2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

7 bin yıllık kaya mezarlar bulundu

Kahramanmaraş'ın merkeze bağlı Bertiz Kemallı köyü Pirgediği mevkiinde yol açma ve stabilize malzeme taşınma çalışmaları esnasında 7 bin yıllık olduğu iddia edilen kaya mezarlar ve mezar içinde çeşitli kemikler bulundu.

Köy muhtarı Mehmet Ardıç, bölgenin koruma altına alınmasını isteyerek, "Define avcıları sürekli arama yapıyor, kaya mezarın kapağını çaldılar" dedi.

Geçtiğimiz pazar günü Kahramanmaraş İl Özel İdaresi'ne bağlı ekiplerin yürüttüğü yol açma çalışmaları esnasında, yol kenarında oyulan bir kayanın içerisinde 3 adet mezara rastlandı.

Mezarların bulunmasının ardından bölgeye giden Kemallı Köyü Muhtarı Mehmet Ardıç, Ağabeyli Köyü Muhtarı Mustafa Kalay ve Budaklı Köyü Muhtarı Fahri Köse, durumu hemen Vali Vekili Hüseyin Kurşad Kırbıyık ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı'ya bildirdiler. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bugün bölgeyegönderilen uzman ekip çalışma başlattı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Küçükdağlı yaptığı açıklamada, bugün bölgeye bir uzman ekip gönderdiklerini ve gerekli incelemeleri başlattıklarını söyledi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bu ayki toplantısını Kahramanmaraş'ta yaptığını kaydeden Küçükdağlı, incelemenin tamamlanmasının ardından hazırlanacak raporun kurula sunulacağını belirtti.

Küçükdağlı, "Kahramanmaraş bu konularda oldukça zengin bir kent. 2006 yılından bu yana birçok üniversiteden arkeologlar kentimize gelerek, bu tür tarihi değerleri ortaya çıkartmak için araştırma yapıyor. Bu konudan da haberdar olur olmaz bugün bölgeye bir inceleme ekibi gönderdik. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra mezarların hangi döneme ait olduğu hakkında daha geniş fikir sahibi olacağız. Şu an için net olarak konuşmamız mümkün değil" dedi.

Kemallı Köyü Muhtarı Mehmet Ardıç ise, köylerinin birçok tarihi eseri barındırdığını ve gelecekte önemli bir turizm merkezi olmasını umut ettiklerini söyledi. Ümmü Hazretleri Türbesi, çeşitli mağaralar ve son olarak kaya mezarlarının köylerinde çıktığını belirten Ardıç, bir an önce bölgenin koruma altına alınmasını istedi.

Ardıç, "Kemallı köyü yolları için asfalt çalışması ve stabilize çalışmaları yapıldığı sırada Pirgediği, Namazlık mevkiinden malzeme alınıyor. Kaya mezarlar işte bu sırada ortaya çıkıyor. Baktığımızda kaya oyulmuş ve kayanın 3 köşesinde üç ayrı mezar var. Bazı bilim adamları 7 bin yıllık olabilir diyorlar. Kemikler ise ortada, ayrıca mezarın kapak taşını ve bazı araç gereçleri çaldırdık, ama kemikler hala içinde var. Sahip çıkılsın ve burası koruma altına alınsın. Çünkü define avcıları, kaya mezarın bulunduğu bölgenin her yerinde kazı yapmaya başlamışlar. Bu eserleri ülkemize kazandıralım" diye konuştu.

7 bin yıllık olduğu sanılan ve içinde insan kemikleri bulunan kaya mezarlar için değerlendirmelerde bulunan arkeolog Levent Kutlu, bu mezarın hangi tarihte ve kim için yapıldığına ilişkin net bir bulguya ulaşılamadığını dile getirdi. Kaya mezarının büyük ihtimalle Antik Çağ'da antik yerleşimin sakinlerinden birine ait olabileceğini belirten Kutlu, "Mezarın bölgeye ve antik yerleşime hakim konumundan yola çıkarak burada yatan kişinin yönetici ya da asil biri olma olasılığı yüksek diye düşünüyorum" dedi.

Antik yazar Strabon'un Geografica adlı eserinde de bölgede Marathesion ya da Neapolis kentlerinden biri olduğu belirtiliyor. İlk elde edilen bulgulara göre ise antik yerleşimin M.Ö. 8. yüzyıldan Bizans dönemine kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 13:29:54
Güncelleme :30 Haziran 2009 Salı 13:33:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?