3
Mayıs
2024
Cuma
KAHRAMAN MARAŞ

Anız yakılmasına izin yok

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İbrahim Akçul, il genelinde, ikinci ürün ekilişi yapılsa dahi, kontrollü anız yakılmasına müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Akçul, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada 2012 yılı hububat hasadı sonrası, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Eğitim çalışmalarıyla konunun önemine dikkat çektiklerini ifade eden Akçul, anız yakanlara karşı ağır cezai müeyyideler uygulanacağını belirten Akçul, açıklamasında şu düşüncelere yer verdi:

“Anız yakılmasının önlenmesi hakkındaki genelge gereği olarak, ilimizde özellikle hububat ve mısır hasadından sonra tarlada geriye kalan anızın, yanlış ve eksik bilgiden kaynaklı olarak üreticilerimizce yakılmasının önlenmesine yönelik bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Sorunun çözümünde paydaş kurum ve kuruluşlarla eğitim faaliyetlerimiz sürüyor. Ayrıca şu hususun altını önemle çizmek gerekir ki, ilimiz sınırları içerisinde ikinci ürün ekilişi yapılsa dahi, kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecektir. Anız yakılması hadisesi, toprak başta olmak üzere tüm fauna ve floramızı olumsuz yönde etkilemekte, trafiği tehdit etmekte, haberleşme ve enerji hatlarındaki direklerin yanmasına neden olmakta, orman, bağ bahçe, tarlada biçilmemiş ürün ve ev yangınlarına sebep olmaktadır. Bununla birlikte anız yakanlara karşı ağır cezai müeyyideleri de gerektirmektedir.”

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2012 Perşembe 18:06:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?