1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Afşin'li merkezi salayı geri istiyor

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde, cenaze salalarının, merkezi sistem kanalıyla yaklaşık 150 camide aynı anda okunması uygulamasının müftülük tarafından kaldırılmasına sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

Yaklaşık 2 yıl önce vatandaştan yaklaşık 75 bin TL toplayarak merkezi ezan ve sala sistemi kuran Afşin Müftülüğü, vatandaşların cenaze salalarından rahatsız oldukları gerekçesiyle bu sistemden vazgeçti.

Yaklaşık bir aydan bu yana Afşin İlçe Müftülüğü tarafından alınan bir kararla ilçe merkezi ve köylerde verilen merkezi sala sistemi, şikayetler gerekçesiyle kardırılmış ve yeni uygulama vatandaşın tepkisine yol açmıştı.Yeni uygulamaya göre, Afşin’de ikamet eden vatandaşların salaları merkezi sistem kullanılmadan Afşin Ulu Cami’den okunuyor. Köy ve beldelerde ikamet eden vatandaşların cenaze salaları ise bulundukları camiden yine merkezi sistem kullanılmadan okunuyor.

Dolayısıyla hali hazır şekilde kurulu olan merkezi sistem, rahatsızlık duyulduğu ve gürültü kirliliğine yol açtığı nedeniyle cenaze salalarında kullanılmıyor.
Afşin Ticaret ve Sanayi Odası, Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD), Afşin Esnaf Sanatkarlar Odası ve Afşin Şoförler Odası’ndan merkezi sala sisteminin kaldırılmasına tepki geldi.

ASİAD Başkanı Fikret Kılıç, merkezi sala sisteminin devam etmesi gerektiğini söyledi. Kılıç, “Merkezi sistemle verilen salayla kimlerin vefat ettiğini, en azından tanıdıklarımızın cenaze namazına kılmak için güzel bir sistemdi. Bu sisteme neden bu kadar karşı geliyorlar bende bunu anlamış değilim. Merkezi sala sisteminin devam etmesinden yanayız. Çünkü köylerden şehirlere göç çok oldu. Bu köylerde yaşayan dostların akrabaların cenazelerinden haberimiz olmuyor. Bunlar bizler için büyük eksiklik. Bizler ticaretle uğraşan kimseleriz. Köylerdeki cenazelerden haberdar olup gitmemiz gerekiyor. Yetkililerin bu konuda üstüne düşen görevleri yapması gerekmektedir. Yine söylüyorum sayın müftümüz bu konuda gereğini yapsın” dedi.

Halktan toplanan paralarla kurulan merkezi sala sisteminin kaldırılmasının anlaşılır olmadığını belirten Afşin Şoförler Odası Başkanı Nuh İğci, “Halkımızdan merkezi sistem kurulacak diye para toplandı. Toplanılan para ile merkezi sistem kuruldu. Bu sistemle eşimizin, dostumuzun, akrabamızın cenazesinden haberdar ediliyorduk. Bu sistem neden kaldırıldı? Onca parayla alınan sistemi şimdi çöpe mi atağız” diye konuştu.

Afşin Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Kurt, merkezi sistemle verilen salanın neden kaldırıldığını sordu. Kurt, birileri bu sistemden rahatsız oluyor diye sistemin kaldırılmayacağını söyledi. Kurt, “Sala Müslüman kardeşlerimizin vefat ettiğini duyurmak için yapılan bir duyuru. Birileri bu olaydan rahatsız olmuş ve şikâyetler edilmiş. Salaların tekrar eskisi gibi verilmesini istiyorum. Birkaç kişi şikayet ediyor diye bu sistem kaldırılamaz” dedi.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ise, merkezi sala sisteminin güzel bir sistem olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti.“Köy ve beldelerde ikamet eden vatandaşlarımızın salalarının merkezi sistemde okunması, cenazelerden haberdar olabilmemiz için çok iyi oluyordu. Bu uygulamayı neden iptal ettiklerini anlamıyoruz. Biz burada 80 yıldan beri ticaretle yapıyoruz. Bu uygulamanın iptali bizi çok üzdü. Merkezi sala sistemine tekrar geçilmesini istiyorum.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 12:37:00
Güncelleme :25 Eylül 2009 Cuma 12:43:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?