrenim kurumlarında da okutulması için uğraştı. Bir sosyoloji el kitabı yazdı. Pedagoji üstüne araştırmalar yaptı. Gazeteciliğe Paris’te Progrés gazetesindeki yazıları ile başlamıştı (1914). 

Yurda dönünce de Vakit gazetesinde yazdı. Dört arkadaşıyla Akşam gazetesini kurdu (1918). Gazetenin başyazarlığını üstlendi. İstanbul’da Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen yazılar yazdı. 1928’de Sivas Milletvekili seçildi, bir yandan da başyazarlığını sürdürdü. 1932’de Cenevre’de toplanan Silahsızlanma Konferansı’nda ve 1936’da Montrö Boğazlar Konferansı!nda Türkiye’yi temsil etti. 

1947’de Dışişleri Bakanlığı’na atandı. Avrupa barış için Türkiye ve Akdeniz ülkeleri arasında bir anlaşma yapılması gereğini savunuyordu. Türkiye’nin Nato’ya girmesi için ilk girişimleri yapanlardan biriydi. Carre Liquir’den çevirdiği Çocuk terbiyesi İlmi ve Sosyoloji başlıca yapıtlarındandır.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar