8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

50 milyon dolarlık yatırım

Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren Arıkan Mensucat, 50 milyon dolarlık yatırımı hayata geçiriyor.


1923 yılında Kahramanmaraş'ta bir ilki gerçekleştirerek un, biber ve çeltik üretimi ile sanayi hamlesini başlatan Arıkan ailesi, geçen süre içerisinde teknolojik gelişmeler ışığında kentin en önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Babalarından aldıkları bayrağı zirveye taşımak istediklerini söyleyen Arıkan Mensucat San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan, 1993 yılında tekstil sektöründe faaliyete başladıklarını ve open-end makinesi ile örme, dokuma sanayi için iplik üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Girişimcilik ve sanayi kültürü konusunda babalarından çok şey öğrendiklerini belirten Arıkan, "Bu felsefe ışığında çalışmalarımız teker teker meyvesini vermeye başladı. 1997 yılında 12 open-end makinesiyle toplam 2 bin 944 rotor kapasiteye ulaştık. Böylece firmamızın kapasitesinin artmasıyla birlikte bölgede yeni iş imkanları da oluşturmuş olduk" dedi.


Ring iplik üretim hattını devreye aldıktan sonra 2004 yılında 25 bin metrekare kapalı alanda 24 bin iğ kapasiteli iplik üretim tesisi haline geldiklerini kaydeden Arıkan, halen günlük 12 ton open-end iplik ve 18 ton kapasite ile ringi karde ve penye ipliği ürettiklerini vurguladı. Gelişen dünya ekonomisi ve talepler karşısında, ürettikleri ürünleri Avrupa ve Asya ülkelerine ihraç ettiklerini ifade eden Arıkan, şöyle konuştu:


"Arıkan isminin taşıdığı haklı değer ve üretiminde standartlaşma gibi etkenler doğrultusunda entegrasyon artık kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldi. 1923 yılında başlayan sanayi hayatımız, yakın gelecekte iplik, örme kumaş, boyahane ve konfeksiyonu da kapsayan tam entegre üretim hattıyla devam edecek. Eğitimli ve profesyonel kadromuz, müşteri memnuniyetimiz ve temel değerlerimiz doğrultusunda misyonumuzu devam ettireceğiz. İnşaatına başladığımız ve 2008 yılında faaliyete geçmesi planlanan 48 bin 960 iğ kapasiteli ring penye compact tesisi ile beraber 2008 yılına kadar toplam 72 bin 460 iğ ring ve 2 bin 944 rotorluk kapasiteye ulaşacağız. Mevcut yatırımlarımızın yanında örme kumaş ve boyahane tesisi için etüt ve proje çalışmalarımız devam etmektedir. Yatırımlarımızın toplamı, önümüzdeki yıl sonuna kadar 50 milyon dolar olacaktır."


Tekstilin yanında pamuk, buğday, zeytin üretimi ve fidancılık ile tarımsal alanlarda da faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Arıkan, amaçlarının ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamak olduğunu belirtti.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2007 Perşembe 12:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?