2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

"Bu fiyat, tüccarın kucağına iter!"

Kahramanmaraş Ziraat Odası (KZO) Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, buğday hasadının devam ettiği yerlerde, verimin beklenen düzeyde olmadığını belirterek, " Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) de açıkladığı fiyatlar tatmin edici değil, tüccarın kucağına itici fiyatlardır" dedi.

KZO Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, ilçe Ziraat Odası başkanları ile birlikte, açıklanan buğday alım fiyatları hakkında basın açıklaması yaptı.

Hacı Mustafa köyünde, hasadın devam ettiği bir tarlada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Topçuoğlu, açıklanan fiyatlar, çiftçinin yaşadığı sorunlar ve beklentileri hakkındaki taleplerini sıraladı.

Kahramanmaraş'ta ve bütün bölgelerde istenilen rekoltenin elde edilemediğini kaydeden Topçuoğlu, bu konuyu daha önce gündeme getirdiklerini ve tahminlerinin doğru çıktığını söyledi. Topçuoğlu, "Yani biz bunu iki ay önce gündeme getirdik, Bakanlık düzeyinde de gündeme getirdik. 'Burada bir yanılgı var, sizi yanlış yönlendiriyorlar, yanlış bilgilendiriyorlar, bu sene yağış bol oldu ama bir ara 17 derecelerden 30 derecelere çıkan bir sıcaklık vardı. O kavurdu ve rekolteyi 150-200 kilo düşürdü' dedik ve aynısı çıktı şu an. Şu an ortalama rekoltemiz 500 kilogram altındadır. 400 ile 500 arasında devam etmektedir dekarda. Geçen sene bu rekolte 600 kilogramdı. Fiyatlar 54 kuruş idi. Ama şu an TMO'nun açıkladığı fiyat çiftçiyi tatmin edici bir fiyat değildir. Aynı zamanda tüccarın kucağına iten bir fiyattır" diye konuştu.

TMO'nun alım yapmamak için elinden geleni yaptığını öne süren Topçuoğlu, "Buğdayda 50 çeşit bahane bulup, 'Vay efendim bunda keşefe vardır, bunda kırıntı çoktur, bunda şu vardır' diyerek yani almamak için bir sürü bahane uydurmaktadır. Onun için çiftçi zor durumda. Şu an Bakanlığın acilen aradaki farkı kapatmak için desteğin 11 kuruşa çıkması lazım. Onun için çabalarımız devam ediyor. İnşallah başarırız. Çiftçiyi ancak öyle ayakta tutabiliriz. Aksi takdirde bu gidişatla gelecek yıl hiçbir çiftçi üretim yapamaz. Yani pamuğu bıraktığı gibi, mısırı bıraktığı gibi gelecek sene de buğdayı bırakacak. O zaman ya mısıra, ya şeker pancarına gidecek. O zaman da o para etmeyecek. Bir düzenleme de yok, bir çalışma da yok, bir planlama da yok. Onun için çiftçinin durumu bu" ifadelerini kullandı.

Çitçinin yaşadığı diğer büyük bir sorunun elektrik olduğunu belirten Topçuoğlu, Başbakan'ın talimatlarına rağmen bu konunun çözüme kavuşturulamadığını dile getirdi. 2008 yılında yapılan zamlarla, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatının 2007 yılına göre yüzde 50 arttığına işaret eden Topçuoğlu, "Amacına ulaşmayan yapılandırma ve 2 yıl yaşanan kuraklığın yol açtığı zararla üreticilerimiz elektrik borcunu ödeyemez duruma gelmiştir. Borçlar ödenmeyince çiftçimiz icralık olmuş. Elektriğinin kesilmesiyle de ürününü sulayamayarak kuruduğunu gördüğü için feryat etmiştir. Ürününü korumak için elektriğini açan çiftçimize ise TEDAŞ tarafından 5-6 bin TL para cezası kesilmiştir. Başbakanımızın talimatına rağmen hala olumlu bir gelişme kaydedilmemiştir. Bugün gelinen nokta, üreticilerimizin ödenemeyen elektrik borçları nedeniyle oluşan faiz tutarı ana para seviyesine gelmiştir. Üreticilerimizin borçlarını ödeyebilmeleri ve üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için, Bağ-Kur borçlarında olduğu gibi faiz affı yapılarak uzun vadeler yapılmalı, kesilen elektrikler derhal açılmalıdır" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 15:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?